Kütüphaneleri ziyaret etmek, kütüphaneye gidip ders çalışmak ya da araştırma yapmak, kütüphaneden kitap ödünç almak… Nasıl geliyor kulağa? Aman canım kütüphane mi kaldı diye mi düşünüyorsunuz? Yoksa siz de hala kütüphaneleri seviyor, kitap kokusu eşliğinde ders çalışmak ya da engin kaynaklardan araştırma yapmak mı istiyorsunuz? Eğer kütüphaneler sizin için önemliyse ve fırsat buldukça zamanınızın bir kısmını kütüphanelerde geçirmeyi istiyorsanız bu yazı kesinlikle ilginizi çekecektir. İstanbul’un çeşitli noktalarında yer alan 8 kütüphaneyi bu yazımızda sizlerle paylaşacağız. Umarız keyifle okuyacağınız bir yazı olur ve eğer uzun zamandır kütüphaneye yolunuz düşmediyse bu vesileyle en kısa zamanda kendinizi birbirinden değerli binlerce materyalin sunulduğu o huzurlu ortamda bulursunuz.
İstanbul’la ilgili herhangi bir konuda araştırma yapmak isteyenlerin ziyaret edebilecekleri bir kütüphanedir. Kütüphanede hem basılı hem de elektronik bilimsel kaynaklar bulunmaktadır. Ziyaretçilerinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilmeyi hedefleyen kütüphane, koleksiyonunu elinden geldiğince zenginleştirmeye çalışmaktadır.
Kütüphane farklı bölümlere ayrılmış olup 1.katta “Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları Bölümü” (İstanbul Kitaplığı ve Referans Kitaplığı), 2.katta “Osmanlı Araştırmaları Bölümü” (Şevket Rado Yazma Eserler Kitaplığı, Semavi İyice Kitaplığı ve Pera Müzesi Sanat Kitaplığı), 3.katta ise “Bizans Araştırmaları Bölümü” (Semavi İyice Kitaplığı) yer almaktadır.
Kütüphanenin arşivinde Eski İstanbul Fotoğrafları Koleksiyonu, çeşitli haritalar, İstanbul’un tarihi ve mimarisiyle alakalı 10.000 gazete kupürü ve çok daha fazlası mevcuttur. Pazar günleri kapalı olan kütüphanenin diğer günler için çalışma saatleri şöyledir:
Pazartesi - Cuma: 09.00 - 17.30
Çarşamba: 09.00 - 20.00
Cumartesi: 10.30 - 17.00
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi halka açık olmakla birlikte dışarıya kitap ödünç verilmemektedir. Kütüphane veritabanında arama yapmak isterseniz kütüphanenin resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü
Meşrutiyet Caddesi No.47
34430 Tepebaşı - Beyoğlu - İstanbul
Tel: +90 212 334 09 00
Cumhuriyet döneminin ilk kütüphanelerinden olan Atatürk Kitaplığı halka ve özel araştırmacılara hizmet vermektedir. Yıllar içerisinde yapılan bağışlar ve satın almalar sonucunda kütüphanedeki kitap sayısı bugün 500.000’e yaklaşmıştır. Altıgen formda tasarlanmış yapıda Kitap Deposu, Restorasyon Atölyesi, Konferans ve Sergi Salonları, Süreli Yayınlar Bölümü, Halk Kütüphanesi Bölümü ve Ofisler bulunmaktadır. Koleksiyonunda yer alan materyallerden bazıları Osmanlıca gazete ve dergiler, el yazmaları, kartpostallar, haritalar ve çok sayıda Türkçe ve yabancı dilde kitaplardır.
Miralay Şefik Bey Sok. No: 6 Taksim - Beyoğlu
Telefon: 0212 249 95 65 - 0212 249 09 45
E-mail: kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr
Beyazıt Devlet Kütüphanesi 24 Haziran 1884’te Beyazıt Külliyesi’nin İmaret kısmında hizmet vermeye başlamıştır. Açıldığı dönemde adı “ Kütüphane-i Umumi-i Osmani ” olan kütüphanenin adı 1961 senesinde “ Beyazıt Devlet Kütüphanesi “ olarak değiştirilmiştir. Eskiden pazar günleri dışındaki günlerde hizmet veren kütüphane artık 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.
