Bulancak'ta Gezilecek Yerler

Giresun’un gelişmişlik açısından en önemli ilçelerinden biri olan Bulancak, adını sınırları içerisinde bulunan Bulancak Çayı’ndan alıyor. 1934 yılında ilçe statüsüne kavuşan Bulancak, bir zamanlar Akkök ismiyle anılıyormuş. Yemyeşil bir doğa, tertemiz bir hava ve neşeli yöre halkı gibi Karadeniz’e özgü tüm özelliklere sahip olan bu ilçe, Giresun’un en hızlı gelişen ilçelerinin başında geliyor. Sahil şeridinde konumlanan bu ilçenin sınırları; Giresun şehir merkezi, Dereli ilçesi, Ordu ili ve Piraziz ilçesi ile çevrilidir. Giresun il merkezine sadece 15 kilometre uzaklıktaki Bulancak’ın gelişiminde merkeze yakınlığı da önemli role sahiptir. 

Bulancak için Karadeniz’e has tüm özellikleri taşıyor demiştik ya, bunun en güzel örneği engebeli yollarda görülüyor. Bölge turizm açısında yeni yeni gelişiyor olsa da, bu ilçede yayla turizminin yıllardır varlığını koruduğunu söylemeliyiz. 

“Şehirden uzakta, doğayla iç içe geçireceğim birkaç gün ruhuma çok iyi gelecek” diyorsanız, rotanızı mutlaka Bulancak’a çevirmelisiniz. Hatta ziyaretinizi 22-27 Temmuz tarihleri arasında Bulancak Erikli Köyü’nde düzenlenen Bulancak Kültür ve Sanat Şenliği’ne denk getirirseniz hem huzurlu hem de eğlenceli günler geçirebilirsiniz. 

Bulancak’ta Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Paşakonağı Yaylası

Bulancak denildiğinde, akla ilk gelen yerdir. Giresun’un meşhur yaylalarından biri olan Paşakonağı Yaylası, Bulancak ilçe sınırları içerisindeki Kovanlık beldesinde yer alıyor.  Buranın temiz havasının ruhunuzu dinlendireceğinin garantisini veriyoruz. Yemyeşil manzarasıyla muhteşem bir yer olan bu yaylaya giderken yanınıza fotoğraf makinenizi almayı sakın unutmayın. İnanın, ölümsüzleştirmek isteyeceğiniz çok sayıda güzelliğe şahit olacaksınız. 

Paşakonağı Yaylası’nın en önemli özellikleri mor, beyaz ve sarı açalyalar ile içerisinde yer alan vadilerdeki şelalelere sahip olmasıdır. Pek çok turist sırf bu güzellikleri görmek amacıyla yaylaya geliyor. Eğer yaylada konaklamayı planlıyorsanız; yaylaya 5 kilometrelik bir mesafede konaklayabileceğiniz bir tesis bulunuyor. Dilerseniz, yaylada kamp da yapabilirsiniz. 

Sarayburnu Camii

sarayburnu camii

Görsel: Ahaber

Baş Mimar Mimar Sinan’ın “çıraklık eserim” dediği, İstanbul Saraçhane’deki caminin aynısı olan Sarayburnu Camii, Bulancak’ta tüm güzelliği ve cazibesiyle ziyaretçilerini bekliyor.  Cami fikri, Hacı Mustafa Eren tarafından ortaya atılmış ve yine onun öncülüğünde inşaat çalışmaları tamamlanmış. 

Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın ölen oğlu anısına yaptırdığı Şehzadebaşı Camisi’nin ölçüleri baz alınarak yapılan Sarayburnu Camii, Cumhuriyet tarihinde inşa edilen camiler içinde Osmanlı tarzında yapılan ilk cami olma özelliği taşıyor. 1987 yılında temeli atılan caminin yapımı ne yazık ki finansmanının olmaması sebebiyle çok uzun sürmüş. Yığma taştan yapılan camii, halkın imce usulü çalışmaları neticesinde tamamlanmış. 

