Havalimanında Uyuma Rehberi (10 Öneri)

Gece uçuşunuz ertelendi ve sadece birkaç saat için havalimanı oteline ücret ödemek istemiyor musunuz? Aktarma süreniz çok mu uzun? Ya da uçuşunuz çok erken ve uçağı kaçırmamak için havalimanında uyumaya mı karar verdiniz?

Havalimanında uyumak hiçbir zaman ideal seçenek değil ama bazen kaçınılmaz olabilir. Özellikle de son yıllarda, düşük maliyetli havayolu firmaları ile uzak yerlere seyahat planlayan gezginler ve gençler, havalimanlarında uyumak konusunda bir kültür oluşturmuş durumda. Peki havalimanında nasıl uyunur? İşte, güvenlik, rahatlık ve hijyen açısından havalimanında uyumak ile ilgili 10 öneri...

1- Araştırma Yapmadan Karar Vermeyin

Terminallerde uyumanın her ülkede yasal olmadığını ve her havalimanının da gecelemeye elverişli olmadığını unutmayın. Havalimanında uyuma kararı almadan önce o ülkenin bu konudaki uygulamalarını gözden geçirin; sonra da uyuyacağınız havalimanının koşullarını inceleyin. İnternet erişiminiz veya cep telefonunuzu şarj etme imkânınız olacak mı? Sabah duş yapabilecek misiniz? İstediğiniz saatte yemek yiyebilecek misiniz? Örneğin, Asya’nın önemli transit merkezlerinden biri olan Singapur Changi Havalimanı’nda geceyi geçirmek isteyenler için duş, spa, uyku odaları, bagaj bırakabileceğiniz alanlar ve hatta bir yüzme havuzu bile var. Fakat Yeni Zelanda’daki Christchurch Havalimanı gece kapanıyor ve bazı istisnalar hariç burada uyumak yasak. Dolayısıyla havalimanında uyumanın ilk kuralı, koşullara dair önceden bilgi edinmek.

2- Orta Yol: Uyku Kapsülü

İstanbul Havalimanı Uyku Kapsülü

Otele para vermemek ile havalimanında yerde uyumak arasında kalanlar açısından, temiz bir yatak rahatlığını sunan uyku kapsülleri son yıllarda giderek popüler hale geliyor. Bu kapsüllerin konfor seviyesi havalimanları arasında değişkenlik gösteriyor. Bazılarında sadece kapalı ve güvenli uyuma alanları bulunurken, bazıları kendisine ait duşu, televizyonu ve internet bağlantısına sahip küçük bir otel odası kadar lüks olabiliyor. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı da dahil, dünyanın birçok noktasında bulunan bu uyku kabinlerinden saat başına veya gecelik ücret alınıyor.

3- Fazla İzole Olmayan, Güvenli ve Temiz Bir Yer Seçin

Amaç uyumak olsa da, bunu havalimanında yapmanız gerektiğinde fazla tenha yerleri seçmemeniz tavsiye edilir. Hırsızlık veya başka rahatsız edici olaylardan kaçınmak adına fazla uzaklara gitmeyin. Kendi uçuşunuz için belirlenen kapının yakınlarında veya havalimanında gecelemesi gereken başkalarını görebildiğiniz bir yer seçmeye çalışın. Hijyen açısından, tuvaletlere yakın olmayan bir yer bulun. Uykunuzun daha az bölünmesi için seçtiğiniz noktanın yakınlarındaki kapılardan erken saatlerde uçuş olup olmadığını kontrol edin. Uyumadan önce, her ihtimale karşı güvenlik yetkililerinin yerini öğrenmeyi unutmayın. Hatta, bazı havalimanlarında güvenlik görevlilerinden iyi bir yer seçmek için tavsiye bile alabilirsiniz.

4- Eşyalarınızı Koruyun

Terminalde uyumanız gerekiyorsa, hem hareket kabiliyetinin sınırlanmaması hem de hırsızlık ihtimalini azaltmak için yanınızda olabildiğince az eşya bulundurmanız kritik önem taşıyor. Büyük bir valiziniz varsa, uyumadan önce erken check-in yaparak bagajınızı teslim edebilirsiniz veya bazı havalimanlarında bagajları ücret karşılığında tutan noktalardan faydalanabilirsiniz. Pasaportunuzu iç cebinize koyarak veya boynunuza asarak yanınızdan hiçbir zaman ayırmayın. Cüzdan, telefon, seyahat belgeleri gibi önemli eşyalarınızı koyduğunuz el çantanızı ise fermuarlı tarafı yüzünüze gelecek şekilde, uyurken yastık olarak kullanabilirsiniz. Eşyalarınızı duvar ile kendiniz arasına yerleştirip, sizi uyandırmadan kimsenin hiçbir şeye dokunamamasını sağlayabilirsiniz. El bagajınızın uyuduğunuz sırada kilitli ya da kapalı olduğundan emin olun; bagajınızı bırakarak tuvalete veya yemek almaya da gitmeyin. Bu sadece hırsızlık riskini artırmakla kalmaz; geri döndüğünüzde sahipsiz bıraktığınız çantanın başında güvenlik görevlilerini de bulabilirsiniz…