Kütüphanede yer alan çok sayıda eserin yanı sıra görme engelliler için de özel bir bölüm bulunmaktadır. Bölümün arşivinde bulunan sesli kitap sayısı yaklaşık 6.000 adettir ve ses kayıtları son teknoloji ile donatılmış ses kayıt odalarında yapılmaktadır. Kitapların seslendirilmesi ise gönüllü okuyucular tarafından yapılmaktadır.
Tel: 0212 522 31 67
E-mail: kutuphane3420@kultur.gov.tr
Kapsamlı bir arşive sahip olan SALT Araştırma, SALT Galata’dadır. Herkesin kullanımına açık olan SALT Araştırma Salı’dan Cumartesi’ye her gün 10.00 - 19.00 ve Pazar günleri 12.00 - 18.00 saatlerinde hizmet vermekte olup dini bayramlar ve resmi tatillerde kapalıdır. Ayrıca Temmuz ve Ağustos aylarında pazar günleri kapalıdır.
SALT Araştırma; KAT -1 (Ferit F. Şahenk Salonu), Giriş Katı ve Asma Kat’dan oluşmaktadır. Ferit F. Şahenk Salonu kayıtlı kullanıcılar için ayrılmıştır. Katların planı ise şöyledir:
Ferit F. Şahenk Salonu:
Sanat Teorisi ve Felsefesi, Türkiye’de Sanat, Sanat Tarihi, Kentleşme, Mimarlık-Tasarım, Fotoğraf-Müzik ve çok daha fazlası…
Giriş Katı:
Süreli Yayınlar, Referanslar, Sosyal Bilimler, Dil Bilimleri, Nadir Kitaplar, Hüseyin Bahri Alptekin Koleksiyonu ve çok daha fazlası…
Asma Katı:
Edebiyat, Biyografi-Anı, Tarih, Tezler, Ali Saim Ülgen Koleksiyonu, Nadir Kitaplar ve çok daha fazlası…
SALT Galata
Bankalar Caddesi No: 11
Karaköy, İstanbul
Tel: 0212 334 22 00
Kadınların geçmişini iyi tanımak, bu bilgileri araştırmacılara sunmak ve bugünün belgelerini de gelecek nesillere saklamak amacıyla kurulan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı bugün ilgi çekici bir arşive sahiptir. Vakıf 8 Mart 1990’da tüzel kişiliğini kazanmış olup, 14 Nisan 1990’da Haliç-Fener semtinde bulunan bir binada hizmet vermeye başlamıştır.
Kadın tarihi kaynaklarının korunduğu önemli bir kurum haline gelen kütüphane çok sayıda koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan bir tanesi kitap koleksiyonudur ve 12.000’in üzerinde kitaptan oluşan koleksiyon oldukça zengin bir içeriğe sahiptir: Kadın edebiyatçıların eserleri, harf devriminden önce kadın konusunda yazılmış kitaplar, Türkiye’de ve dünyada kadın hareketi ile ilgili çalışmalar ve çok daha fazlası.
Kütüphanedeki diğer koleksiyonlar ise şunlardır: Süreli Yayınlar Koleksiyonu, Özel Arşivler Koleksiyonu, Tezler-Makaleler, Efemera Koleksiyonu, Kadın Yazarlar Koleksiyonu, Kadın Sanatçılar Koleksiyonu, Sanat Eserleri Koleksiyonu, Nadir Eserler, Görsel-İşitsel, Gazete Küpürleri, Örgütler ve Örgütlenmeler.
Kadir Has Caddesi, No: 8
Fener / Fatih / İstanbul / Türkiye 34220
(İETT Fener Durağı Karşısı, Tarihi Bina)
Tel: 0212 621 81 34
0212 534 95 50
E-mail: kadineserleri@gmail.com
İstanbul Modern Kütüphanesi; müze faaliyetlerini desteklemeyi ve de müze çalışanlarının, ziyaretçilerin ve araştırmacıların sanat alanında her türlü bilgiye ulaşabilmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Kütüphane koleksiyonu 11.000’in üzerinde kitabın yanı sıra 24 yerli ve yabancı derginin de aboneliğini içermektedir.
