Camili Gorgit Efeler Tabiatı Koruma Alanı

Karadeniz bölgesinin mutlaka görülmesi gereken illerinin başında gelen Artvin, yeşilin bin bir tonu ile ziyaretçilerine kartpostalları aratmayacak görüntüler sunuyor. Binlerce yıllık tarihi, köklü kültürü ve doğal güzellikleri ile ilgi gören bu şehirde, doğaseverlerin ilk adresi yemyeşil ormanlar oluyor.

Sınırları içerisinde çok sayıda milli park ve tabiat alanı barındıran Artvin’deki Camili Gorgit Efeler Tabiatı Koruma Alanı, sahip olduğu özellikler ile diğerlerinden bir adım öne çıkıyor. Yolu yakın zamanda Artvin’e düşeceklerin bu doğa harikasını mutlaka görmelerini ve bu huzur dolu adreste vakit geçirmelerini tavsiye ediyoruz.

Camili Gorgit Efeler Tabiatı Koruma Alanı Nerededir?

Camili Gorgit Efeler Tabiatı Koruma Alanı; Doğu Karadeniz’in en güzel illerinden biri olan Artvin’in Borçka ilçesi, Camili Köyü sınırları içerisinde yer alıyor.

Camili Gorgit Efeler Tabiatı Koruma Alanı’nın Özellikleri

Bir zamanlar iki ayrı alan olan Gorgit ve Efeler ormanları, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 3. maddesi, 2. paragrafına istinaden Orman Bakanı Ersin Taranoğlu’nun 24.03.1998 tarih ve 148 sayılı olurları ile “Camili Gorgit Efeler Tabiatı Koruma Alanı” olarak ilan edilmiş. Özetle bu iki ormanlık alanın birleştirildiğini söyleyebiliriz.

Gorgit Tabiat Alanı’nın büyüklüğü 490.5 hektar iken, Efeler Tabiat Alanı’nın büyüklüğü ise 1453 hektardır. Tabir-i caizse tarihi ağaçları bünyesinde barındıran Camili Gorgit Efeler Tabiatı Koruma Alanı; doğal yaşlı ormanı ile dünya doğal koruma kriterlerine göre son derece önemli bir yerdir. Sürekli bağıl nemin egemenliği altında olan bu alan, bitki örtüsü ve 3200 mm yıllık yağış ile bir yağmur ormanı ekosistemi özelliklerine sahiptir. Biyolojik çeşitlilik açısından zengin olan bu tabiat alanı aynı zamanda Biyosfet Rezerv Alanı’na sahiptir. Camili Gorgit Efeler Tabiatı Koruma Alanı’nı farklı kılan bir diğer özelliği ise saf kan Kafkas Arısı ırkı için gen koruma havzası olmasıdır.

Camili Gorgit Efeler Tabiatı Koruma Alanı’na Nasıl Gidilir?

Camili Gorgit Efeler Tabiatı Koruma Alanı, Borçka ilçesine 45 kilometre mesafede başlıyor. Bu koruma alanına Borçka’dan hareket eden minibüsler veya özel araç ile ulaşım sağlamak oldukça kolaydır.

Artvin’de Bulunan Diğer Milli Parklar ve Tabiat Alanları

Ülkemizin doğal güzelliklerinin en nadidelerine ev sahipliği yapan Artvin’de, Camili Gorgit Efeler Tabiatı Koruma Alanı gibi koruma altında olan çok sayıda milli park ve tabiat alanı yer alıyor. Yolu Artvin’e düşen doğaseverlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz milli parklar ve tabiat alanlarını sizler için listeledik.

Hatila Vadisi Milli Parkı: İlginç jeolojik ve jeomorfolojik yapısı ile özgün bitki topluluğu sayesinde ülkemizin ender tabiat alanlarından biri olan Hatila Vadisi, Artvin il merkezine 10 kilometre uzaklıktadır. Bu doğa harikasına stabilize bir yol ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Sahara – Karagöl Milli Parkı: Artvin’in Şavşat ilçesi sınırları içerisinde yer alan Karagöl – Sahara Milli Parkı; orman örtüsü, ladin ve göknarlardan oluşuyor. Şavşat – Ardahan yolu üzerinde konumlanan bu milli park, Şavşat ilçesine 17 kilometre mesafededir.

Camili (Macahel): Camili ismiyle anılan bölge, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı 6 köyden (Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral, Uğur) oluşuyor. Bu köyler bir zamanlar, Camili Köyü’nden yönetilmiş. Macahel ise bu bölgenin eski adı olmakla beraber, günümüzde halen bu ismin kullanıldığını söyleyebiliriz.

Doğal olarak izole olmuş bir bölge olan Macahel’in üç tarafı Karçal dağları, bir tarafı ise Gürcistan sınırı ile çevrilidir. Bu bölgede sonbaharın sonunda başlayan kar yağışı neredeyse ilkbahar aylarına kadar devam eder. Bu nedenle bölgeye çıkan yollar, yılın 6 ayı boyunca kar nedeniyle kapalı olabiliyor. Aslında olumsuz gibi görünen bu özelliğin Macahel Yöresi’ne en güzel zenginliğini verdiğini söyleyebiliriz. Çünkü bu özellik sayesinde saf kan Kafkas Arısı ve zengin bitki örtüsü bölgedeki varlığını sürdürebiliyor. Macahel Yöresi, Kafkas Arısı’nın dünyada saflığını kaybetmeden yaşayabildiği nadir yerlerden biri olma özelliğini taşıyor. El değmemiş bir ekosisteme sahip olan bu bölge, çok kısa mesafeler içinde yükseklik ve yüksekliğe bağlı olarak değişen çok çeşitli bitki örtüsüne sahiptir. Bu coğrafi özellikler ve ekosistem Avrupa'da ve dünyada yok denecek kadar azdır.

Çamburnu Tabiatı Koruma Alanı: Hopa ilçesi sınırları içerisinde yer alan Çamlıköy’de yer alan Çamburnu Tabiatı Koruma Alanı’na ulaşım oldukça kolaydır. Özel aracınız ile gidecekseniz, Trabzon-Hopa Devlet Karayolu ile ulaşım sağlamanız mümkündür.

Sarıçamın deniz kıyısına indiği nadir yerlerden biri olan bu doğa harikası aynı zamanda kuzeyden gelen göçmen kuşların Doğu Karadeniz dağlarına ulaştığı ilk yer olma özelliği taşıyor.

Şavşat Meydancık Papart Vadisi Doğal SİT Alanı: Bu alan; doğal dokusu, yöreye özgü ahşap mimari örnekleri barındırması ve peyzaj bütünlüğü gibi özellikleri ile 2010 yılında büyük kısmı I. derece, birkaç yerleşim alanı ise III. derece olmak üzere doğal SİT alanı olarak belirlenmiş. Doğal güzelliklerle iç içe olmayı seviyorsanız, Şavşat Meydancık Papart Vadisi Doğal SİT Alanı’nı “Artvin’de görülecek yerler” listenize ekleyebilirsiniz.

Kafkasör Orman İçi Dinlenme Yeri: Artvin il merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Kafkasör Orman İçi Dinlenme Yeri, çam ormanları ile kaplı bir mesire alanıdır. Bu alanda her yıl Haziran ayında, geleneksel boğa güreşleri ve karakucak güreşlerinin yapıldığı Kafkasör Festivali düzenleniyor. Dilerseniz, gezinizi bu festivalin yapıldığı tarihlere denk getirebilirsiniz.

Yolu yakın zamanda Artvin’e düşeceklere şimdiden iyi tatiller dileriz.

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up