Tarihe adını Otlukbeli Savaşı ile yazdıran Otlukbeli ilçesi, sadece ülkemizde değil dünyada da eşine az rastlanan bir doğa harikasına ev sahipliği yapıyor. Maden sularının oluşturduğu traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü, bu özelliği ile “doğal anıt” unvanını hak ediyor. Ülkemizdeki diğer göllerden farklı özelliklere sahip olan bu göl, her yıl yüzlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Kırmızı rengi ve muhteşem manzarası ile dikkatleri üzerine çeken Otlukbeli Gölü’nde ruhunuzu dinlendirecek bir gezintiye çıkmaya ne dersiniz?
Otlukbeli Gölü, ismini aldığı Erzincan’ın ilçelerinden Otlukbeli’ye 7 kilometre uzaklıktadır. İlçe merkezinin 6 kilometre kuzeybatısında bulunan bu göl, Küçük Otlukbeli sınırları içinde Sazlar Deresine batıdan karışan isimsiz bir kol akarsu üzerinde yer alıyor. Göle adını veren Otlukbeli ilçesinin Erzincan il merkezine uzaklığı ise 148 kilometredir.
Deniz seviyesinden 1885 metre yükseklikte olan Otlukbeli Gölü’nün yüzölçümü yaklaşık olarak 7500 metrekaredir. Derinliği 20 metre olan gölün uzunluğu mevsimine göre 150-160 metre, genişliği ise 30 ila 50 metre arasında değişiyor. Setler sayesinde oluşan gölde bol miktarda maden suları bulunuyor. Oluşum bakımından karst kaynaklarının değil, maden sularının oluşturduğu dünyanın tek traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü, bu özelliğiyle 15.04.1994 gün ve 612 sayılı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile Doğal SİT Alanı olarak ilan edilmiş ve “doğal anıt” olarak nitelendirilmiş. Kapladığı alan açısından “küçük” olarak nitelendirilen bu göl, taşıdığı özellikler bakımından oldukça büyüktür. Göl içerisine hem maden suları ve kükürtlü sular hem de dere tarafından beslenen tatlı sular karışıyor. Göldeki maden sularının romatizmal hastalıklar başta olmak üzere, kırık çıkık rahatsızlıklarında ve kadın hastalıklarının tedavisinde fayda sağladığı söyleniyor.
Hem keşif hem de fotoğraf çekmek isteyenler için çok güzel bir manzara sunan bu gölü ziyaret ettiğinizde keyifli vakit geçireceğinizi garanti edebiliriz. Bununla birlikte, gölün etrafında çok fazla otel bulunmadığını söylemeliyiz. Eğer Erzincan ziyaretinizi birkaç gün uzatmak isterseniz, konaklamak için Otlukbeli civarındaki otellerden birini tercih edebilirsiniz. Erzincan Valiliği ve Otlukbeli Kaymakamlığı tarafından, jeolojik oluşumu günümüzde de devam eden bu gölün turizme kazandırılması için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalarla birlikte, göl çevresindeki tesislerin sayılarının artması bekleniyor.
İlçede Otlukbeli Gölü’nün yanı sıra, çok sayıda çay ve dere bulunuyor. Yolunuz buraya düştüğünde, her biri ayrı bir öneme ve özelliğe sahip olan bu dereleri de ziyaret edebilirsiniz. Otlukbeli ilçesi, Doğu Anadolu bölgesi sınırları içerisinde yer alan Erzincan’ın en yüksek ilçelerinden biridir. Tahmin edilebileceği gibi ilçede karasal iklim hüküm sürüyor. Dolayısıyla Ocak ve Şubat aylarında ilçede hava çok soğuk oluyor. Bölgede Kasım ayında başlayan kar yağışı Nisan ayına kadar sürebiliyor. Bu nedenle Otlukbeli Gölü ziyaretinizi Mayıs ile Eylül ayları arasında yapmanızı tavsiye ederiz. Bu gezi için en ideal ayların ise Temmuz ve Ağustos olduğunu söylemeliyiz.
