Kazdağları Köyleri

Kazdağları, Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında, Edremit Körfezi’nin kuzeyinde yer alıyor. Kazdağları, doğuda Eybek Dağı, batıda Dede Dağı, ortada Kaz Dağı ve üç tepesi, kuzeydoğuda Gürgen Dağı ve Kocakatran Dağı’ndan oluşuyor. Asıl Kaz Dağı’nın üç tepesinden en yüksek olan 1774 metre yüksekliğindeki Karataş Tepesi, Balıkesir’in Edremit ilçesinin Güre beldesinin kuzey – kuzey batı istikametine düşüyor. Baba Tepe 1765 metre, Sarıkız Tepe ise 1726 metre yükseklikte bulunuyor. Kazdağları ve çevresi ormanlarla kaplı. Batısında Tuzla Çayı ve Kara Menderes Çayı, kuzeyinde Gönen Çayı doğuyor. Önemli akarsulardan olan Karamenderes ve Biga Çayı dışında küçük ölçekli kaynaklar da yine bu dağdan doğuyor. Alpler’den sonra dünyanın en fazla oksijen üreten dağında hem kara hem de deniz iklimi görülüyor. Antik dönemlerden beri bu dağ, hep efsanelere konu olmuş. Truva Savaşı’na sebep olan güzellik yarışması burada yapılmış, Sarıkız efsanesi burayı anlatmış.

Zeytin ağaçlarıyla süslü doğası, kültürü ve tarihiyle Kazdağları, tam bir ekoturizm merkezi. Dünyanın en önemli ekosistemlerinden biri olduğu için koruma altında olan Kazdağları, 1994 yılından beri Milli Park statüsünde. Görülmesi gereken, doğayla baş başa kalınması gereken o kadar çok yer var ki, Kazdağları’na en az 1 hafta ayırmalısınız. Sadece Kazdağları köyleri bile burayı görmeye gelmeniz için yeterli sebep.

Biga Yarımadası’nın güneyinde bulunan Kazdağları Milli Parkı, Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesi olan Tahtakuşlar Etnografya Müzesi, geleneksel ve modern zeytinyağı üretiminin anlatıldığı Adatepe Zeytinyağı Müzesi, serinlik dolu Subaşı, ormanlık bir dere kenarı olan Mıhlı Çayı, en gözde piknik yerlerinden biri olan Hanlar, içinde alabalık yetiştirilen bir çiftliğin de olduğu Pınarbaşı Kazdağları’nda gezilecek yerlerden bazıları.

Kazdağları’na gitmek için en uygun zaman hangisi diye soracak olursanız bize göre en uygunu Mayıs ayı. Aynı zamanda deniz tatili de yapmak istiyorsanız Haziran – Ağustos ayları sizler için daha uygun olabilir. Ziyaret edilebilen kısımlar kışın çok fazla kar almıyor ancak toprak yollar sebebiyle kış ayları ulaşım daha zor. Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı’ndan yaklaşık bir saatte bölgeye ulaşılabilir. İstanbul’dan Susurluk ve Balıkesir üzerinden ya da Yenikapı’dan feribotla Bandırma üzerinden Kazdağları’na ulaşılabilir. İzmir tarafından gelecekler Balıkesir ya da Ayvalık, Çanakkale tarafından gelecekler Küçükkuyu üzerinden, Ankara tarafından gelecekler Bursa üzerinden buraya geçebilir. Ayrıca Altınoluk ve Akçay otobüs bileti sayfalarımızı inceleyebilirsiniz.

Küçükkuyu Çevresindeki Kazdağları Köyleri

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Küçükkuyu, Altınoluk’un 10 kilometre batısında. Assos’a da 20 kilometre mesafede.

Yeşilyurt Köyü

yeşilyurt köyü

Görsel: Manici Kasrı - Yeşilyurt Köyü

Küçükkuyu’dan 3 kilometre sonra Yeşilyurt Köyü’ne ulaşılabilir. Eski adı Büyük Çetmi olan köy, Kazdağları’nın eteklerinde taş işçiliğinin en güzel örneklerinin görülebileceği evlere sahip. Zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrili olan köyde Zeus Altarı görülmesi gereken en önemli yerlerden biri. Zeus’un Truva Savaşı’nı izlediği yer tam da burası. Bu noktadan ovayı ve denizi en güzel şekilde seyredebilirsiniz.

Adatepe Köyü

Zeus Altarı’nın bulunduğu yere çıkmadan yolu takip ederseniz Adatepe Köyü’ne varabilirsiniz. Bu köy, 1980’lerden beri kentten köye göçün olduğu bir köy. 1980’lerde buraya gelen insanların harabe durumdaki evleri alıp restore ettirmesi, köyün kaderini değiştirmiş.

Küçükçetmi Köyü

Küçükkuyu’nun 3 kilometre kuzeyinde yer alan köyün denize mesafesi de yaklaşık 3 kilometre. Tarihi evlerinde taş ve ahşap birlikte kullanılmış olan köyde Afrodit kaplıcası da bulunuyor.

Altınoluk Çevresindeki Kazdağları Köyleri

Altınoluk, Edremit – Küçükkuyu arasında yer alıyor. Edremit’e yaklaşık 24 kilometre mesafede olan Altınoluk, deniz kenarında bulunan, zeytinliklerle kaplı bir mahalle. Şahindere Kanyonu ilgi çekici bir coğrafi yapı. Rum ve Türk mimari örneklerinin bir arada görülebileceği Altınoluk’ta ayrıca Antandros Antik Kenti de bulunuyor.

