Sera Gölü

Trabzon’un eşsiz doğal güzellikleri arasında yer alan Sera Gölü, ilginç oluşum öyküsü ve manzarası ile dikkatleri üzerine çekiyor. Ziyaretçilerine, sevdikleri ile keyifli anlar geçirebileceği bir ortam sunan Sera Gölü, her mevsim ayrı bir güzel. Trabzon’a yolu düşenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz bu gölün gezinizin unutulmaz bir çarpası olacağını garanti ediyoruz.

Sera Gölü Nerededir?

Oluşum itibariyle heyelan set gölleri sınıfında olan Sera Gölü, Doğu Karadeniz’in en sevilen illerinden biri olan Trabzon’un Akçaabat ilçesi sınırları içerisindeki Yıldızlı beldesinde yer alıyor. Şehir merkezine 10, Akçaabat merkeze ise 5 kilometre uzaklıktaki Sera Gölü, havalimanına sadece 15 dakikalık bir mesafededir.

Sera Gölü Hakkında Bilgi

Yıldızlı ve Derecik belediyelerinin arasında yer alan Derecik Vadisi’nde oluşan Sera Gölü’nün ismi, Yıldızlı ilçesinin eski adı olan Sera’dan geliyor. Trabzon ile Akçaabat arasındaki bu göl, yarım asırdan fazla bir zaman önce bölgede meydana gelen heyelan sonucunda oluşmuş. Volkanik bir arazi üzerinde bulunan bu gölde biriken sular zamanla 4 kilometre uzunluğunda bir göl oluşturmuş. Genişliği ortalama 150 metre olan gölün, en derin yeri ise 55 metredir.

Su ve elektrik gibi altyapı çalışmalarının tamamlandığı Sera Gölü’nün etrafında piknik ve kamp alanı bulunuyor. Ayrıca göl sularında olta balıkçılığı yapılabiliyor. Yeşillikler arasındaki bu gölün, her mevsim ayrı güzel olan manzarasıyla ziyaretçileri adeta büyülüyor.  Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bu gölün kenarında, göl manzarası eşliğinde çocuk eğlence parkı, çeşitli restoranlar ve kafeler hizmet veriyor. Havanın iyi olduğu günlerde ise göl bisikleti ile aktiviteler yapılabiliyor. Sera Gölü’nün yapılan yatırımlarla Trabzon’un yeni gezinti ve piknik yeri olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca yürüyüş parkurlarının ve spor alanlarının hizmete girmesinin ardından bölgenin özellikle hafta sonları çok kalabalık olduğunu da sözlerimize eklemeliyiz.

Trabzon’da yaşıyorsanız ya da yolunuz Trabzon’a düşerse, hem ruhunuzu dinlendirmek hem de keyifli vakit geçirmek için Sera Gölü’ne gitmenizi tavsiye ederiz. Geziniz sırasında yanınıza bir fotoğraf makinesi almayı ve göl etrafında geçirdiğiniz anları ölümsüzleştirmeyi unutmayın.

sera gölü

Görsel: Aksularotel.com

Sera Gölünün Oluşumu

Sera Gölü’nü ülkemizdeki diğer göllerden ayıran en önemli özellik, oluşumuna yöre halkının tanıklık etmesi. Nasıl olur diyorsunuz, değil mi? Sizi daha fazla meraklandırmadan, hemen açıklayalım.  Bu muhteşem göl, 21 Şubat 1950 tarihinde, Derecik Vadisi yamaçlarından kopan büyük kayaçların vadi tabanını tıkamasıyla oluşmuş. Sabah saat 08.30 sularında aşırı yağış nedeniyle başlayan heyelan, bölgede yerel çapta bir depreme sebep olmuş. Yerel olmasına rağmen oldukça şiddetli bir şekilde hissedilen bu deprem, Derecik Vadisi’nin sol yamacındaki kayaların kopmasına ve enkazın büyük kütleler halinde vadi tabanına yığılmasına neden olmuş. Bu enkaz yaklaşık 600 metre uzunluğunda, 350 metre genişliğinde ve 65 metre yüksekliğinde bir set oluşturmuş. Bu setin içinde biriken sular, 24 saat gibi kısa bir sürede 3 metreye kadar yükselmiş. Bu sular her gün gölün arazisini 100 ila 200 metre kadar genişletmiş. Gölün oluşumunun tamamlanması tam tamına 18 gün sürmüş ve yöre halkı tüm bu sürece bire bir şahit olmuş. Bu setin içindeki sular en yüksek noktaya ulaştıktan sonra seti yaran bir gider ile akışını sürdürmeye başlamış. Gölün oluşumunun ardından, çöküntünün oluştuğu yamaçlar ve vadi tabanı askerler tarafından yapılan uzun süreli çalışmalar ile yeniden düzenlenmiş. Buna rağmen, bir zamanlar kopan bu kaya parçalarının yerleri bugün bile belli oluyor. Ayrıca kopan parçalar vadide derin uçurumlar oluşmasına neden olmuş.

1990’lı yılların sonunda, Doğu Karadeniz bölgesinde yeniden büyük çaplı heyelanlar meydana gelmiş. Bu olay Sera Gölü’nde bazı büyük değişikliklere neden olmuş. Gölün etrafında bulunan aşınmış toprakların göle dolması nedeniyle göl bir anda tehlike altına girmiş. Çünkü göle dolan topraklar göl tabanının çamurlaşmasına, dolayısıyla da göle giren kişilerin gölde hayatını kaybetmesine sebep olmuş. Bu durum üzerine gölde başlatılan ıslah çalışmaları günümüzde halen devam ediyor.

Sera Gölü Otelleri

Diyelim ki Sera Gölü’ne günübirlik gittiniz ama burada geçirdiğiniz vakte doyamadınız. Hemen sevdiklerinizi de yanınıza alıp yeni bir plan yapabilir ve burada birkaç gün konaklayarak keyifli anların tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Sera Gölü’nün etrafında her bütçeye uygun pansiyonlar, oteller ve kamp alanı bulunuyor. Ayrıca yine bölgede her türlü temel ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz tesisler yer alıyor.

Sera Gölü’ne Nasıl Gidilir? Sera Gölü Ulaşım

Sera Gölü’ne özel aracınızla gidecekseniz; Trabzon Akçaabat yolunun 7’inci kilometresinden güneye doğru 2 kilometre kadar ilerlemeniz gerekiyor. Eğer toplu taşımayla gidecekseniz; Trabzon şehir merkezinden günün hemen her saati Akçaabat’a hareket eden dolmuşları kullanabilirsiniz.

Uzungöl ve Sümela’dan sonra Trabzon’un önemli turizm bölgesi olarak gösterilen bu gölü ziyaret ettikten sonra Trabzon’un diğer turizm merkezlerinden olan Haldizen Yaylası ve Deresi, Peristera Manastırı, Şimşirli Köyü, Trabzon Manastırı, Kızlar Manastırı ve Lapazan Yaylası’nı da gezi listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz. 

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up