Caminin bir diğer önemli özelliği ise, 130 santimetre duvar kalınlığına sahip olması. Ülkemizde camilerin büyük bölümü 5-6 santimetre duvar kalınlığı sahiptir. 

Yolu Bulancak’a düşenlerin görkemli mimarisiyle dikkatleri üzerine çeken Sarayburnu Camisi’ni ziyaret etmesini tavsiye ediyoruz. 

Burunucu Köyü

burunucu köyü

Karadeniz’in sahil ilçelerinden biri olan Bulancak’a gidiyorsanız, sınırları içerisinde Ofran Burnu Plajı, Ayvasıl Plajı gibi denize girilecek yerler bulunan Burunucu Köyü’nü mutlaka ziyaret etmelisiniz. Mevsim yaz ise, bu plajlardan birinde denizin ve güneşin tadını çıkarmanızı öneriyoruz. 

Burunucu Köyü’nün isminin nereden geldiği bilinmiyor. Köyün tarihiyle ilgili de aynı şekilde herhangi bir bilgi bulunmuyor. Ekonomisi fındıkçılık, balıkçılık, kivi tarımı ve arıcılığa dayanan bu köy; Giresun’a 13, Bulancak ilçesine ise 5 kilometre uzaklıktadır. 

Burunucu Camii ve Çeşmesi

Burunucu Köyü sınırları içerisinde yer alan Burunucu Camii ve Çeşmesi, ismini bu köyden alıyor.  Özgün mimarisi ile dikkatleri üzerine çeken Burunucu Camii ve Çeşmesi, tarihi eser olarak tescillenmiş ve koruma altına alınmış. 

Acısu Kaya Kilisesi

Bulancak’ın güneyinde yer alan Acısu Kaya Kilisesi, şehir merkezine 2 kilometre uzaklıktadır. Bulancak ilçe merkezinden Erdoğan Köyü’ne giden yolun batısında bir fındık bahçesi içerisinde bulunan bu kilise hakkında ne yazık ki çok fazla bilimsel çalışma yapılmamış. 

Acısu Kaya Kilisesi’ne mağaranın yakınında çıkan sodalı sudan dolayı bu ismin verildiği biliniyor. Halk arasında At Mağarası ya da Acısu Mağarası olarak da bilinen mağaranın üzerinde bir kilise yükseliyor. Kitabesi olmayan ve henüz tarih envanterine işlenmeyen bu kilise, iki katlı olarak inşa edilmiş. Kilisenin giriş katı, her bir bölümde apsisi bulunan şapel görünümlü 3 kısımdan kayalar oyularak oluşturulmuş. Üst katta ise, dikdörtgen bir mekan ve bitişiğinde küçük bir inziva odası yer alıyor. 

Ülkemizde korunmayan pek çok tarihi yapıda olduğu gibi, Acısu Kaya Kilisesi de ne yazık ki hazine avcılarının istilasına uğramış durumda. Yakın zamanda koruma altına alınmasını temenni ettiğimiz bu kiliseyi tarihi dokusunu kaybetmeden ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. 

Yukarıda saydığımız yerlerin yanı sıra, Demircili Kemer Köprüsü, Alioğlu Mevlit Türbesi, Yusuf Ağa Türbesi, Derecikalan Köyü’ndeki kilise, Konakyanı mevkiindeki camii ve Merkez Eski Camii’yi de gezi listenize eklemenizi öneriyoruz. 

Giresun Bulancak’ta Ne Yenir?

Gezilerin en güzel yanlarından biri de bölgeye has yiyecekleri tatmaktır. Doğu Karadeniz Bölgesi şehirlerinden Giresun denildiğinde akla ilk olarak klasik Karadeniz lezzetleri olan hamsi, lahana ve mısır unundan yapılan yiyecekler geliyor. Bulancak’a gittiğinizde karalahana çorbası, karalahana diblesi, ısırgan püresi, mısır ekmeği, fasulye turşusu, kiraz tuzlaması ve pezik yemeklerinin tadına bakmanızı öneriyoruz. 

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up