İlk olarak Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinden Prof. Dr. Erdoğan Akkan ve Prof. Dr. Metin Tuncel tarafından bilim dünyasına tanıtılan Otlukbeli Gölü oluşum bakımından küçük bir set gölüdür. 1990 yılında yapılan bu keşif tutanaklarda şu cümlelerle yer almış: “Bu set şimdiye kadar Türkiye'de örneği görülmemiş, taradığımız dünya literatüründe de eşinin bulunduğuna dair bir yayına rastlamadığımız, bu nedenle hiçbir sınıflandırmada yeri bulunmayan çok özel bir türdendir. Traverten seddi, daha da özel olarak, normal karst kaynaklarının değil, maden sularının oluşturduğu traverten seddi'dir. Böylece, Otlukbeli Gölü ile göl türlerine bir yenisi daha eklenmiş bulunmaktadır.“Traverten Seddi Gölü” ya da “Maden Sularının Oluşturduğu Traverten Seddi Gölü” oluşu açısından yurdumuzda ve herhalde yeryüzünde eşinin bulunmadığı göz önüne alınarak, Otlukbeli Gölünü “Doğal Anıt” olarak nitelemek istiyoruz.
Bu sözlerden de anlaşılacağı üzere, Otlukbeli Gölü’nü ülkemizdeki hatta dünyadaki diğer göllerden farklı özel kılan unsur set türüdür. Çünkü gölün oluşumunu sağlayan set, travertenden meydana geliyor ve faylar boyunca yüzeye çıkan maden sularının birikmesine neden oluyor. Bu durum Otlukbeli Gölü’nü ülkemizde ve dünyada benzeri olamayan bir doğa harikasına dönüştürüyor.
Otlukbeli Gölü’nün bir traverten set gölü olmakla birlikte, göl oluşumuna sebebiyet veren esas süreç maden suları olup traverten seti, bu suların asırlar boyu eritip biriktirdiği sediment (tortul materyel) tarafından oluşturulmuş. Böylelikle Otlukbeli Gölü çanağının oluşum kökeni itibariyle Türkiye gölleri arasında yeni bir göl tipi olarak belirlenmiş. Bu açıdan bakıldığında Otlukbeli Gölü maden sularının oluşturduğu “traverten seti gölü” olarak tanımlanabilir. Oluşumunu günümüzde de devam ettiren bu göl kalsiyum, magnezyum ve demir katyonları ile bikarbonat, sülfat ve klorür anyonları içeriyor.
Sivas – Erzincan Yolu’nda E-80 yönünde kuzeye doğru 550 metre kadar ilerledikten sonra sağa dönün. Dönüşten sonra yaklaşık 88 kilometre kadar ilerleyin. Göle ulaşabilmeniz için Çayırlı Yolu ve Otlukbeli Yolu’nu takip etmeniz gerekiyor. Bunun için; Zübeyde Hanım caddesi yönünde sola döndükten sonra, Çayırlı Yolu yönünde yaklaşık 20 kilometre kadar ilerleyin, ardından sağa dönün ve Otlukbeli Yolu’nu takip edin. Bu yol sizi Otlukbeli Gölü’ne ulaştıracaktır.
Yolu Erzincan’a düşen herkesin, bölgenin en çok merak edilen yerlerinden biri olan Otlukbeli Gölü’nü ziyaret etmesini tavsiye ediyoruz.
Görseller: Erzincan.gov.tr
directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması
lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)
done
Kolay ve hızlı bilet alma
event_busy
Online İptal Kolaylığı
Yorumlar
İlçede sadece otel olarak öğretmenevi var göl çevresinde hiçbir tesis yok dünyada tek ve görülmesi gerek ama doğal yapısına zarar veriliyor. Ayrıca travertenler ilçede yer yer görülüyor, gölün travertenleri bulunduğu kısmın kenarda neredeyse %50 oranında açıldığını ve altında bir mağaranın bulunduğunu biliyorum. Son olarak gölün karşısında bulunan anıtıda unutmayın ayrıca yapımı devam eden Otlukbeli - Trabzon yolu nedeniyle Otlukbeli ilçesinden sonra yol burada anlatıldığı gibi değil.