Dünyanın En Büyük 10 Havalimanı (Yüzölçümü ve Yolcu Sayısına Göre)

Havalimanları arasında her yıl çok çeşitli kriterlere göre sıralamalar yapılır. Yolcu trafiği, rötar oranı, terminaller arası mesafe ve ulaşım kolaylığı, güvenlik geçişinin hızlı olması, yemek ve alışveriş olanakları gibi kriterler baz alınarak çeşitli listeler hazırlanır. 

En çok merak edilen konulardan biriyse, dünyanın en büyük havalimanlarının hangileri olduğudur. İşte, yüzölçümüne göre en büyük havalimanları:

1- Kral Fahd Uluslararası Havalimanı (776 km2)

kral fahd havalimanı

Suudi Arabistan’ın Dammam kentinde bulunan Kral Fahd Uluslararası Havalimanı (DMM), 776 kilometrekare ile dünyanın en büyük havalimanıdır. Öyle ki, dünyanın ikinci en büyük havalimanın altı katına yayılan bir yüzölçümüne sahip. Suudi Arabistan’ın küçük komşusu Bahreyn’in yanı sıra Amsterdam, Birmingham ve Marsilya gibi kentlerden de daha büyük.

Bununla birlikte, sadece iki pisti ve biri kraliyet ailesi üyelerine ayrılan iki terminali bulunan alanın ancak yüzde 5’i yolcu trafiği için kullanılıyor. Kral Fahd Uluslararası Havalimanı 27 havayolu firmasına hizmet verse de, yıllık sadece 9 milyon yolcu ile dünyanın en işlek havalimanları arasında yer almıyor.

28 Kasım 1999’da ticari uçuşlara açılan havalimanı, Suudi Arabistan’ı 1982-2005 arasında yöneten Kral Fahd bin Abdülaziz al Suud’un adını taşımaktadır.

2- Denver Uluslararası Havalimanı (135.71 km2)

denver havalimanı

Denver Uluslararası Havalimanı (DIA) yaklaşık 136 kilometrekarelik yüzölçümüyle, dünyanın ikinci, ABD’nin de en büyük havalimanı. Kuzey Amerika, Latin Amerika, Avrupa ve Asya’da 200’den fazla noktaya uçuş yapan 23 havayolu firması tarafından kullanılıyor. Yolcu trafiği açısından dünyanın en yoğun havalimanları listesinde 20’inci, ABD içinde de beşinci sırada yer alıyor.

1995’te hizmet vermeye başlayan havalimanında altı pist var. Bunlardan biri, 4.88 kilometre uzunluğuyla Kuzey Amerika’da ticari uçuşlar için kullanılan en uzun pistlerinden biri. Denver Uluslararası Havalimanı, 35 bini aşkın çalışanıyla ABD’nin Colorado eyaletinin en büyük işvereni sayılıyor. 2018 yılında, Skytrax tarafından ‘Dünyanın En İyi Havalimanı’ seçildi. 

3- Dallas/Fort Worth Uluslararası Havalimanı (69.63 km2)

dallas havalimanı

Dallas/Fort Worth Uluslararası Havalimanı (DFW), dünyanın en büyükleri listesinde üçüncü olsa da ilk sıradaki Kral Fahd Uluslararası Havalimanı’ndan 11, ikinci sıradaki Denver Uluslararası Havalimanı’ndan da iki kat küçük. Bununla birlikte, kendine özel posta koduna sahip olacak derecede devasa bir boyutta.

Dallas/Fort Worth Uluslararası Havalimanı’nda operasyonel olan yedi pist bulunuyor. İstatistiklere göre, pistlerin her birini yılda 10 milyon yolcunun kullanıyor, alanda her bir kilometrekareye yılda 1 milyon yolcu düşüyor. Havalimanında şu an 165 kapı, 5 terminal var. 

Dallas-Fort Worth, dünyanın en büyük filosuna sahip olan Amerikan Havayolları’nın (American Airlines) en büyük aktarma noktası. Amerikan Havayolları uçuşlarının yaklaşık yüzde 70’i Dallas-Fort Worth’ten kalkıyor ya da buraya iniyor.

4- Orlando Uluslararası Havalimanı (53.83 km2)

orlando havalimanı

Vietnam Savaşı’nın 1975’te son bulmasına dek bir Amerikan Hava Kuvvetleri üssü olarak kullanılan Orlando Uluslararası Havalimanı (MCO), ABD’nin Florida eyaletinin ana havalimanı. Yaklaşık 54 kilometrekareye yayılan liman, dört pistiyle yılda 47 milyonu aşkın yolcuya hizmet veriyor. Orlando Havalimanı’nda günlük olarak, 44 havayolu firması 850’den fazla uçuş yapıyor.

5- Washington Dulles Uluslararası Havalimanı (48.56 km2)

washington havalimanı

ABD’nin başkenti Washington D.C.’ye 45 dakika mesafede bulunan Washington Dulles Uluslararası Havalimanı (IAD), yılda 24 milyondan fazla yolcuya hizmet veriyor. Günde 60 bin yolcunun kullandığı havalimanından dünya çapında 125 noktaya uçuş yapılıyor.

