Glamping Nedir? Türkiye'deki En İyi 9 Glamping Alanı

Doğayla iç içe, izole bir tatil geçirmek istiyor ama çadır kurmaya cesaret edemiyor musunuz? Kamp yapmayı çok seviyor ama ateş yakmakla uğraşmak yerine yemeğiniz önünüze gelsin mi istiyorsunuz? O zaman, ‘glamping’ tam size göre!

Son yıllarda dünya çapında giderek popüler hale gelen ‘glamping’, bir yandan kamp yaparken bir yandan da teknoloji ve konfordan uzaklaştırmayan bir tatil konsepti anlamına geliyor. Türkiye’de de yeni yeni bir sektör haline gelmeye başlamış durumda. 

Peki glamping ne demek? Glamping’in tarihçesi ne? Türkiye’deki glamping alanları nerede?

Glamping Nedir?

‘Glamping’ sözcüğü, İngilizce’de ‘cazibeli, çekici’ gibi anlamlara gelen ‘glamourous’ ile ‘camping’ (kamp yapmak) sözcüklerinden türetilmiştir. Kısaca lüks içeren bir kamp anlayışına işaret eder. Geleneksel kampingin maceracı ve kaçış arayan ruhunu, otel konforundan ve teknolojiden kopamayan 21’inci yüzyıl gezginlerinin modern talepleriyle birleştirir. Otel yapaylığını ve kalabalığını denklemden çıkarır ama sizi konfordan da mahrum bırakmaz.

Glamping’in Tarihçesi

İlk olarak 2005 yılında İngiltere’de kullanıldığı sanılan ‘glamping’ sözcüğü, 2016’da da Oxford İngilizce sözlüğüne girdi. Fakat sözcük yeni olsa da, glamping kavramının içerdiği lüks çadır konseptinin tarihi yüzyıllar öncesine gidiyor.

16’ıncı yüzyılda İskoçya’daki Atholl Dükü’nün, kendisini ziyaret eden Kral 5’inci James ile annesini lüks çadırlarda ağırladığı, çadırlara kendi sarayındaki her türlü konforu taşıdığı biliniyor. İngiltere Kralı 8’inci Henry ile Fransa Kralı 1’inci Francis’in 1520 yılında yaptığı diplomatik zirve de, Fransa’nın kuzeyinde 2 bin 800 çadırın kurulduğu bir alanda düzenlenmişti. Çadırların rengi dolayısıyla ‘altından kumaş tarlası’ olarak anılan alandaki çeşmelerden kırmızı şarap aktığı rivayet ediliyordu. Eski Türk boylarının ve Osmanlı sultanlarının kullandığı görkemli otağlar da, glamping’in tarihteki ilk örnekleri arasında gösterilebilir. 

Glamping’in 20’inci yüzyılda popüler hale gelip bir tatil türü olarak günümüzdeki şeklini alması ise varlıklı Amerikalı ve İngiliz gezginlerin Afrika’da safariye merak salmasıyla başladı. Bu turistlerin en maceracı olanları bile Afrika’da konfor veya lüksten vazgeçmek istemiyordu. Dolayısıyla geleneksel safari çadırlarına zaman içinde eklemeler yapıldı ve bu süreç, ‘butik kamping’ sektörünün doğuşuna yol açtı. Elektrik jeneratörlerinden katlanabilir küvetlere, beyaz çarşaflı yataklardan halı ile döşenmiş çadırlara uzanan çok sayıda lüks unsur, geleneksel kamp yöntemlerine entegre edildi.

Türkiye'deki En İyi Glamping Alanları 

Kocabahçe Glamping, Bozburun

kocabahçe glamping

Bozburun’un saklı koylarından Dirsekbükü’nde, narenciye ağaçlarının arasında bulunan Kocabahçe Glamping, izole bir tatil arayanlar için adeta bir cennet. Gündüzleri denizin dalgalanışından başka bir sesin duyulmamasıyla huzur veriyor, hava karardığında ise zarif ışıklandırma sistemi sayesinde büyüleyici bir ortam sunuyor. Kocabahçe Glamping, misafirlerine hem bungalovda hem çadırda konaklama imkânı sunuyor. Lotus çadır, büyük kamp çadırı ve izci çadırı olmak üzere üç farklı tip lüks çadırda konaklamak mümkün. Bungalovların özel duş ve tuvaleti bulunuyor, çadır ile konaklamalarda tuvalet ve duş ortak kullanıma açık. İşletme yarım pansiyon olarak, sabah ve akşamları açık büfe hizmeti veriyor. Germe Koyu’ndan tekne ile transfer hizmeti mevcut.

