Astım Dilek Mağarası

Akdeniz bölgesinin en gelişmiş şehirleri arasında yer alan Mersin; pek çok milletten izler taşıyan tarihi eserleri, doğal güzellikleri ve tatil imkanları ile her yıl binlerce ziyaretçinin ilgisini çekiyor. Bu güzel sahil şehrinin görülmeye değer doğal güzelliklerinden biri de Astım Dilek Mağarası...

Astım Dilek Mağarası’nın astım hastalarına çok iyi geldiğine inanılıyor. Zaten ismi de bu özelliğinden geliyor. Mağaranın adı resmi kayıtlarda Astım Mağarası olarak geçse de, bu doğal güzellik Dilek Mağarası ismiyle de biliniyor. Halk arasında mağaraya gidip dilek dileyen kişilerin dileklerinin gerçekleşeceğine dair yaygın bir inanış hüküm sürüyor. Bu sebeple ziyaretçiler, mağara yakınlarındaki ağaç ve çalı dallarına dilek dileyip bez bağlıyorlar. 

Astım Dilek Mağarası, Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Narlıkuyu’da yer alıyor. Yolunuz buraya düştüğünde, Astım Dilek Mağarası’ndan önce Mersin’in görülmeye değer bir başka yeri olan Cennet Cehennem Mağaraları’nı ziyaret etmenizi öneririz. Astım Dilek Mağarası, Cennet ve Cehennem Mağaraları’nın 300 metre güneybatısında yer alıyor. 

Girişi oldukça dar ve dik olan mağaranın içine sarmal biçimde olan bir demir merdiven ile iniliyor. Mağarada birbiri ile bağlantılı, toplam uzunluğu yaklaşık 200 metre olan galeriler, faklı şekillere sahip dev sarkıt ve dikitler bulunuyor. Ziyaretçilerin rahatça gezebilmeleri amacıyla içi aydınlatılan mağaranın bir ucundan diğer ucu yaklaşık 500 metre, genişliği ise 500 metrekaredir.

Unutmadan, mağaranın girişinde muhteşem Kızkalesi ve Silifke’nin eşsiz tatil beldelerinden Atakent Susanoğlu manzarasının sizleri beklediğini söylemeliyiz. 

Bunlara Dikkat Edin!

Sıcaklık ortalaması 15 derece olan mağaranın nem oranı yazın % 85’e, kışın ise % 95’e ulaşıyor. Mağaraya iniş sırasında içerideki havanın serinlediğini hissedebilirsiniz. Yaz aylarında mağara içerisindeki sıcaklık 15-20 derece civarında olur. Bu nedenle özellikle sıcak yaz günlerinde mağaradan çıkıp güneşin kavurucu ateşiyle buluşmak istemeyebilirsiniz. Mağara içinde tavandan damlayan su damlaları nedeniyle yerler kaygan oluyor. Bu sebeple, özellikle yaz aylarında tabanı kaymayan spor ayakkabı, terlik ya da sandalet giymenizi öneririz. Kış mevsiminde ise, mağaranın içi sıcak olduğundan üzerinize  mont ya da kalın kıyafetler almanıza gerek yok. 

astım mağarası

Astım Dilek Mağarası Giriş Ücreti

Astım Dilek Mağarası’na giriş ücreti 5 TL’dir. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan mağarayı yıl boyunca Müzekart ile 2 kez, Müzekart+ ile sınırsız ziyaret edebilirsiniz. Mağara, Nisan-Ekim ayları arasında 08.30 ila 19.30, Kasım-Mart ayları arasında ise 08.00 ila 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.  

Astım Dilek Mağarası’na Nasıl Gidilir?

