Borçka'da Gezilecek Yerler

Doğal güzelliklerini anlata anlata bitiremediğimiz Artvin’in en özel ilçelerinden biridir Borçka. MÖ. 2000’li yıllara uzanan tarihiyle Borçka sırasıyla; Orta Asya’dan gelen Hurilere, Kimmerlere, Sakalara, Arsaklılara, Bizanslılara, Araplara, Hazar Türklerine,  Selçuklulara ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış. Bu ilçe, Yavuz Sultan Selim'in şehzadeliği zamanında Osmanlı topraklarına dahil edilmiş. 1877-1878 yıllarında yapılan Osmanlı-Rus savaşına kadar Osmanlı toprağı olan Borçka, bu savaş sonrasında Ruslara bırakılmış. İlçe, 1’inci Dünya Savaşı’ndan sonra önce İngilizlerin ardından ise Gürcilerin işgaline maruz kalmış. 7 Mart 1921 tarihinde yeniden Osmanlı topraklarına dahil olan Borçka, 28 Mayıs 1928 tarihinde ilçe statüsüne kavuşmuş. 

Hepimizin hayatın yoğun temposundan doğaya kaçmak istediği dönemler oluyor. Eğer siz de böyle bir ruh hali içindeyseniz ya da kelimenin tam anlamıyla “doğa aşığı” iseniz, rotanızı mutlaka Artvin Borçka’ya çevirmelisiniz. Burada gördüğünüz güzellikler kalbinizi fethedecektir. 

Borçka’ya Nasıl Gidilir?

Birazdan detaylarını okuyacağınız doğal güzelliklerden sonra Borçka’ya gitme planınızı hemen hayata geçirmek isteyeceğinizden eminiz. Bu nedenle ilk olarak sizlere Borçka’ya nasıl gidebileceğinizden bahsetmek istiyoruz. 

Borçka’ya ulaşım için önce Hopa’ya gitmeniz gerekiyor. Hopa’dan sonra Cankurtaran geçidi üzerinden Borçka’ya ulaşıyorsunuz. Artvin il merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Borçka’nın Hopa’ya uzaklığı da hemen hemen aynıdır. Bununla birlikte bölgede yolların oldukça virajlı olduğunu konusunda sizleri uyarmalıyız. Yola, bölgeyi bilen ve çok iyi araba kullanan bir şoför ile çıkmak yararınıza olacaktır.  

Borçka’da Mutlaka Görülmesi Gereken 11 Yer 

Maral Şelalesi

Doğu Karadeniz’in doğal güzellikleri denildiğinde ilk akla gelen yer olan Maral Şelalesi, aynı zamanda bölgenin en çok merak edilen noktası. Macahel Vadisi içerisinde yer alan bu şelale için “adeta cennetten bir köşe” desek, kesinlikle abartmış olmayız. Maral Şelalesi’ne Camili Köy’den yürüyerek ulaşabilirsiniz. Yapacağınız bu yolculuk esnasında da vadinin doğal güzelliklerini seyretme fırsatı bulabilirsiniz. Maral Şelalesi’ne giderken yanınıza mutlaka fotoğraf makinesi almanızı öneriyoruz. Çünkü gününüz baştan sona ölümsüzleştirmek isteyeceğiniz anlarla dolu olacak. 

Macahel Bölgesi

Borçka’ya bağlı 6 köyden (Camili, Efeler, Düzenli, Uğurlu, Kayalar ve Maral köyleri) oluşan Macahel bölgesi, ülkemizin dokunulmamış nadir ormanlık alanlarından biridir. Bu nedenle bu bölge özellikle doğa aşıklarının olmazsa olmaz buluşma noktası haline gelmiş durumdadır.  

Camili adıyla da bilinen bu bölgeye ulaşımın oldukça zor olduğunu söylemeliyiz. Bu durumunda temelde 2 sebebi bulunuyor. Birincisi bölgenin el değmemiş, bakir bir yer olması ikincisi ise yılın yaklaşık 6 ayı karla kaplı olması. Dolayısıyla bu muhteşem doğa harikasının yılın yarısı boyunca adeta bir yalnızlığa mahkum olduğunu söyleyebiliriz. Geçmişte bölgeye girip çıkmak izne bağlıymış ancak bugün böyle bir durum kesinlikle söz konusu değil. Bölge, zengin bitki ve canlı çeşitliliği nedeniyle Biyosfer Rezerv Alanı ilan edilmiş. 

Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı 

Yemyeşil doğası ve huzur dolu atmosferi ile Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı’nın bölgenin en cezp edici noktalarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Yeşil orman olarak nitelendirilen bu alan, anıt ağaçlarla çevrili. Kapladığı alan ise 490 hektar. Bu bölgeyi özel kılan 2 unsur var; birincisi barındırdığı bitki türleri, ikincisi ise yırtıcı kuş türlerinin göç yolu üzerinde bulunması. Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı’nı özellikle bahar mevsiminde ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. 

