Aktarmalı Uçuş Nedir?

Aktarmalı uçuş bazen mesafenin uzunluğu nedeniyle zorunlukluktan başvurulan, bazen de ucuz olduğu için tercih edilen bir seyahat yöntemidir. Doğru organize edildiğinde, dünyanın en ücra köşesine bile bu yolla sorunsuz bir biçimde ulaşabilirsiniz. En ufak bir hata ise bavullarınız havadayken sizin saatlerce havalimanında kalmanıza yol açabilir.

Peki aktarmalı uçuş nedir? Aktarmalı uçuşlarda bagaj transferi nasıl yapılır, bavullarınızın kaybolması nasıl önlenir? İlk uçağınız rötar yaptı ve aktarma uçuşunu kaçırdınız diyelim; o zaman ne yapmanız gerekir? Ve tabii ki, ek vize almanız gerekir mi? Kısaca, aktarmalı uçuşlarda sorun riski sıfırlanabilir mi? İşte, aktarmalı uçuşlar hakkında her şey…

Aktarmalı Uçuş Nedir?

Aktarmalı uçuş, kalkış noktanızdan varış noktanıza doğrudan giden bir uçak olmadığı durumlarda ara uçuş veya uçuşların kullanılmasıdır. Genelde uzun mesafelerde ve uluslararası uçuşlarda kullanıldığı zannedilse de, iç hatlarda da çok sık başvurulan bir ulaşım yöntemidir. Tek bir havayolu şirketi veya birden fazlasıyla yapılabilir.

Vize Almam Gerekiyor mu?

Vize, aktarmalı uçuşlarda en çok kafa kurcalayan konulardan biridir. Bu konuda sorun yaşamamak için ilk yapacağınız şey, aktarma yapacağınız ülkenin Türk pasaportu sahiplerinden transit vize isteyip istemediğini öğrenmektir.

Transit vize, talep eden ülkenin uluslararası havalimanından sadece geçiş yapmanız için gereken izindir. Eğer uçak biletiniz bu ülkelerden birisi üzerinden aktarma içeriyor ve transit vizeniz yoksa, aktarma noktasına giden uçağa muhtemelen alınmayacağınızı unutmayın. 

Transit vizeye ek ücret vermek istemiyorsanız, Türkiye’den transit vize istemeyen ülkeler üzerinden aktarmalı uçuş yapabilirsiniz.

TÜRKİYE’DEN TRANSİT VİZE İSTEYEN ÜLKELER

  • ABD, İngiltere ve Kanada aktarmalı için uçuşlar için Türk vatandaşlarının kesinlikle transit vize alması gerekiyor.
  • Almanya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre de Türk pasaportu sahiplerinden transit vize talep ediyor. Ancak Schengen vizeniz varsa bu ülkelere giriş hakkınız zaten olduğu için ayrıca transit vize almanıza gerek yok.
  • ABD uçuşlarını bu ülkeler üzerinden yapıyorsanız, Amerikan vizeniz olduğu için transit vize almanıza gerek kalmayabilir. Bu durumda, ilgili ülkenin konsolosluğu ile temasa geçin.

Transit Vize Nasıl Alınır?

Transit vize evrakları ile diğer vize türleri için istenen belgeler arasında büyük bir fark yoktur. Eğer transit vize isteyen bir ülke üzerinden uçuş yapacaksanız, tüm vize işlemlerinizi tamamlamanıza yetecek kadar süreniz bulunduğundan emin olun.

Aktarma Yaptığım Ülkeyi Gezebilir miyim?

Transit vize sadece o ülkenin iniş yaptığınız uluslararası havalimanından geçiş yapmanıza izin verir; yani aktarma için bekleme süreniz 18 saat bile olsa transit vizeyle o ülkeye giriş yapıp gezemezsiniz. Uzun aktarma süreleri için havalimanından çıkış yapmak gibi bir planınız varsa, o ülkenin vizesine sahip olmalısınız. 

Bir Schengen ülkesine giderken bir başka Schengen ülkesi üzerinden aktarma yapıyor ve ilk ülkeyi gezmek istiyorsanız, vizenizin kaç giriş-çıkışa izin verdiğini kontrol etmeyi de unutmayın.

Aktarmalı Uçuş Bileti Nasıl Planlanmalı?

