Çorlu'da Gezilecek Yerler

Tarihi Tunç Çağı’na kadar uzanan Çorlu, kitaplarda Tzarylus, Tzurulum, Tzurulus, Tzurule, Tschurla, Tziraltum, Tribiton ve Sirello isimleriyle kendine yer bulmuş. Çorlu isminin “çorak”  ve “işe yaramaz” anlamlarına gelen “çor” ve “çur” kelimelerinden türediği biliniyor.  Halk arasında, kentin Türkler tarafından ele geçirilmesinin zorluğuna atfen, isminin “zor” anlamına gelen “çor”dan geldiği söyleniyor. Bu kent, MÖ. 1000’li yıllarda Trako-Frigler'in kurduğu koloni kentlerden biriymiş. Bu kentin toprakları daha sonraki yıllarda Frig, Yunan, İskit, Pers, Makedonya, Roma, Bizans, Hun, Avar, Peçenek ve Osmanlı’ya ev sahipliği yapmış. 1912-1913 Balkan Savaşları esnasında bir süreliğine Bulgarların eline geçen Çorlu, 15 Temmuz 1913 tarihinde Türk Ordusu tarafından kurtarılmış. 25 Temmuz 1920'de, yani Kurtuluş Savaşı yıllarında Yunan işgaline uğrayan bu kent, 15 Ekim 1922’de tekrar topraklarımıza dahil olmuş. 

Günümüzde yaklaşık 200.000 kişinin yaşadığı Çorlu, bölgenin en hızlı büyüyen sanayi ilçelerinden biridir. Bu şirin ilçenin kalbinin özellikle Omurtak Caddesi’nde attığını söylemeliyiz. Adeta tüm ilçe burada toplanmış gibidir. Yeme-içme, konaklama ve diğer tüm ihtiyaçlarınızı bu caddede giderebilirsiniz. 

Ülkemizin en büyük 5 ilçesinden biri olan Çorlu’yu gezmek için, öyle günlerce vakit ayırmanıza gerek yok. Sadece bir günde tüm ilçeyi gezebilirsiniz. 

Yolu yakında Çorlu’ya düşecekler için, bu şirin ilçede gezilecek yerleri listeledik. Tüm gezi severlere şimdiden keyifli okumalar diliyoruz. 

Çorlu Nerededir? 

Tekirdağ sınırları içerisinde yer alan Çorlu, bu ilin en büyük ilçesi olma özelliği taşıyor. Ayrıca bu kent, İstanbul’dan sonra Doğu Trakya bölgesinin en büyük ikinci yerleşim yeridir.  Çorlu; Tekirdağ’a 36, Edirne’ye 120, İstanbul’a ise 100 kilometre uzaklıktadır. 

Çorlu’ya Nasıl Gidilir? 

Çorlu, D-100 karayolu üzerinde bulunduğundan karayolu ile ulaşım oldukça kolaydır. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerden Çorlu’ya düzenli otobüs seferleri bulunuyor. Dilerseniz özel aracınızla da Çorlu’ya kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul’a uzaklığı karayolu ile yaklaşık 2-3 saat süren Çorlu için “İstanbul’un bir ilçesi” desek, kesinlikle abartmış olmayız. 

Ayrıca İstanbul Sirkeci Otogarı’ndan Çorlu’ya günlük 2 tren seferi yapılıyor. Bu trenleri kullanarak Çorlu İstasyon’a ulaşabilirsiniz. Çorlu İstasyonu, şehrin 5 kilometre batısındadır. 

Çorlu’da bir de uluslararası havaalanı bulunuyor. İlçe merkezine yaklaşık olarak 15 kilometre uzaklıkta olan bu havaalanında 11 uçak park sahası, 2 adet 3 kilometre uzunluğunda pist mevcuttur. 

Çorlu’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Çorlu Kalesi: İlk defa bir ile ya da ilçeye gidiyorsanız, ilk görmeniz gereken yer şehrin manzarasını ayaklarınızın altına seren kaleler olmalı. Yolunuz Çorlu’ya düştüğünde de ilk olarak Çorlu Kalesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. 

Bizans döneminde yapılmış olan Çorlu Kalesi’nin inşa edildiği yıl tam olarak bilinmese de, 6’ıncı yüzyılda yaptırıldığı tahmin ediliyor. Günümüze sadece bazı kalıntıları gelebilen bu kalenin doğu ve batısı dere yataklarıyla çevrelenmiş durumda. Kalenin sur duvarlarının yuvarlak kulelerle desteklendiği görülüyor. Kesme taş temeller üzerine kurulan Çorlu Kalesi, ülkemizdeki diğer kaleler gibi askeri ve savunma gibi amaçlarla inşa edilmiş. 

Süleymaniye Camii: Çorlu kent merkezinde yer alan Süleymaniye Cami’nin 2 tane kubbesi vardır. 1521 yılında inşa edilen bu cami, Kanuni Sultan Süleyman adına yaptırılmış. Caminin mimarının Acem İsa olduğu biliniyor. Günümüze kadar orijinalliğini yitirmeden gelmeyi başaran Süleymaniye Camii, Cami-i Kebir adıyla da anılıyor. Aslında bu cami külliye olarak yaptırılmış. Yani camii ile birlikte imarethane, medrese ve hamam da inşa edilmiş. Ancak bu yapılar arasından sadece camii günümüze kadar gelmeyi başarmış. İlk inşa edildiği yıllarda 22 odalı medreseye sahip olan caminin 1949 yılında, dış cemaat yeri ve kubbelerin kurşunları yenilerek onarılmış. Yolu Çorlu’ya düşen herkesin Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan bu tarihi camiyi ziyaret etmesini öneriyoruz. 

