Diyarbakır'da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Lebeni, meftune, kaburga dolması, kibe mumbar, nardanaşı, duvaklı pilav… Binlerce yıldır sayısız farklı kültüre ev sahipliği yapan Diyarbakır, Türkiye’nin mutfağı en zengin kentlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Türk, Kürt, Ermeni, Süryani ve Arap lezzetlerinin iç içe geçtiği, her damak tadına hitap eden kendine has yüzlerce tarifle bugün Türkiye’de yemek turizmi için en önemli adreslerden biri. İşte Diyarbakır’ın ünlü yöresel yemekleri ve Diyarbakır’ın en iyi restoranları

Kibe Mumbar (Bumbar)


Sakatatı ile meşhur Diyarbakır mutfağının en ünlü tabaklarından biri olan kibe mumbar (bumbar), klasik mumbar dolmasından farklı olarak koyun yerine kuzunun kalın bağırsağı veya işkembesinden yapılıyor. Diyarbakır’a özgü bu lezzette başta nane olmak üzere bol baharatlı bir harç kullanılıyor. Birçoklarının müdavimi olduğu kibe mumbar, Diyarbakır’a özgü bir yemek.

Kaburga Dolması

kaburga dolması

Diyarbakır mutfağının en heybetli, bir o kadar da meşakkatli tabaklarından biri. Sofraya büyük bir tepside, boş kalan yerleri de meşhur iç pilavıyla doldurulmuş halde geliyor. Diyarbakır usülü kaburga dolmasının iç pilavında yok yok; lezzetini de bu baharatlardan alıyor. İnce doğranmış kuzu eti, badem, yenibahar, karabiber ve tarifine göre taze otlar, pirinçle harmanlanıp az haşlanmış kaburganın içine dolduruluyor. Bu şekilde yavaş yavaş pişirilen dolma, ardından bir de kızarması için fırına giriyor. En nihayetinde, büyük bir tepside, etrafı pilavla çevrili halde, bütün ihtişamıyla sofraya geliyor…

Diyarbakır Ciğeri


Türkiye’de her yöreye ve hatta kente özgü ciğer kebapları olsa da, Diyarbakır ciğeri bu listede özel bir yere sahip. Ciğer, Diyarbakır’ın yemek kültüründe epey önemli bir yeri tutuyor. Diyarbakır ciğeri sadece kuzu ciğerinden yapılıyor ve genellikle büyük taneler halinde pişiriliyor. Terbiyesi, pul biberi ve yanında servis edilen közlenmiş biberiyle, kentte 24 saat adeta bir tören olarak tüketiliyor.

Cartlak Kebabı

Diyarbakır ile Antep arasında çekişmeli bir yemek olmakla beraber, cartlak kebabı Diyarbakır’da en çok tüketilen tabaklardan biri. Farklı et çeşitlerini bünyesinde barındıran cartlak kebabında, kuzu ciğeri, kuzu dalağı ve kuzu böbreği kullanılıyor; etler gömlek yağıyla kömür ateşinde yavaş yavaş pişiriliyor.

Lebeni

Lebeni, Diyarbakır’ın meşhur yoğurt ‘çorbası’. Ana malzemeleri yoğurt ve buğdaydan (dövme) oluşuyor. Lebeni pişirilmeden önce, yoğurtla yumurta çırpılıyor ve tuz eklenen bu karışım, sürekli karıştırılarak pişiriliyor. Ardından eklenen dövmeler yumuşayıncaya kadar kaynatılıyor. Lebeni genellikle sıcak içiliyor; servisten önce üzerine bol naneli, kızdırılmış tereyağı dökülüyor. Bununla birlikte, lebeni yaz aylarında soğuk da servis edilebilir. 

Meftune

Diyarbakır mutfağının baş tacı sayılabilecek meftune, kentin en meşhur lezzetlerinden de birisi. Özetle ‘etli sulu’ yemek olarak tarif edenlere kulak asmayın çünkü kuzu kaburga etinin sebze, ekşi sumak, koruk suyu ve diğer baharatlarla bileşimi, meftunede büyüleyici bir lezzete ulaşıyor. Meftunenin meşhur tadı, ekşi sumaktan geliyor; Diyarbakır’da geleneksel olarak tören ve kutlamalarda konuklara ikram ediliyor. Meftune kışın kabakla, yazın patlıcanla pişiriliyor. Mevsimine göre içine daha farklı sebzeler ve bazen çeşitli meyveler de katılabiliyor.

Duvaklı Pilav

Diyarbakır mutfağının bir diğer şaheseri sayılan duvaklı pilav ismini, bembeyaz pirinç tanelerinin üzerinde süzülen bademli kıymalı harçtan alır. Badem ve çeşitli baharatlarla birlikte kavrulmuş kıyma, pilavın üzerinde sunulur. Kentte düğün ve bayram gibi kutlamaların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan duvaklı pilav, üzeri badem ve çeşitli otlarla süslenmiş şekilde servis edilir.

Nardanaşı

Nardanaşı, Diyarbakır’a has ekşili et yemeklerinin en meşhuru. Ekşili bir sulu köfte olan nardanaşının ünü, içindeki nar ekşisinden geliyor. Yağsız dana kıyması, ince bulgur ve reyhan otu ile büyükçe yuvarlanmış köfteler, soğan, nohut ve nar ile pişiriliyor. Yemeğin nar taneleri ve otlarla süslenerek sunulan son hali parmak ısırtıyor.