Astım Dilek Mağarası; Mersin’e 86, Silifke’ye ise 23 kilometre mesafededir. Yerli yabancı pek çok turistin ilgisini çeken bu mağaraya, Mersin-Antalya karayolunun Narlıkuyu kavşağından kuzeye doğru giderek ulaşabilirsiniz. Dilerseniz, Narlıkuyu’dan dolmuşlara binerek de mağaraya gidebilirsiniz. Astım Mağarası, Hasanaliler Köyü’nde bulunan Cennet Cehennem Mağaraları’na 300 metre mesafededir. Mağaranın meşhur Kızkalesi’ne uzaklığı ise 7 kilometredir. 

Astım Dilek Mağarası’na giden yol üzerinde çok sayıda kafe ve restoran yer alıyor. Eğer kahvaltı yapmadan yola düştüyseniz, bu mekanlarda güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Gezinizi tamamladıktan sonra ise, mağaranın hemen yanında yer alan kafede ayran eşliğinde gözleme yiyebilirsiniz. 

Yakın Çevrede Gezilecek Yerler

Silifke’ye gittiğinizde Astım Dilek Mağarası dışında da görebileceğiniz çok sayıda yerler olduğunu söylememiz gerekiyor. Bu şirin ilçeye yolunuz düştüğünde gezinize Silifke Kalesi ile başlayabilirsiniz. 

Göksu Nehri’nin üzerindeki Taş Köprü’yü görmeden Silifke’den dönmemenizi tavsiye ediyoruz. Roma İmparatoru Vespasianus ve oğulları tarafından yaptırılan bu köprünün uzunluğu 120, eni ise 5.40 metredir.  Köprünün manzarası ise gerçekten görülmeye değerdir. 

Antik kentleri gezmeyi seviyorsanız bir sonraki durağınız Olba Antik Kenti olabilir. Olba Krallığı’na ait bu antik kentte; su kemeri, çeşme binası, tiyatro ve evlerin kalıntıları yer alıyor. Olba Antik Kenti’nin ardından, buraya sadece 4 kilometre uzaklıktaki Uzuncaburç Kalıntıları’nı ziyaret edebilirsiniz. Asurlular, Hititler, Babiller, Lidyalılar, Romalılar, Bizanslar, Urartular ve Persler’e ev sahipliği yapan Uzuncaburç Kalıntıları’nda tarihin izlerini keşfe çıkabilirsiniz.  

Silifke’de gidebileceğiniz bir başka yer ise Yapraklı Koyu’dur. İlçenin en çok ilgi gören tatil beldelerinden biri olan Atakent Susanoğlu’nda yer alan Yapraklı Koyu’nda sevdiklerinizle birlikte denize girebilirsiniz. Bu koyun özellikle hafta sonları çok kalabalık olduğu konusunda sizi uyarmalıyız. Kalabalık plajları sevmiyorsanız, Yapraklı Koyu’na hafta içi gitmenizi öneririz. 

Silifke’nin en çok tercih edilen tatil beldelerinden bir diğeri ise Boğsak Adası’dır.  Sessiz sakin bir tatil geçirmek istiyorsanız Boğsak Adası tam size göre. Adasın çevresindeki pansiyonlardan birinde konaklayarak burada geçireceğiniz zamanı biraz daha uzatabilirsiniz. Roma ve Bizans dönemine ait evler, kiliseler ve mezarların bulunduğu adada tarihi bir keşfe de çıkabilirsiniz. 

Tarihe meraklıysanız, Roma dönemi hakkında geçmişten günümüze pek çok bilgiyi aktaran Narlıkuyu Mozaik Müzesi’ni de gezilecek yerler listenize eklemeniz gerekiyor. Müzenin en çok ilgi çeken eserlerinin başında renkli mozaik levhalar, figürler ve tablolar geliyor. 

Yolunuz Silifke’ye düştüğünde; Astım Dilek Mağarası ile Cennet Cehennem Mağaraları’nı mutlaka görmelisiniz. Ayrıca gezi listenize, Tokmar Kalesi, Aya Tekla Kilisesi, Cambazlı Kilisesi, Taşucu Arslan Eyce Amphora Müzesi, Tekirambarı Sarnıcı, Göksu Deltası ve Helenistik Kule’yi ekleyebilirsiniz. 

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up