Thzolus Antik Kenti: Çorlu ilçesinin antik dönemdeki adı olan Thzolus’un, Frigler tarafından MÖ.1000 yıllarında kurulan koloni kentlerinden biri olduğu bilinse de; yapılan araştırmalarda, yörenin tarihinin, MÖ.3500-3000 yıllarına kadar gittiği ortaya konulmuş. Kuruluşundan sonra, Perslerin egemenliğine giren bu kent, MÖ. 4’üncü yüzyıl başlarında Büyük İskender tarafından işgal edilmiş. Bölge MÖ. 168 yılında ise Romalıların hakimiyetine geçmiş.  

Bizans döneminde, Bizanslılar Konstantinopolis’i saldırılardan korumak için Thzolus’a bir kale inşa etmiş. Bu gelişme kentin stratejik açıdan önem kazanmasında etkili olmuş. Yine aynı dönemde bu kent peynir ile ünlüymüş. Hatta bu yöreye “peynir kasabası” anlamına gelen “Tribiton” deniliyormuş.  Tarihe meraklıysanız, “Çorlu’da gezilecek yerler” listenize Thzolus Antik Kenti’ni de eklemenizi öneriyoruz. 

Heykel Meydanı – Hükümet: Çorlu’nun merkezi olan Heykel Meydanı’nda park alanı ile çok sayıda kafe ve restoran bulunuyor. Bölgedeki tek yeşillik alan ne yazık ki biraz önce bahsettiğimiz park alanıdır. Bölgenin “Hükümet” diye adlandırılan kısmında ise nostaljik bir hava hakim. Dar sokakları, eski evleri ve zanaatkarları ile burada eski Çorlu’ya dair izler görmeniz mümkün. 

Atatürk Orman Korusu: İstanbul – Edirne karayolu üzerinde yer alan Atatürk Orman Korusu, bölgenin görülmeye değer yerlerinden biridir. Yemyeşil manzarası ile huzuru bulacağınız bu korunun ilçe merkezine uzaklığı 8 kilometredir. 

Çorlu Belediye Plajı: Burası da özellikle denizden vazgeçemeyenlerin adresi. Çorlu’yu gezdikten sonra biraz da denizin ve güneşin tadını çıkarmak isterseniz mutlaka Çorlu Belediye Plajı’na gitmelisiniz. Tekirdağ – İstanbul karayolu üzerine olan Çorlu Belediye Plajı’nın ilçe merkezine uzaklığı 20 kilometredir. 

Kırkgöz Köprüsü: Roma dönemi eserleri arasında yer alan Kırkgöz Köprüsü, MS. 1’inci yüzyılda yaptırılmış.  15’inci yüzyılda Osmanlılar tarafından onarılan köprü; kesme taştan ve yuvarlak kemerlidir.

Çorlu Çamlığı: Çorlu ile Lüleburgaz arasında yer alan Çorlu Çamlığı, adından da anlaşılacağı üzere çam ağaçları kapılıdır. İçme suyu meşhur olan bu yer, bölge halkının günlük hayattan kaçış noktası olmuş durumda. 

Olimpos At Çiftliği: Öncelikle bu çiftliğin Çorlu’nun biraz dışında kaldığını söyleyebiliriz. Yine de bölgede görülmesi gereken yerlerin arasında olduğundan listeye eklemek istiyoruz. Biraz önce de bahsettiğimiz gibi ilçenin dışında kalması sebebiyle bu çiftliğe araba ile gitmek gerekiyor. 

Olimpos At Çiftliği, ilçedeki canlı hayattan biraz uzaklaşmak ve doğayla iç içe anlar geçirmek isteyenlerin adeta kaçış noktası. Burada isterseniz at binme dersi alabilir dilerseniz de bir yandan çayınızı veya kahvenizi yudumlarken bir yandan da güzel atmosferin tadını çıkarabilirsiniz. 

Gölbaşı Gençlik Parkı: Bu parkın da tıpkı Olimpos At Çiftliği gibi merkeze biraz uzak olduğunu söylemeliyiz. Ancak Gölbaşı Gençlik Parkı’na ulaşım Olimpos At Çiftliği’nden daha kolaydır. Çünkü merkezden hareket eden ve tam olarak Gölbaşı Gençlik Parkı’nın önünde inebileceğiniz minibüsler bulunuyor. 

Yukarıda saydığımız yerlerin yanı sıra; Fatih Camii, Tahtalı Camii, Burmalı Camii, Reşadiye Camii, Yeni Camii, Kocatepe Camii, Çorlu Deresi İstasyon Köprüsü, Ergene Nehri üzerindeki köprü, Belediye Hamamı, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk heykeli, Çukur Çeşme, Çoban Çeşme, Naylon Çeşme, Çarşı Çeşmesi, Paşa Çeşmesi, Acı Çeşme, Çardaklı Çeşme, Fatih Çeşmesi, Kumyol Çeşmesi, Hatip Mahallesi Çeşmesi, Balık Pazarı, Kömür Pazarı, Manifaturacılar Çarşısı, Sanayi Çarşısı, Bizanslılardan kalma sur kalıntıları, Hacı Şeremit Mesire Alanı, Havuzlar Mesire Alanı ve Çamlık Mesire Alanı’nı gezi listenize eklemenizi öneriyoruz. 

Görsel: olimposatciftligi.com


Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up