Adres: Kocabahçe Koyu, Bozburun, Marmaris/Muğla.

Tel: 0532 233 49 26

Club Amazon Bördübet, Marmaris

club amazon glamping

Datça’nın Bördübet beldesinde bulunan Club Amazon, kamp kavramı Türkiye’ye daha henüz çok yeniyken glamping anlayışını hayata geçirmiş bir işletme. 39 yıllık kamp alanı, çam ormanının ortasında, doğayla iç içe bir alanda konumlanıyor. Kendine özgü oda konseptleri bulunan Club Amazon’da, Bonibon Odalar adı verilen ‘glamper car’, küp oda, taş oda, mini bungalov, butik van, çingene arabası ve teras oda gibi konaklama seçenekleri var. Yemekleri de dillere destan olan tesis, kıvrımlı bir dereden kano ile veya beş dakikalık bir orman yürüyüşü ile ulaşılabilen plaja 500 metre mesafede.

Adres: Club Amazon Bördübet, Hisarönü, 48700 Marmaris/Muğla

Tel: 0252 436 91 11

Perdue, Fethiye

perdue faralya

Perdue, glamping konseptini romantizmle bir adım ileri taşımak isteyenlerin Fethiye’deki adresi. Faralya köyünün Akdeniz’le buluştuğu noktada bulunan işletmede, Superior, Infinity ve Garden suite olarak üç çeşit lüks çadırda konaklama imkânı sunuluyor. Jakuzili, özel banyolu ve verandalı çadırlar, bir yandan lüks bir oteli aratmazken bir yandan da doğanın keyfini çıkarmanıza imkân tanıyor. Superior çadırlarda denize özel erişiminiz bulunuyor. Tekne turu, masaj, doğa yürüyüşü, yoga ve yamaç paraşütü gibi çok çeşitli aktiviteler de sunan Perdue’de kendinizi şımartmanız için en ince detaylar bile düşünülmüş.

Adres: Kızılcakaya Mevkii, D:87, 48300 Faralya / Fethiye

Tel: 0252 614 00 91 

Bonjuk Bay, Marmaris


Türkiye’de glamping deyince akla ilk gelen yerlerden biri de, Gökova’nın Boncuk Koyu’nda yer alan Bonjuk Bay. Hem sunduğu glamping çadırları, hem de felsefesi ile yeni nesil bir alternatif tatilin en çekici adreslerinden biri. Sadece referansla misafir kabul ediyorlar, sevgiye dayalı bir manifesto ile ağırlıyorlar. Bonjuk Bay’de 50 metrekare büyüklüğünde, kendi özel verandası, mutfağı, banyosu, oturma ve giyinme odası bulunan Afrika Safari Çadırları’nın yanı sıra 18 veya 6 metrekatelik Lotus çadırlarında da konaklayabilirsiniz. Taş ev veya deniz kenarında oda seçenekleri de mevcut. Bonjuk Bay, sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme, bol oksijen, doğa, sosyalleşme ve mahremiyetin ince düşünülmüş bir bileşimini sunuyor. Daha çok grup organizasyonlarının tercihi olan Bonjuk Bay, yaratıcılık odaklı bir komün hayatını hayata geçiriyor. Mekân, Marmaris’e arabayla 25 dakika mesafede.

Adres: Çamlı Mahallesi Taşbükü Sokak No:17 Bonjuk Koyu, Marmaris/Muğla

Tel: 0537 810 27 05

Kozluyalı Glamping, Ayvacık


Kaz Dağlarının yamaçlarında muhteşem bir lokasyondan Edremit Körfezi’ne bakan Kozluyalı Glamping, altı adet özel çadır odası, taş evleri, kendine özel plajı ve Ege’ye has taze yemekleriyle Çanakkale çevresinde en çok tercih edilen glamping işletmelerinden biri. Kozluyalı Glamping’de 13 metrekare genişliğinde, kendi banyosu da bulunan altı adet çadır oda yer alıyor. Kendi deyimleriyle zeytin bahçede, deniz önlerinde, domates tarlada, Ezine de az ötede olunca, başta kahvaltı olmak üzere her yemek bir şölene dönüşüyor.