Karagöl

Borçka’ya 25, Artvin merkeze ise 57 kilometre uzaklıktaki Karagöl, Karadeniz’in saklı kalmış cennetlerinden biridir. Heyelan gölü sınıfına giren Karagöl, 1900'lü yılların başında, Klaskur olarak bilinen yaylanın yakınında bulunan bir tepenin kayması sonucu, Klaskur Deresi'nin önünü kapatması ile meydana gelmiş. 368 hektar alana sahip olan bu göl,  14 Ağustos 2002 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından tabiat parkı ilan edilmiş. Suyu siyah olan Karagöl, etrafındaki ormanın her tonunu ziyaretçilere yansıtıyor. 

Bu yeryüzü cennetine nasıl gideceğinizi merak ediyorsanız, hemen açıklayalım. Borçka’da “Karagöl Milli Parkı” tabelasını gördükten sonra, 6 kilometre kadar düz gitmeniz gerekiyor. Göle giden yol taşlık ve virajlı olsa da, yol boyunca size muhteşem bir manzaranın eşlik edeceğini söylemeliyiz. Yine de kendinize güvenemiyorsanız, yolu bilen bir şoför ile yolculuk yapmanızda fayda var.  Yanınıza alacağınız bir fotoğraf makinesi ile hem yoldaki manzarayı hem de Karagöl’de geçireceğiniz anları ölümsüzleştirebilirsiniz. Eğer bu bölgede konaklamayı planlıyorsanız; Karagöl’e en fazla 10 kilometre uzaklıkta bulunan pansiyonları tercih edebilir ya da milli park içerisinde kamp yapabilirsiniz. 

Karçal Dağları

karçal dağları

Görsel: Atlas Dergisi / Yıldırım Güngör

Borçka ile Savşat’ı birbirinden ayıran Karçal Dağları; Çoruh Vadisi, Berta Vadisi ve Gürcistan sınırına kadar uzanıyor. En yüksek noktası 3428 metre olan bu dağlar, içerisinde buzul ve buzul göllerini de barındırıyor. Heybetli bir görünüme sahip olan Karçal Dağları, özellikle trekking yapanların gözde adreslerinden biri olma özelliği taşıyor. Bir kısmı Gürcistan sınırlarının içinde bulunan Karçal Dağları biyolojik çeşitlilik olarak ülkemiz açısından oldukça önem taşıyor. Bitki türlerinin en iyi örneklerine sahip bu dağlarda zengin yaban hayatı da fazlasıyla ilgi çekiyor.

Borçka Şehitliği

Şehrin en fazla ziyaretçi çeken noktalarından biri olan Borçka Şehitliği, Osmanlı-Rus savaşında şehit düşen 14 askerin anısına yapılmış. Burada ayrıca Yüzbaşı Ahmet Berk’in, Üsteğmen Lütfi Dalkıran’ın ve Yüzbaşı İsmail Bey'in de mezarları bulunuyor. Yolunuz Borçka’ya düştüğünde, “gezilecek yerler” listenize Borçka Şehitliği’ni de eklemelisiniz. 

Muratlı Camii

Tarihi 1846 yılına uzanan Muratlı Camii, bulunduğu köyle aynı ismi taşıyor. Hem tarihi hem de mimari açıdan önemli bir yere sahip olan bu caminin yapımında ahşap malzeme kullanılmış. Camideki ağaç oymacılığı ile yapılan süslemeler de görülmeye değerdir. 

Yıldız Gölü

yıldız gölü

Görüntüsüyle her gideni büyüleyen Yıldız Gölü, Karçal Dağları'nın eteklerinde yer alıyor. Bu gölün suyunun fazlasıyla soğuk olduğu konusunda sizi uyarmalıyız. Çünkü mevsim yaz olsa dahi, göle girme konusunda 2 kere düşünmeniz gerekebilir. Yüzmek yerine, bu doğa harikasının etrafında yürüyüş yaparak huzur bulabilirsiniz. 

Beyazsu Yaylası

Kırçal Dağları’nın eteklerinde yer alan bir başka doğal güzellik de Beyazsu Yaylası’dır. Yıldız Gölü’ne oldukça yakın bir konumda bulunan bu yayla, turistlerden yoğun ilgi görüyor. Yayladaki kayadan çıkan su köpürerek aktığı için adına Beyazsu denilmiş. 

Çayırlık bir alanda bulunan Beyazsu Yaylası, Borçka’ya gideceklerin “gezilecek yerler” listesinde mutlaka yer almalı. 

İbrikli Kilisesi

Borçka’ya bağlı İbrikli Köyü’nde yer alan kilise, adını bu köyden alıyor. Bizans döneminde inşa edildiği tahmin edilen bu kilise, günümüze kadar hiç onarım görmediğinden ne yazık ki harabeye dönmüş durumda. Üstelik kitabesi de olmadığından, hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor. 

Yeşillikler arasına gizlenen İbrikli Kilisesi, Artvin’in en önemli tarihi yapılarından biri olma özelliği taşıyor. Bu nedenle yolu Artvin Borçka’ya düşen herkesin bu kiliseyi ziyaret etmesini tavsiye ediyoruz. 

Otingo Kaplıcası

Borçka’ya giden turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biridir Otingo Kaplıcası. Bu durumun sebebi ise, buranın 300 yıllık şifa kaynağı olmasıdır. İlçe merkezine yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki Otingo Kaplıcası’nın suyunun özellikle romatizmal hastalıklara ve halsizliğe iyi geldiği söyleniyor.  Burada konaklamak isteyenler için küçük bir tesis de bulunuyor. 

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up