Aktarmalı uçuşlarda ortaya çıkabilecek sorunların yanıtı büyük ölçüde bu soruda gizli. Aktarmalı uçuş biletlerinizi iki türlü alabilirsiniz: İlkinde, tek bir havayolu şirketi veya birbiriyle ortaklık anlaşmaları bulunan havayolu şirketleri ile seyahat edebilir, böylece tüm uçuşları aynı bilet üzerinden yapabilirsiniz. 

İkinci yöntem ise aktarmalı uçuşu, aralarında anlaşma olmayan havayolu şirketleri gerçekleştirmek. Seyahat planını kendiniz hazırlarken, toplam maliyeti düşürmek amacıyla veya başka sebeplerden ötürü birden fazla şirketi kullanmayı seçebilirsiniz. Örneğin, Ankara’dan İstanbul’a bir şirket ile uçabilir, İstanbul’dan Paris’e ikinci bir havayolu ile gidebilirsiniz. Hatta Paris’ten Nice’e gitmek için de üçüncü bir şirketi tercih edebilirsiniz. Bu durumda fiilen aktarma yapıyor olsanız bile, şirketler arasında anlaşma olmaması halinde farklı biletlerle uçmuş sayılırsınız.

Seyahat planınızı tek bir şirket ile mi yoksa birden fazlasıyla mı yaptığınız, bu şirketlerin anlaşmalı olup olmadığı gibi sorular, rötar halinde veya bagaj transferi için ne yapacağınızı da belirleyecektir.

İki Uçuş Arasında Ne Kadar Süre Olmalı?

Uluslararası uçuşlarda ikinci uçağı kaçırmamak için genellikle iki saat, iç hatlarda ise yaklaşık bir saat süreye sahip olmanız tavsiye edilir.

Eğer uçuşlarınızı tek bir havayolu şirketi ile gerçekleştirecekseniz, ikinci uçuşa aktarma yapmak için yeterli süreniz muhtemelen olacaktır. Zira havayolu şirketleri çoğunlukla aktarmalı uçuşlarda yolcuların yetişemeyeceği kadar kısa aralıklı biletler satmaz.

Ancak seyahat planınızı kendiniz yapıyorsanız, süre ayarlamasına özellikle dikkat etmeniz gerekir. Sırf ucuz olsun diye 30 dakikalık aktarma süresini yeterli gördüğünüz bir seyahat planı, labirent gibi uluslararası bir havalimanında kaybolup 24 saat beklemenizle sonuçlanabilir.

Aktarmalı Uçuşu Kaçırdım, Ne Yapmalıyım?

Aktarmalı uçuşlarda bir diğer stres unsuru da ilk uçuşta olası rötar ve sonrasında yaşanacaklardır. Akla gelen ilk soru, ikinci uçağın kaçırılması halinde mağduriyeti kimin ve nasıl telafi edeceğidir.

Uçağınız gerçekten kaçtı mı: İlk uçağınız rötar yaparsa, önce ikinci uçağınızın kaçtığından kesin olarak emin olmanız gerekir. Zira ikinci uçağınız da size yeterli süreyi tanıyacak kadar rötar yapmış ve boarding (uçağa yolcu alımı) devam ediyor olabilir. Böyle bir durumda ikinci uçağa binmezseniz biletiniz yanar. Dolayısıyla ilk uçaktan inip binaya girdiğinizde karşınıza çıkacak olan transit görevlisine ikinci uçağınızı sorun. “Koş, yetişirsin” talimatını duymanız olası...

Biletlerinizi bağlantılı mı kestirdiniz: Eğer tüm uçuşlarınız aynı havayolu şirketi ya da ortak firmalar üzerinden alındıysa panik yapmanıza gerek yok. Havayolu şirketi size ücretsiz olarak yeni bir bilet kesmek zorundadır.

Tazminat alabilir miyim: Havayolu firmalarının yolcuları kendi hatalarından ötürü mağdur ettikleri durumlar için farklı telafi ve tazminat politikaları vardır. Yolcunun bekletildiği süre ile doğru orantılı olarak içecek ve yemek servisi, diş fırçası gibi ihtiyaçları içeren gece kiti verilebilir. Çok uzun bekleme sürelerinde ise vize kriterine de bağlı olarak konaklama ve taksi hizmetinin yanı sıra iade seçenekleri de sunulabilir.

