Erzurum denince; Palandöken Dağı başta olmak üzere şehrin muhteşem doğası, soğuk hava ve yoğun kar yağışı ile yiyenlerin asla unutamadığı lezzet olan Cağ Kebabı akıllara geliyor.
Cağ Kebabı, daha çok Tortum ve Oltu bölgelerindeki koyun ve kuzu etinin terbiye edildikten sonra bir şişe yatay şekilde sıralanması ve odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle yapılıyor.
Cağ Kebabı birçok kişiye göre; İskender Kebap başta olmak üzere birçok kebaptan daha lezzetlidir. Lezzetinin yanı sıra bu kebabı özel kılan bir diğer unsur ise sunumudur. Yolu Erzurum’a düşecekler için “Erzurum’da en lezzetli Cağ Kebabı’nın yenebileceği mekanları” listeledik.
1982 yılında Şakir Usta tarafından kurulan Gel Gör Cağ Kebap, bugün ününü Türkiye çapında duyurmuş bir yer. Bu başarıyla yetinmeyen Gel Gör Kebap, temizlik ve hizmet konusunda sertifikalar alarak servis kalitesini günbegün artırıyor.
Erzurum Cağ Kebabı dendi mi akla ilk gelen kebapçıdır Gel Gör Kebap. Neden Gel Gör Kebap derseniz; etin yumuşaklığı ve pişirme süresi bu kebapçıyı diğer mekanlardan ayıran özelliğidir. Cağ Kebabı’nın lezzet sırrı kuzu etinden yapılıyor olmasında saklı. Parça parça etler, soğan ve reyhan ile harmanlanıyor. Ardından bu etler 2 gün boyunca dinlendiriliyor. Deneyimli şeflerin ve ustaların ellerinden geçtikten sonra ise lokum kıvamındaki bu etler sofralarımızda yer buluyor. Yanında soğan, salata, acılı ezme ve bütünlüğü koruyan lavaş ile servis ediliyor.
Masaya önce tek bir şiş getiriliyor, ardından isteğinize göre de yenisi ekleniyor. Eğer kendinize “dur” diyemezseniz yeme eyleminin sonu yok. Hatta Gel Gör Kebap’ın Cağ Kebabı öyle meşhurdur ki; daha önce gelen bir misafirin 33 şiş yediği mekandaki fotoğraflarla bizlere anlatılıyor.
İki büyük rakip firma Koç Cağ Kebapçısı ve Gel Gör Kebap. Ancak ne var ki; Cağ Kebabı’nın mucidi olarak tanıtılan hep Kemal Koç olmuş. Her iki restoran da aynı yıllarda 4 masa ve 1 ocak ile işe koyulmuş. Ve bugün her iki mekan da Erzurum’a gittiğinizde parmakla gösterilecek ender kebapçılardan olmayı başardılar.
Gel Gör Kebap’a istinaden daha fazla ünlüyü restoranında konuk etmiş, sunumları ile adını bir adım öteye taşımış bir yer burası. Yine benzer yöntem ile Cağ Kebabı’nın yanında lavaş ekmek, acılı ezme, salata, dilim soğan, közlenmiş biber ve süzme yoğurt sunuluyor. Meşhur Koç Cağ Kebapçısı’nda sizi kendi evlerinde ağırlıyorlarmış gibi karşılayacaklarından şüpheniz olmasın. İç mekan ünlülerin fotoğrafları ve sahibi Kemal Koç'un şiirleri ile doludur.
Koç Cağ Kebap’ın, Erzurum dışında da şubeleri bulunuyor. Çevre iller dışında Ankara, Antalya ve Bursa illerinde de bu lezzet ile buluşmanız mümkün.
Ye Gör cağ kebabın sahibi Veysel Usta 1975 yılından beri leziz cağ kebabını müşterilerine sunuyor. Gel Gör, Ye Gör ve Gez Gör adından da ipucu verdiği gibi 3 kardeşe aittir. Başlangıçta tek mekanda hizmet veren kardeşler zamanla yeni mekanlar açmış ve sonrasında ayrı markalaşmaya gitmiştir. Ye Gör cağ kebabın Erzurum'da 3 adet şubesi bulunmaktadır. Şubelerden biri Taşhan'da, ikincisi Gez mahallesinde üçünsü ise terminal caddesindedir.