5- Doğru Giyinin

Havalimanında uyurken aşırı sıcak veya aşırı soğuk ihtimaline karşı kat kat giyinmeniz tavsiye edilir. Mevsime, bulunduğunuz ülkeye ve havalimanının koşullarına göre yanınıza eldiven ve küçük bir battaniye bile almanız gerekebilir. Bazı havalimanlarının geceleri klimalar nedeniyle çok soğuk, bazılarının da aksine çok sıcak olabileceğini unutmayın. Uçuş yapacağınız havayolu şirketine önceden telefon ederek, size bekleme süreniz için battaniye ve uyku yastığı ödünç verip veremeyeceklerini öğrenebilirsiniz.

5- Rahat Bir Ortam Yaratın

Elbette kendi yatak odanızın konforuna ulaşmanız imkânsız ama bir havalimanında da uyurken kendinizi rahat ve iyi hissettirmenin yolları yok değil. Öncelikle, terminalde uyumanız gerekiyorsa rahat giysiler giyin; gerekirse sabah uçuşunuzdan önce üstünüzü değiştirebileceğiniz bir plan yapın. Floresan ışıklardan korunmak için yanınıza uyuma gözlüğü, daimi anonslardan veya başka yolcuların sohbetlerinden kaçınmak için kulak tıkacı, kendinizi iyi hissettirmek için diş fırçası ve macunu, kontakt lens takıyorsanız lens solüsyonu ve gözlük alın. Eğlenceli vakit geçirmek için kitap, dizüstü bilgisayar veya müzik çalarınızını da unutmayın. Yanınızda ıslak mendil, dezenfektan ve havlu gibi hijyen malzemeleri bulundurun.

6- Nerede Yatacaksınız?

İlk kez bir havalimanında uyumak zorunda kalanlar “İki boş koltuğa kıvrılıveririm” diye düşünebilir. Ancak bu konuda daha deneyimli yolcular, yanınıza uyku tulumu veya mat almanız gerekebileceğini söyleyecektir. Son yıllarda birçok havalimanındaki bekleme salonlarında artık kolçaklı koltuklar kullanılıyor. Bu durum bekleyen yolcular için daha fazla rahatlık anlamına gelse de, uyumak isteyenler için dar, rahatsız ve sıkışık alanlar demek. Bu nedenle yanınıza uyku tulumu, mat veya söndürüldüğünde fazla yer tutmayan şişme bir yatak almanız gerekebilir.

7- Alarm Kurun

Jet lag, havalimanı stresi ve geç uyumak, beraberinde sabah uyanamayıp uçak kaçırma riskini de getirecektir. Uyumadan önce telefonunuzun şarjının dolu olduğundan ve alarm kurduğunuzdan emin olun; gerekirse bir yakınınızdan sizi uyandırmasını rica edin. Bir post-it kağıdına uyanmak zorunda olduğunuz saati yazıp kendi üzerinize veya eşyalarınıza da yapıştırabilirsiniz. Bu senaryoda emin olun birisi sizi mutlaka uyandıracaktır!

8- Aç ve Susuz Kalmayın

Havalimanları 7/24 çalışan yerler gibi görünse de birçok terminaldeki büfe ve restoranlar belirli bir saatten sonra kapanabilir. Yemek yemeyi tercih ettiğiniz restoranların kapanış ve açılış saatlerini öğrenin, planlarınızı buna göre yapın. Her ihtimale karşı yanınızda en azından bir şişe su ve sandviç gibi atıştırmalıklar bulundurun.

9- Loungelardan Faydalanın

Havalimanı loungelarının birçoğu sadece artık First Class yolcular veya üyelerle sınırlı değil. Birçok lounge’a belirli bir ücret karşılığında, biletiniz ekonomi sınıfı olsa bile girebilirsiniz. Geceyi geçirmek zorunda kaldığınız havalimanındaki loungeları internetten veya LoungeBuddy gibi uygulamalar üzerinden inceleyerek sabaha kadar açık olup olmadıklarını öğrenmek ve yemek, uyku, duş gibi hizmetleri hakkında bilgi edinmek faydalı olacaktır. Birçok lounge sabaha kadar açık olmasa da, erken saatlerde açılan bir lounge’da duş yapmak isteyebilirsiniz.

10- Güvenlikle Sorun Yaşamayın

Bazı havalimanları geceyi orada geçiren yolculara aşina olsa da, daha alarmınız çalmadan başınızda bir güvenlik görevlisiyle uyanma ihtimalini göz önünde bulundurun. Böyle bir durum için pasaportunuz ve uçuş kartınızı göstermeye, neden orada uyumak zorunda kaldığınızı ayrıntısıyla açıklamaya hazır olun.

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up