6- Şangay Pudong Uluslararası Havalimanı (39.88 km2)

şangay havalimanı

Dünyanın en kalabalık kentlerinden biri olan ve gelişmiş ulaşım sistemiyle tanınan Şangay, dünyanın en büyük havalimanlarından birinin de ev sahibi. Şangay Pudong Uluslararası Havalimanı (PVG), iki terminali ve beş pistiyle, yılda 70 milyonu aşkın yolcuya hizmet veriyor. China Eastern ve Shanghai havayollarının ana üslerinden biri.

7- Kahire Uluslararası Havalimanı  (36.25 km2)


Afrika’nın en büyük, Johannesburg’daki O.R. Tambo Uluslararası Havalimanı’ndan sonra da ikinci en işlek havalimanı. 2. Dünya Savaşı’nda Müttefikler tarafından kullanılan Kahire Uluslararası Havalimanı (CAI), savaş sonrasında sivil bir havalimanına dönüştürüldü. Bugün üç terminale ve üç asfalt piste sahip. Mısır’ın en büyük iki havayolu firması olan EgyptAir ve Nile Air tarafından ana üs olarak kullanılan Kahire Uluslararası Havalimanı, yılda yaklaşık 15 milyon yolcuya hizmet veriyor. 

8- Suvarnabhumi Havalimanı (32.4 km2)

Suvarnabhumi havaalanı

Bangkok Havalimanı olarak da bilinen Suvarnabhumi Havalimanı (BKK), dünyanın en yüksek kontrol kulelerinden birine de ev sahipliği yapıyor. 18 milyon dolara mal olan 132 metre yüksekliğindeki kontrol kulesi, saatte 76 uçağı yönlendiriyor. Altı yıllık bir inşaat sürecinden sonra 2006’da açılan Suvarnabhumi, farklı mimari tasarımıyla dünya çapında en çok fotoğraflanan yerlerden de biri. Yılda yaklaşık 60 milyon yolcuya hizmet veren Suvarnabhumi, Bangkok Airways ve Jet Asia Airways gibi Asya’nın önde gelen havayolu firmaları tarafından ana üs olarak kullanılmaktadır. ‘Suvarnabhumi’ sözcüğü, Sanskritçe’de efsanevi bir yere atıfla ‘Altın Toprak’ anlamına geliyor.

9- Charles De Gaulle Havalimanı (32.37 km2)

paris havalimanı

İsmini Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Charles de Gaulle’den alan Paris Charles de Gaulle Uluslararası Havalimanı (CDG), yıllık 70 milyonluk yolcu trafiği ile Avrupa’nın en yoğun havalimanlarından biri. Kıtanın en büyük havayolu firmalarından Air France’ın ana üssü olan CDG, yılda 70 milyon yolcuya hizmet vermektedir. Paris’in 23 kilometre kuzeydoğusundaki Roissy-en-France bölgesinde bulunması nedeniyle, Fransa’da Roissy Havalimanı olarak da bilinir. 

10- Madrid-Barajas Adolfo Suárez Uluslararası Havalimanı (30.5 km2)

madrid havalimanı

İspanya’nın başkenti Madrid’in merkezine 13 kilometre mesafedeki Adolfo Suarez Madrid-Barajas Uluslararası Havalimanı (MAD), adını ülkenin eski başbakanlarından Adolfo Suárez’den almaktadır. 1928’de açılan havalimanı, Avrupa’nın en önemli ulaşım merkezlerinden biri sayılıyor. Iberia’nın ana üssü olarak, yılda yaklaşık 60 milyon yolcuya hizmet veriyor. Madrid-Barajas Uluslararası Havalimanı’nda beş terminal ve dört pist bulunmaktadır. 

Yolcu Sayısına Göre En İşlek Havalimanları

Havalimanları arasındaki karşılaştırmalarda, güncel yolcu trafiği de en çok önemsenen kriterlerden biridir. Yolcu trafiği, bir havalimanına o yıl inen, o havalimanından kalkış yapan veya transit olarak geçen yolcuların hesaplanmasıyla belirlenir. ABD’deki Hartsfield–Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı, 2000 yılından bu yana bu listede başı çeker.

Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (Airports Council International) 2019 yarıyıl istatistiklerine göre, dünyanın en işlek havalimanları ve yarıyıl yolcu sayısı şöyle:

1- Hartsfield–Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı (54 milyon 388 bin)

2- Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı (49 milyon 242 bin)

3- Los Angeles Uluslararası Havalimanı (43 milyon 49 bin)

4- Tokyo Haneda Havalimanı (41 milyon 435 bin)

5- Dubai Uluslararası Havalimanı (41 milyon 278 bin)

6- O'Hare Uluslararası Havalimanı (39 milyon 512 bin)

7- Heathrow Havalimanı (38 milyon 750 bin)

8- Şangay Pudong Uluslararası Havalimanı (38 milyon 220 bin)

9- Hong Kong Uluslararası Havalimanı (37 milyon 800 bin)

10- Charles de Gaulle Havalimanı (36 milyon 339 bin)

İstanbul Havalimanı Listenin Neresinde?

istanbul havalimanı

İstanbul’da 29 Ekim 2018’de açılan İstanbul Havalimanı’nın, tam kapasiteye ulaştığında dünyanın en büyük havalimanları listesine üst sıralardan girmesi bekleniyor. Tüm aşamalarının tamamlanması sonrasında, İstanbul Havalimanı’nın 76.5 km2 bir alana yayılması ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşması planlanıyor.

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up