Güre Köyü

Edremit’e 12 kilometre, Akçay’a 4 kilometre uzaklıkta olan Güre Köyü’nde yerleşim Milattan Önce 300’lü yıllara kadar dayanıyor. Güre Kaplıcası, Güre Camii, Yazıtlı çeşme, hamam kalıntısı, Gelinçamı ve Pınarbaşı köyde görülebilecek yerler. Güre Köyü özellikle sağlık turizmi açısından önemli. Kaplıcadaki suyu 64 derecede ve çok çeşitli hastalıklara iyi geliyor. Kaplıcanın bugün kullanılmayan bölümündeki mimari yapılar ise oldukça ilgi çekici. Antik çağlardan beri kullanılan kaplıcada, sütunlar, kabartmalar ve süsler görülebilir. Güre Camii 1880 tarihli kitabesi olan bir camii. Mimarisi ve iç bölümüyle mutlaka görülmeli. Gelinçamı ve Pınarbaşı piknik yerleri halka açık. Gelinçamı’nda her yıl Sarıkız etkinliklerinin bir bölümü gerçekleşiyor. Ege Denizi’ne kıyısı olması sebebiyle de turistlerin uğrak yeri. Merkezde bulunan mini amfitiyatroda etkinlikler düzenleniyor.

Çamlıbel Köyü


Edremit’e 9 kilometre, Akçay’a 2 kilometre uzakta olan Çamlıbel Köyü, Edremit Körfezi’ne bakan bir köy. Güre Kaplıcaları bitimindeki Çamlıbel Sapağı’nda ulaşılabilir. Son yıllarda köyün ilgi odağı olmasıyla pansiyon ve otel sayısı artmış. Ancak halen yemyeşil ve güzel. Rahmetli Tuncel Kurtiz'in oteli Zeytinbağı Otel de Çamlıbel köyünde bulunmaktadır.

Tahtakuşlar Köyü

Edremit ilçe merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Tahtakuşlar Köyü, İstanbul’un fethi için kereste kesmeye ve biçmeye gelenler tarafından kurulmuş. Köy halkı Türkmen olup başlıca geçim kaynakları zeytincilik. Köyde Etnografya Müzesi de bulunuyor. Bu müzede geleneksel Türkmen giysileri gibi günlük yaşama dair pek çok obje görülebilir. Deniz ürünlerinin kurutulup sergilendiği, el dokuması halıların kilimlerin satıldığı, el işi yazmaların alınabileceği köyde gelenekler halen yaşatılıyor.

Narlı Köyü


Edremit ilçesine 35 kilometre uzaklıkta bulunan köyden körfezi seyretmek mümkün. Tarihi Başdeğirmen Köprüsü ve şelale köyde görülebilecek güzellikler.

Akçay Çevresindeki Kazdağları Köyleri

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı bir mahalle olan Akçay, Edremit merkezine 8 kilometre uzaklıkta. Akçay, ülkemizin ilk turizm beldelerinden biri. Geçmişte balıkçı kasabası görünümündeyken bugün gittikçe şehirleşen bir yapısı var. Kordon boyu ve denizin içinden fışkıran suları ile meşhur olan Akçay’da Sarıkız Heykeli de ilgi çekiyor.

Zeytinli Köyü

Akçay ile Edremit arasındaki köy, Akçay’a 15 dakika uzaklıkta. Zeytinli Köyü Akçay arasına bir dere bulunuyor. Turizmin gelişmesiyle çehresi hızla değişen köy, sakin ve temiz plajıyla turistlerin uğrak yeri. Sütüven ve Hasanboğuldu şelaleleri buraya geldiğinizde görmeniz gereken doğa harikaları.

Kızılkeçili Köyü

kızılkeçili köyü

Akçay’dan 3 kilometre uzakta olan Kızılkeçili Köyü, bozulmamış doğası ve halen yaşatılan gelenekleriyle mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir köy. Köy meydanındaki Çınarlı kahvede kahve içtikten sonra başlayacağınız köy gezisinde incir ve zeytin ağaçları arasında yürüyüş yapabilirsiniz. Dilerseniz 100 metre mesafede bulunan piknik ve mangal alanına gidebilirsiniz.

Edremit Merkezinin Çevresindeki Kazdağları Köyleri

Balıkesir ilinin batısında, Ege Denizi kıyısında yer alan ilçe Edremit Körfezi ile Kazdağları arasında yerleşmiş. Edremit Körfezi ilçenin ilk görülmesi gereken yeri. Edremit otobüs bileti için Edremit otobüs seferleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kadıköy

Edremit’e 3 kilometre mesafede olan köy, Kazdağları’nın güzelliğinin ortasında yer alan şirin bir köy. Çam ormanlarıyla kaplı olması sebebiyle diğer köyler gibi tertemiz bir havası olan köyden 1 kilometre uzaklıktaki mesire yeri çok sayıda ziyaretçiyi kendine çekiyor. Ortaoba Köyü’ne giden yol üzerindeki mesire yerinin yanında da Şıpşıp Dede Türbesi var. Belediye tarafından her yıl Şıpşıp Dede Hayırları düzenleniyor.

Yolören Köyü

Eski adı Araplar olan köy, Edremit ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta. Halkın genelinin Yörük kökenli olduğu köyde haneler geçimini zeytincilikten kazanıyor.

Dereli Köyü

dereli köyü edremit

Edremit merkezin yukarısında kalan Dereli köyü zeytin ağaçları ile kaplı doğası ile kazdağlarının eteğinde bulunuyor. Köyün geçim kaynağı zeytincilik, hayvancılık ve arıcılık üzerine kurulu olup sağlık ve eğitim gibi ihtiyaçlar Edremit merkezde karşılanıyor.

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up