Meşe odununda yavaş yavaş pişen döner, tırnak pide, tereyağlı sos ve yoğurt… Evet, İskender Kebap’tan bahsediyoruz. 1867 yılında İskender Efendi’nin Bursa Kayhan’daki ufacık dükkanında keşfettiği bu lezzet, Bursa denildiğinde akla ilk gelen yemektir. İskender Kebap çok önceki yıllarda kuzu ve koyunun bütün olarak odun kömürlü bir ocakta pişirilmesiyle yapılıyormuş. Fakat pişen etleri parça parça satan İskender Efendi, kuzu etinin farklı bölümlerinde bulunan lezzetlerin müşterilerine eşit oranda dağıtılmadığı düşüncesiyle kuzu etini sinir ve kemiklerinden ayırmış. Sonrasında ise dikey bir çubuğa kat kat yerleştirdiği kuzu etlerini dik bir ocağın önünde odun kömürü ile döndürerek pişirmiş ve adını tarihe kazıyacak bir lezzetin buluşuna imza atmış.
Peki, kimsenin “hayır” diyemediği bu lezzetin en iyilerini anavatanı olan Bursa’da hangi mekanlarda bulabileceğini biliyor musunuz? Yolu yakın zamanda Bursa’ya düşecekler için en lezzetli İskender Kebabı tadabileceğiniz adresleri derledik.
Halk arasında “Mavi Dükkan” ismiyle tanınan Kebapçı İskender, İskender Efendi’nin çocuklarından Cevat İskenderoğlu ve varisleri tarafından işletiliyor. 1867 yılından bu yana faaliyette olan Kebapçı İskender’de odun ateşinde yavaş yavaş pişen etler tereyağı ve domates sosu ile adeta bir sanat eserine dönüşüyor. Nasıl mı? Hemen anlatalım. Tedarikçilerden alınan karsas et, şefler tarafından işleniyor. Bu esnada som etler ile harç olabilecek etler ayrılıyor. Som etlerden yaprak çıkartılıyor. Etler odun ateşinde yavaş yavaş pişiriliyor. Organik tereyağıyla domates sosu hazırlanıyor. Domates sosunun özellikle lezzetli domateslerden yapılmasına önem veriliyor. Ardından bakır tavadaki tereyağı kömür ateşinde eritiliyor. Pideler ise ızgara üzerinde ısıtılıyor. Pideler sıcakken kesilip tavanın üzerine diziliyor, ardından etler pidenin üzerindeki yerini alıyor, en son işlem olarak ise domates sosu etlerin üzerine dökülüyor.
Oldukça küçük bir dükkana sahip olan Kebapçı İskender’de yemek yemek için sıra bekleme olasılığınız oldukça yüksek. 40 kişilik kapasitesi olan bu mekanda rezervasyonun kabul edilmediğini de üzülerek belirtmek zorundayız. Yine de yiyeceğiniz kebabın bekleme sürenize değeceğini söylemeliyiz. Kebapçı İskender’de döner fabrikasyon usulü üretilmiyor. Zaten buradaki kebabı lezzetli yapan en temel unsur bu. Mekanın açık olduğu saatler 12.00 – 18.30 olsa da, döner daha erken saatlerde bitebiliyor.
Merkezi Bursa’da Tayyare Kültür Merkezi’nin yanında olan Kebapçı İskender’in Bursa Carrefour AVM ve Bursa Korupark AVM’de şubeleri bulunuyor. Bursa’da İskender yenecek yer arayanların bu küçük mavi dükkana gitmelerini tavsiye ediyoruz.
Telefon: 444 16 18
İskender Efendi Konağı: Botanik Park Soğanlı, Osmangazi
Tel: 0224 211 26 90
Çalışma saati: 12:00 - 22:00
Yukarıdaki satırlarda bahsettiğimiz İskender Efendi’nin 3’üncü kuşak torunu Yavuz İskenderoğlu ve çocukları tarafından işletilen İskender®, İskender Kebap denildiğinde ilk akla gelen yerdir.