Biletlerim bağlantılı değil: Eğer anlaşmalı olmayan havayolu şirketlerinden alınmış iki biletiniz varsa, ikinci uçağı kaçırmanız halinde biletinizin yanar.

Aktarmalı Uçuşlarda Bagaj Transferi Nasıl Yapılır?

Aktarmalı uçuşlarda herkesin aklına gelen iki soru vardır:

  •  Bavullarım kaybolur mu?
  •  Aktarma noktasında bavulları almam gerekir mi?

Eğer aktarmalı uçuşunuz tek bir havayolu firması üzerinden gerçekleşecekse şanslısınız. İlk check-in sırasında kontuar görevlisine aktarmalı uçacağınızı söylemeniz ve biletinizin bağlantılı kesildiğinden emin olmanız yeterli. Havayolu firması bavulunuzu ikinci uçağa teslim eder, böylece aktarma noktasına indiğinizde elinizi kolunuzu sallayarak vakit geçirebilirsiniz.

Eğer ilk uçağınız ile ikinci uçağınız farklı havayollarına ait olsa da bu şirketler arasında uçuş ya da bagaj transferi ortaklığı varsa, yine şanslı olma ihtimaliniz var. Kontuar görevlisini uyararak bağlantılı bilet kestirebilirsiniz. Havayollarının anlaşmaları uyarınca bagajınızı son durağa kadar bir daha görmeden transfer ettirebilirsiniz.

Fakat aktarmalı uçuşunuzu birbiriyle herhangi bir anlaşması olmayan farklı şirketlerle yapıyorsanız durum biraz farklı. Bu durumda ilk uçağınız indikten sonra bagajınızı almanız ve ikinci şirketin kontuarına gidip yeniden vermeniz gerekir.

Havayolu şirketleri arasındaki anlaşmalar çeşitlilik gösterebilir. Bu nedenle hem biletlerinizi almadan hem de uçağa binmeden önce yetkililerden gerekli bilgileri aldığınızdan emin olun. Biletleriniz kesildikten sonra da bavullarınızdaki uçuş numaralarını teyit edin.

Kendi Aktarmalı Uçuş Planımı Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?

  • Aktarmalı bir seyahat planlarken öncelikli hedef, ikinci uçağı kaçırmamaktır. Şu basit önlemlerle bu riski en aza indirebilirsiniz:
  • Aktarma yapacağınız havalimanının ‘sicilini’ öğrenin. Bazı havalimanları vakit alan güvenlik kontrolleri ve check-in’deki uzun kuyruklar, sürekli bozulan yürüme bantları veya kapılar arasındaki uzun mesafeleriyle meşhurdur. 
  • Aktarma sırasında terminal değiştirecek misiniz? İki terminal arasında ne kadar mesafe var? Yürüyecek misiniz, tren veya metro mu kullanacaksınız? Bu soruların yanıtlarını biletlerinizi almadan önce öğrenin. Hatta, aktarma yapacağınız havalimanının bir haritasını seyahate çıkmadan önce inceleyip mümkünse yanınıza alın.
  • Kullanacağınız havayolu şirketleri arasında ortak uçuş anlaşması olup olmadığını, ikinci uçuşun biletini ilk duraktan kestirip kestiremeyeceğinizi öğrenin. Bu bilgi, aktarma noktasında bavulunuzu alıp ikinci uçak için tekrar check-in yapmanız gerekip gerekmeyeceğini, yani ne kadar süreye ihtiyacınız olacağını belirleyecektir. 
  • El bagajınızı gözden geçirin, taşımakta zorlanacağınız veya güvenlik kontrolünde vakit kaybettirebilecek zorunlu eşyalarınız varsa, onlar için de ek süre hesaplayın.
  • Minimum aktarma süresinin altında bir plan yapmadığınızdan emin olun.
  • İkinci uçağı kaçırma ihtimaliniz olduğunu düşünüyorsanız, söz konusu havalimanından gideceğiniz yere kalkan son uçağa binmemeyi tercih edebilirsiniz.
  • Uçak bileti sayfamızdan gideceğiniz güzergahtaki aktarmalı ve direkt uçuşları listeleyebilirsiniz.
Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up