Adres: 17860 Büyükhusun Köyü/Ayvacık/Çanakkale 

Tel: 0286 762 98 49  -  0532 211 35 82 

Mona Glamping, Sığacık

mona glamping

İzmir’in Seferihisar ilçesinin Sığacık bölgesinde bulunan Mona Glamping, çadır ve karavan olarak konaklama alternatifleri sunuyor. Mandalina ve zeytin ağaçlarının arasında, 10 dönümlük bir arazi içinde, beş sabit çekme karavan ile üç adet glamping çadırından oluşuyor. Çadırlar ve karavanlar otel odası şeklinde tasarlanmış. Kampta küçük bir cafe bulunmakla beraber, dışarıdan yiyecek-içecek getirilmesine izin veriliyor. Çevreden bazı restoranlar da paket servis hizmeti veriyor. Teos Sanat Kampı’nın sınırları dahilinde bulunan kamp alanı şehir merkezine 1 kilometre uzaklıkta. Aynı zamanda sahile, kaleiçine ve Teos Antik Kenti’ne 15-20 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor.

Adres: Sığacık 139/6 Sokak No: 14 Seferihisar/İzmir

Tel: 0541 814 09 14

Campo Portakal, Çıralı

campo portakal

Ekolojik bir glamping deneyimi vaat eden Campo Portakal, doğayla gerçek anlamında iç içe bir ortama sahip. 2 bin 200 metrekarelik bir organik portakal bahçesinin ortasında, Çıralı’nın etkileyici dağ manzarasına karşı konumlanmış.  Kampın bahçesinde ekolojik tarım yapılıyor, komşu arazinin sahiplerinin tavuk ve keçileri de kamp alanını zaman zaman ziyaret ediyor. İç ve dış mekanlarıyla toplamda 100 metrekareye yayılan, ‘Bedevi çadırı’ adını verdikleri iki yatak odalı ve bir banyolu çadırda altı kişi bir arada konaklayabiliyor. 4-6 kişinin bir arada kalabileceği 70 metrekarelik Safari çadırı ve iki kişilik, romantik çan çadır (yurt) da konaklama seçenekleri arasında. Çadırların içindeki eşyalar, çoğunlukla doğal malzemelerden el yapımı olarak üretilmiş.

Adres: Ulupınar Mahallesi, 07980 Kemer/Antalya

Tel: 0539 277 20 01 

Chakra Beach, Kabak Koyu

chakra beach

Fethiye’nin doğayla birlikteliği ilk sıraya koyan tatil beldelerinden Kabak Koyu’nda bulunan Chakra Beach, butik bir kamp hizmeti sunuyor. Özel olarak tasarlanmış ağaç evleri ve standart bungalov odalarının yanı sıra dalgaların sesini dinlerken yıldızları izleyerek uykuya dalabileceğiniz bungalovları dillere destan. Chakra Beach’te özel yoga alanları bulunuyor; gün batımı manzarasıyla meşhur bir barı ve yemyeşil bahçesinde hizmet veren bir a la carte restoranı mevcut.

Adres: Uzunyurt Köyü Kabak Mahallesi No:40 Fethiye/MUĞLA

Tel: 0252 642 11 84  -  0507 142 61 85

Adaperest, Bozcaada


Türkiye’nin belki de en kendine özgü glamping noktası olan Adaperest, İstanbul’un şehir hayatından kaçıp Bozcaada’ya yerleşen bir çiftin evinin bahçesindeki tek karavandan oluşuyor. Ada merkezine 4 kilometre uzakta, kalabalıktan izole, dört-beş kişinin konaklayabileceği bir karavan burası. Misafirler, kahvaltıları için yumurtaları bahçedeki kümesten kendileri seçebilir, bostandan biber veya domates koparabilirler.

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up