Kütüphane; Sanat Akımları, Müzecilik Bilimi, Türk Sanat Tarihi ve Türk Sanatçıları, Sanatla İlgili Kuramsal Yayınlar, Fotoğraf Sanatı ve Fotoğraf Sanatçıları gibi alanlarda uzmanlaşmayı hedeflemektedir.
Kütüphane müzenin alt katında bulunmakta olup açık raf sistemiyle hizmet vermektedir. İstanbul Modern’in açık olduğu saatlerde kütüphane de açıktır (Salı, Çarşamba, Cuma, Cumartesi, Pazar: 10.00 - 18.00 / Perşembe: 10.00 - 20.00 / Pazartesi: Kapalı).
Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası
Antrepo 4, 34433 Karaköy - İstanbul
Tel: 0212 334 73 18
0212 334 73 68
İdris Güllüce Kütüphanesi, İdris Güllüce Kültür Merkezi’nin bitişiğinde yer almaktadır. Kütüphane koleksiyonunda 31.000’in üzerinde kitap bulunmakta olup kütüphanede 15 çeşit süreli yayının da takibi yapılmaktadır. 2006 senesi Mart ayında açılışı yapılan kütüphanenin okuyucu kitlesinin büyük bir çoğunluğunu öğrenciler oluşturmaktadır.
Kütüphane 3 katlı olup birinci katında ansiklopediler ve sözlükler gibi müracaat kaynakları,din ve psikoloji; orta katında edebiyat, sanat ve toplum bilimleri; üçüncü katında ise tarih, edebiyat ve biyografi konulu kitaplar bulunmaktadır.
Aydınlı Yolu Üzeri Oto Sanayi Sit. Karşısı İçmeler
Tuzla / İstanbul
Tel: 0216 493 96 56
Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi, 660.000’in üzerinde materyale ev sahipliği yapan akademik bir kütüphanedir. Kütüphaneye günde ortalama 4500 kişi giriş yapmakta olup kütüphane aşağıdaki koleksiyonlardan oluşmaktadır:
İngilizce ve Türkçe ağırlıklı olmak üzere çeşitli dillerden oluşan 480.000’in üzerinde materyali içeren Genel Koleksiyon; ansiklopediler ve sözlükler gibi danışma kaynakları ve araştırma raporları ile tezleri içeren Referans Koleksiyonu; çok sayıda basılı ve elektronik dergi ile 3 milyonun üzerinde elektronik kitap ve gazete-mikrofilm arşivini içeren Süreli Yayınlar Koleksiyonu; bilhassa Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğu ve Yakın Doğu Medeniyetleriyle alakalı kaynakları içeren Yakın Doğu Koleksiyonu; çoğu klasik müzik, caz ve rock olan plak, CD, kaset ve video kaset ve DVD arşivini içeren Görsel İşitsel Koleksiyon; görme engelliler alfabesi ile yazılmış 2000’in üzerinde kitap ve sesli kitapları içeren Braille Koleksiyonu; özel kurallar çerçevesinde kullanılan ve 16. yy’a dek uzanan yazma ve basma eserleri içeren Nadir Eserler Koleksiyonu.
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, idari personeli ve öğrencileri Boğaziçi Üniversitesi kimlik kartlarıyla kütüphaneye girebilmektedirler. Boğaziçi Üniversitesi mezunları ise mezun kartları ile kütüphaneye girebilmektedirler. Diğer akademik kurumlara mensup olan yüksek lisans, doktora öğrencileri ve öğretim elamanları ile sanayi ve ticaret kuruluşları ise üye olmak şartıyla kütüphaneden faydalanabilmektedirler. Boğaziçi Üniversitesi’nin yaz okulundan ders alan ancak Boğaziçi Üniversitesi mensubu olmayan öğrenciler de depozito ödeyerek kütüphaneden faydalanabilir, 4 kitap ödünç alabilirler. Üyelik koşulları ile ilgili daha detaylı bilgiye üniversitenin web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi
34342 Bebek İstanbul
Tel / Faks: 0212 257 50 16
E-mail: bulib@boun.edu.tr
Farklı bir şehirde yaşıyor ve İstanbul'a gelmeyi düşünüyorsanız, İstanbul otobüs bileti sayfamızdan en uygun fiyatlı seferleri bulabilirsiniz.
directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması
lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)
done
Kolay ve hızlı bilet alma
event_busy
Online İptal Kolaylığı