Bir masal diyarını andıran Pamukkale Travertenleri her sene hem Türkiye’den hem de tüm dünyadan binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Ülkemiz için bir simge haline gelen bu güzel yer aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de girmeyi başarmıştır. Buradan da ne kadar önemli bir yer olduğunu anlamamız mümkündür.
Bembeyaz, pamuğu andıran manzara daha ilk gördüğünüz anda büyüler sizi. Bir an evvel bu ilginç oluşuma yaklaşmak, dokunmak ve en azından ayaklarınızı sokmak isterseniz. Bununla birlikte eğer hava şartları müsaitse bazı kısımlarında içerisine girmek ve yüzmek de mümkündür. Ardından bol bol resim çekmeye başlarsınız. Aslında kitaplar, dergiler ve internet binlerce Pamukkale fotoğrafı ile doludur ama yine de bu güzelliğin resmini çekmekten alıkoyamazsınız kendinizi.
Peki, Pamukkale Travertenleri nerededir, bu ilginç yapı nasıl oluşmuştur, Pamukkale Travertenleri’nin yakınlarında başka görülecek yerler var mıdır, buraya nasıl ulaşılabilir? Bu ve bunun gibi soruların yanıtını yazımızda bulacaksınız.
Pamukkale Travertenleri Nerededir?
Denizli sınırları dahilinde yer alan bölge il merkezine yaklaşık 18 kilometre uzaklıktadır. Bu nedenle Denizli merkezden bölgeye ulaşım oldukça kolaydır. Özel aracınızla kısa sürede buraya ulaşabilir ya da özel aracınız yoksa merkezden taksiye binebilirsiniz. Eğer Denizli Otogarı’nda iseniz buradan kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz.
Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuştur?
Bu eşsiz ve etkileyici yapı nasıl oluşmuştur? Birçoğumuzun merak ettiği bir sorudur bu ve işte cevabı:
Travertenler kayaların çökmesi sonucu oluşmuştur. Bölgede yer alan termal sular traverten yataklarına akmış ve bunun sonucunda kayalarda çökme görülmüştür. Kaynaktan çıkan ve içerisinde bol miktarda Kalsiyum Hidrokarbonat yer alan su havadaki oksijen ile temasa girer. Bu temas sonucunda karbondioksit ve karbon monoksit uçar, kalsiyum karbonat çökelir ve travertenler oluşur. Oluşumlar başlangıçta jelimsi bir yapıdadır. Belirli bir süre sonunda ise sertleşirler.
Pamukkale Travertenleri Hakkında Bilgi
- Travertenlere su kontrollü bir şekilde verilmektedir. Çünkü eğer fazla ya da olması gerekenden uzun süreli su verilirse yosunlaşma oluşabilir.
- Yukarıda da bahsettiğimiz gibi başlangıçta jelimsi olan yapı bir süre sonra sertleşir. Ancak bölge çok fazla turist çektiği ve ziyarete gelen turistler burada gezindiği için yumuşak olan oluşumlar sertleşemeden dağılmaktadır.
- Pamukkale yaklaşık 20 kilometre uzaklıktan bile görülebilmektedir.
- Travertenlere Müze Kart ile girilebilmektedir. Müze kartı olmayanlar ise giriş ücreti ödemektedir.
- Hem ülke turizmine, hem de Denizli’nin gelişmesine katkısı büyüktür.
Yakın Çevrede Gezilecek Yerler
Buraya kadar gelmişken yakın çevrede yer alan bazı yerleri de görmenizi tavsiye ederiz. Görebileceğiniz yerlerden birisi antik havuzdur. İçerisinde çeşitli büyüklükte ve şekilde taşların yer aldığı havuzun suyunun şifalı olduğuna inanılmaktadır. Aynı zamanda hoş bir görünümü vardır ve gördüğünüzde büyük ihtimalle içerisine girip yüzmek isteyeceksinizdir. Ancak bu havuza girmek ücrete tabidir ve bu ücreti ödemeniz sonunda içerisine girip rahatlayabilir, bol bol yüzebilirsiniz. Eğer yeterince vaktiniz yoksa, yanınızda havuza girmek için giysi getirmediyseniz ya da ücret ödemek istemezseniz havuz kenarında yer alan masalarda oturup soluklanabilir, bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
Bu bölgede görebileceğiniz yerlerden bir diğeri ise Hierapolis Antik Kenti’dir. Burada Bizans ve Roma dönemine ait arkeolojik kalıntılar yer almaktadır. Agora, Kuzey Bizans Kapısı, Gymnasium, İon Sütun Başlıklı Ev, Direkli Kilise, Hamam Bazilika, Apollon Kutsal Alanı, Su Kanalları, surlar ve tiyatro görebileceğiniz yerlerden bazılarıdır. Eğer tarihe merakınız varsa uzun saatler bu bölgede gezinebilirsiniz.
Yine tarihe merakınız varsa Pamukkale Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Burada Hierapolis’ten, Beycesultan Höyüğü’nden ya da Lidya ve Pisidya gibi bölgelerden çıkarılan eserleri görebilirsiniz.
Ayrıca buraya kadar gelmişken civarda yer alan Yeşildere Şelalesi, Kaklık Mağarası, Karahayıt Kaplıcaları ve Kartal Gölü gibi yerleri de gezebilirsiniz. Son olarak Denizli merkezde birkaç saat geçirebilir, Denizli’nin meşhur tandır kebabından ve çarşıda yer alan Hacı Şerif’in irmik helvasından yiyebilir, Zafer Gazozları’ndan içebilir, Babadağlılar Çarşısı’ndan hem kendinize hem de sevdiklerinize yöreye özgü ürünlerden satın alabilirsiniz.