Pıçık (Hıllorik Aşı)

Ana malzemesi bulgur olan bu yemek, Diyarbakır’da iki türlü yapılıyor. Islatılmış bulgur kimyon, tuz ve biberle yoğurulup küçük küçük toplar halinde köfte haline getiriliyor ve tuzlu suda haşlanıyor. Salçalı bir sos ve çeşitli otlarla servis edilen haline hıllorik aşı, süzüldükten sonra yoğurt ve kızdırılmış tereyağı ile sunumu yapılan versiyonuna ise pıçık deniyor.

Patlıcan Dizme

Patlıcan dizme, Diyarbakır’da özellikle yaz aylarında çok sık tüketilen bir yemek. Diyarbakır usulü patlıcan dizme, geniş bir tepside patlıcan dilimlerinin arasına dizilen köftelerin fırınlanmasıyla yapılıyor. 

Mahlepli Diyarbakır Çöreği


Diyarbakır mutfağı hamurişi bakımından fazla zengin değil ama meşhur mahlepli çöreği bu açığı kapatmaya yetiyor. Özellikle kahvaltılarda ekmek niyetine tüketilen Diyarbakır’a özgü bu çöreğin kokusu, sabah erken saatlerde kentin fırınlarından yükselmeye başlıyor. Üzeri susamla süslenen bu çörek birçok pastanede günlük olarak pişiriliyor.

Ayvalı Kavurma

Diyarbakır’ın et yemeklerini bir kültür mozaiği haline getiren tatlarından biri de, Osmanlı mutfağını hatırlatacak şekilde leziz bir mayhoşluk içeren ayvalı kavurma. Kentin en meşhur tabaklarından biri olan ayvalı kavurmada, kuşbaşı kesilmiş kuzu etleri dilimlenmiş ayvayla pişirilerek yumuşacık, mayhoş bir yemeğe dönüşüyor. Bu tabak kentte, ‘ayva kebabı’ olarak da anılıyor.

Burma Kadayıf

burma kadayıf - kadayıfçı saim

Diyarbakır’a has bir tatlı olan burma kadayıfı, ilk olarak 18’inci yüzyılda Diyarbakırlı bir Ermeni olan Ako Usta’nın yaptığı rivayet edilir. 1900’lerde ölen Ako Usta’nın yetiştirdiği çıraklar ve başka Ermeni ustalar sayesinde günümüze kadar gelebilen bu tatlı, lezzetini bol tereyağı ve cevizden alıyor.

Karpuz

Diyarbakır mutfağı deyince, meşhur Diyarbakır karpuzunu anmamak olmaz. Diyarbakır karpuzu, 40-50 kiloya kadar çıkabilen ağırlığı, beş farklı çeşidi ve farklı yetiştirme teknikleriyle dünyanın en meşhur karpuzlarından biri.

Sumak Suyu

Sumağın, Diyarbakır mutfağının sırrı olduğu söylenebilir. Kentte birçok yemeğe sumak ekşisi eklenirken, sumak suyu da ayrıca içilebiliyor.

Diyarbakır'daki En İyi Kahvaltı Mekanları

Kahvaltıcı Edip (Görseldeki)

Gazi Caddesi Ulu Camii Karşısı

Meşhur Kahvaltıcı Kadri

Huzurevleri, Diclekent Blv. 86 B, 21070 Kayapınar

Mustafa'nın Yeri (Mustafa'nın Kahvaltı Dünyası)

Gazi Cd. Tarihi Hasanpaşa Hanı 1. Kat No:2

Diyarbakır’da Kaburga Dolması Nerede Yenir?

Selim Amca'nın Sofra Salonu

Yenişehir, Ali Emiri Cad. 22/B

Diyarbakır’da Ciğer Nerede Yenir?

Dağkapı Ciğercisi Hüseyinin Yeri

Kıbrıs Caddesi Kıbrıs, İskender Paşa Sk. 1. Çk. No:6

Ciğerci Remzi Usta

Cami Nebi Mahallesi, Gazi Cad., Suakar Sok. No:3

Meşhur Ciḡerci Sadik Usta

Kooperatifler, Gevran Cd. No:3, 21100 Yenişehir

Meşhur Kebapçı Hacı Halid

Çiftehan Sk. No: 9

Onur Ocakbaşı

Dabanoğlu, Varol Sk. No:6, 21300

Diyarbakır’da Mumbar Nerede Yenir?

Paçacı Fazıl Usta

Kayapınar Cd. No:96

Şırdancı Musa

Tekel Cd. No:36

Kaburgacı Selim Amca

Ali Emiri Cad. 22/B

Diyarbakır’da Burma Kadayıfı Nerede Yenir?

Kadayıfçı Saim Usta

Sur Mah Gazi Cad. Kılıçlı Pasajı 13/B

Meşhur Sıtkı Usta Kadayıf Künefe Salonu

Lise Cad. No:7/B

Levent Usta Künefe ve Kadayıf Salonu

Akkoyunlu 3. Sokak Ofis Gevran Caddesi

Diyarbakır Yöresel Yemekleri Nerede Yenir?

Doğan Sofra Salonu

Yenihal Kavşağı, Doğan Apt


Diyarbakır'a gitmeye karar verdiyseniz, Diyarbakır otobüs biletleri sayfasından seferleri incelemenizi öneririz.

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up