Telefon: 444 25 28
1964 yılıyla birlikte küçük bir dükkanla hayalini kurduğu dönerciliği hayata geçirmiş Celal Emeç. Yaptığı işi, Cağ Kebabı’nı şişte değil de tabakta hazırlayarak diğerlerinden farklılaştırmış. Öyle ileriye gitmiştir ki; Cağ Kebabı’nı döner şeklinde kesip baharatlarla sunum yapan Celal Usta’nın ünü ülke sınırlarının dışına taşmış. Emin adımlarla ilerleyen Dönerci Hacıbaba ilk şubesini Başkent Ankara’da açarak adını markalaştırmayı başarmış. Erzurum’daki diğer kebapçılara oranla farklı bir yöntem izleyen Dönerci Hacıbaba’nın lezzet sırrı; Erzurum bölgesine özgü yaylalarda bulunan tamamıyla doğal mor koyun türünden elde edilen etlerde saklı.
1961 yılında Erzurum’da doğan Muammer Tanhaş, maddi gücün yetersizliğinden dolayı bir lokantada çıraklık yapmaya başlayarak atılır bu işe. Ve zamanla Cağ Kebap ile kadayıf dolması konusunda adeta uzmanlaşır.
1984 senesinde kendi işyerini aktif hale getirir. Bir saatte tam 300 adet kadayıf dolması sarabilen Muammer Usta, “Cağ Kebabı yapamayan Erzurumlu bir usta yoktur” diyerek kendini kebap konusunda geliştirdikten sonra işleri büyütür.
Muammer Usta’da Cağ Kebabı ortalama 80 gram olarak sunuluyor. Dönerci Hacıbaba’da olduğu gibi cağsız tabakla servis durumunda ise bir porsiyon yemek 100 gram olarak sunuluyor. İsteğe bağlı olarak, Erzurum Cağ Kebabı ayrı bir tabakta da kuru soğan ve mevsimine göre söğüş domatesle servis ediliyor.
Yine de bizden tavsiye; Cağ Kebabı’ndan sonra mutlaka o meşhur kadayıf dolmasını denemelisiniz. Şerbetli tatlıları sevmeyenler içinse Muammer Usta’yı kadayıf dolması yaparken izlemek bile aynı keyfi verecektir.
Aslında şehirde Cağ Kebap yapan çok sayıda lokanta bulmanız mümkün. İşte onlardan biri de Şenyurt Cağ Kebabı. Diğerlerine nazaran lüks kavramından öte, mütevazi diyebileceğimiz, ara sokaklarda keşfettiğimiz, ekonomik bir yer. Tarihi Kongre Binası’nın hemen karşısındaki sokakta yer alan bir kebapçı.
İşin erbabı Ali Usta… Ustanın diğerlerine kıyasla eli oldukça bol. Diğer lokantalara göre daha uygun fiyatla Cağ Kebabı yemeniz mümkün. Halkın müdavimi olduğu bir lokanta aynı zamanda.
Kombina Caddesi üzerinde kolayca bulunabileceğiniz bir lokanta. “Biraz daha cebe uygun olsun” diyenler için birebir. Eğer Cağ Kebabı’nı burada yiyecekseniz mutlaka yağlı kebabı denemenizi öneriyoruz.
Erzurum'un bir diğer meşhur lezzeti "Kadayıf dolması". Tüm cağ kebap restaurantlarında bulunan ve yemek sonrası klasik bir tatlı haline gelen kadayıf dolmasını da muhakkak denemelisiniz. Dışı çıtır çıtır, içi ceviz dolu bu lezzet memnuniyetinizi daha da artıracaktır.
Olur da canınız cağ kebabı çekerse, Erzurum otobüs bileti sayfamızdan ulaşım seçeneklerini inceleyebilirsiniz.
directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması
lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)
done
Kolay ve hızlı bilet alma
event_busy
Online İptal Kolaylığı
Yorumlar
Gelgör en bilineni, ancak Koç Cağ Kebap ve Ye Gör de en iyilerden. Daha salaş sevenler için ise listede olmayan Gez Gör önerim.