Bu mekanda İskender Kebap’a eşlik eden Anadolu içeceği olan Şıra’ya ayrıca önem veriliyor. İskender®’de müşterilere kendi imalatları olan Şıra sunuluyor. Antioksidan özellikli bir içecek olan ve taş dibekte çekirdekleriyle ezilen öküzgözü siyah kuru üzümünden üretilen Şıra, günlük olarak hazırlanıyor ve taze servis ediliyor.
İskender®’de hem içeride hem de dışarıda masalar bulunuyor. Eğer Bursa ziyaretinizi bahar ya da yaz aylarında yapıyorsanız, dışarıdaki masalarda oturmayı tercih edebilirsiniz. Merkezi Bursa’da olan İskender®’nin İstanbul, Balıkesir ve Afyon’da da şubeleri bulunuyor.
Yavuz İskenderoğlu'nun merkezde ünlü caddesinde yer alan ahşap dekorasyona sahip şubesi. Uludağ dönüşü geç saatlere kalan veya mavi dükkanın sırasına girmek istemeyenler için iyi bir alternatif. İskenderden sonra canınız tatlı da isterse, mekanın tek tatlı seçeneği olan Kemalpaşa'yı denemelisiniz.
Adres: Kayhan mah. Ünlü cad. no:7, Osmangazi
Çalışma saati: 12:00 - 21:00
Telefon: 0224 221 46 15
Cemal ve Cemil Usta Uludağ Kebapçısı, Bursa’da en az Kebapçı İskender ve İskender® kadar ünlü bir yerdir. Salaş bir restoran olmasına rağmen müthiş bir büyüye sahip olan bu mekanda müşterilere sadece İskender Kebap sunuluyor. Eğer grup halinde Bursa’yı geziyorsanız ve aranızda İskender Kebap yemeyen birisi varsa, bu mekan size uygun olmayabilir. Lezzete ve kaliteye oldukça fazla önem veren Uludağ Kebapçısı, çizgisini koruyabilmek için 50 yıldır aynı yerden pide satın alıyor.
1964 yılından bu yana Bursa eski garajlarda hizmet veren Uludağ Kebapçısı’na akşam saatlerinden ziyade akşamüstü gitmenizi öneriyoruz. Aksi takdirde yoğunluktan ötürü kapıda sıra bekleyebilirsiniz. Oldukça küçük olan bu mekanda sadece 5 masa bulunuyor. Duvarlarda ise daha önceden bu mekana gelen ünlülerin resimleri yer alıyor. Bu arada, Uludağ Kebapçısı’nın eski garajlardaki yeri dışında, Bursa Kent Merkezi Alışveriş Merkezi ve İstanbul Ataşehir’de de şubeleri bulunuyor.
Yolunuz Uludağ Kebapçısı’na düşerse lezzetli İskender Kebabı’nın tadına bakmanızı ve yemeğinizin yanında Şıra içmenizi tavsiye ediyoruz.
Telefon: 0224 251 45 51
Bursa’da en iyi İskender Kebap’ı sunan bir diğer adres Kebapçı Hüseyin Usta’dır. Ağırlıklı olarak Bursa halkının tercih ettiği bu mekanda fiyatlar Uludağ Kebapçısı veya Kebapçı İskender’e oranla daha uygundur. Bu mekandaki kebabın lezzetinin sırrı olarak sadece Hüseyin Usta'nın bildiği eti marine etme şekli gösteriliyor. Bir de tabii ki kullanılan tüm malzemelerin taze olması...
Yeşil Cami’nin yakınlarda yer alan Yüce Hünkar Meşhur Bursa Kebapçısı, 1961 yılından bu yana hizmet veriyor. Geleneksel bir atmosfere sahip olan bu mekanda sunulan kebabın lezzetinin sırrının tereyağı, yoğurt ve pidede saklı olduğu söyleniyor. Uludağ’da beslenen koyun etiyle yapılan kebaplarda yine bölgenin eşsiz lezzetteki tereyağı kullanıyor. Kebap son olarak domates, biber ve közlenmiş patlıcanlar ile tamamlanıyor.
Telefon: 0224 327 5506
directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması
lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)
done
Kolay ve hızlı bilet alma
event_busy
Online İptal Kolaylığı