Oneworld Nedir, Oneworld Üyesi Havayolları Hangileridir?

Oneworld, dünyanın üç büyük havayolu ittifakından biridir. American Airlines ve British Airways gibi en büyük ve köklü havayollarını içerir. Bugün 13 üyesi ve 30 ortağı ile 180 ülkede 1000’den fazla noktaya uçuş yapmaktadır. İşte, Oneworld havayolu ittifakının tarihçesi ve Oneworld üyesi havayolları...

Anahatlarıyla Oneworld

1999 yılında kurulan Oneworld, bugün SkyTeam ve Star Alliance’ın ardından, dünyada en çok yolcu taşıyan üçüncü büyük havayolu ittifakı olma özelliğine sahip. İttifakın kendi sitesinde yer alan Şubat 2019 verilerine göre, 13 üye havayolu firması toplamda 180 ülke ve bölgede 1100 noktaya uçuş yapmaktadır. Oneworld aynı zamanda 30 havayolu firması ile de çok kapsamlı alanlarda üyelik harici işbirliği gerçekleştirmektedir. İttifakın kuruluşundan bu yana geçen 20 yılda yaklaşık 7 milyar kişiyi taşıdığı tahmin edilmektedir; bu, tüm dünya nüfusuna eşdeğer bir sayıdır.

Oneworld’ün kurucu üyeleri, American Airlines, British Airways, Cathay Pacific Airways, Qantas ve (sonradan Star Alliance’a geçecek olan) Canadian International firmalarıdır. İttifakın merkezi, 2011 yılından bu yana ABD’nin New York kentindedir.

Oneworld İttifakının Kuruluşu

Bugün 13 üyesi bulunan Oneworld, dünyanın en büyük havayolu firması olan American Airlines (Amerikan Havayolları) ile Latin Amerika’nın en büyüğü olan LATAM’ı da bünyesinde bulundurmaktadır. İttifak 1999 yılında şu beş üye tarafından kurulmuştur:

  • Amerikan Havayolları
  • İngiliz Havayolları (British Airways)
  • Cathay Pacific Havayolları (Hong Kong’un bayrak taşıyıcı havayolu firması)
  • Qantas Airways (Avustralya’nın bayrak taşıyıcı firması)
  • Canadian International (sonradan Air Canada ile birleşen bu firma, 2000 yılında Oneworld ittifakından ayrılarak Star Alliance şemsiyesi altına geçti.)

Büyük Genişleme Hamlesi

Finlandiya’nın bayrak taşıyıcı firması Finnair ile İspanya’nın bayrak taşıyıcı firması Iberia, Eylül 1999’da Oneworld ittifakına katıldı. Oneworld, 2000’lerin başından itibaren ise büyük bir genişleme hamlesi başlattı. Haziran 2000’de LATAM (o dönemki adıyla LanChile), 2007’de Japonya Havayolları ile Ürdün Kraliyet Havayolları ittifaka üye oldu. Bu genişlemeleri, 2010’da Rusya merkezli S7 Havayolları, 2013’te Malezya ve Katar Havayolları, 2014’te ise SriLanka Havayolları’nın üyelikleri izledi.

Afrika Açılımı

Oneworld ittifakı, 2020 yılında bir genişlemeye daha hazırlanıyor. Fas Kraliyet Havayolları’nın (Royal Air Maroc-RAM) ittifaka üye olması planlanıyor. Yaklaşık altı yıl sonra ilk kez gerçekleşecek bu yeni üyelik ile Oneworld haritasına hepsi Afrika’da olan 34 yeni varış noktası ve 21 yeni ülke eklenmesi bekleniyor.

Güney Pasifik’te Aktarma Ortaklığı

Oneworld, Fiji Havayolları ile aktarma ortaklığına da sahip. Bu sayede Oneworld haritasına yedi yeni bölge ve dokuz yeni havalimanı eklenmiş durumda. Oneworld yolcuları, bu ortaklıktan faydalanarak hem Fiji’ye, hem de Fiji’nin Güney Pasifik’teki komşuları Kiribati, Solomon Adaları, Tonga, Tuvalu, Vanuatu ve Samoa’ya uçabiliyor. 

Oneworld İttifakı Üyeleri Tam Liste


  • American Airlines (1999) 
  • British Airways (1999)
  • Cathay Pacific (1999)
  • Qantas (1999) 
  • Finnair (1999) 
  • Iberia (1999) 
  • LATAM (O dönemki adıyla LANChile, 2000)
  • Japonya Havayolları (2007)
  • Ürdün Kraliyet Havayolları (2007)
  • S7 Havayolları (2010)
  • Malezya Havayolları (2013)
  • Katar Havayolları (2013)
  • Sri Lanka Havayolları (2014)

Oneworld ile Ortaklığı Bulunan Havayolu Firmaları

İttifakın, kendi üyeleri ile yakın bağları olan 30 farklı havayolu firması ile ortaklığı bulunmaktadır. Bu firmalar resmi üye sayılmasa da, Oneworld üyeleri ile aynı hizmet ve avantajları sunmaktadır. Oneworld ile ortaklık içindeki havayolu firmalarının öne çıkanları şöyle sıralanabilir:

  • Amerikan Havayolları’nın bölgesel taşıyıcı firması olan American Eagle;
  • İngiliz Havayolları’na bağlı Comair (Güney Afrika), SUN-AIR (Danimarka), OpenSkies ve BA CityFlyer;
  • İspanya’da Iberia Regional Air Nostrum ve Iberia Express;
  • Hong Kong’da Cathay Pacific’in kardeş şirketi Cathay Dragon;
  • Japonya Havayolları’nın alt şirketleri olan J-AIR ve Japan Transocean Air;
  • LATAM Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Ekvador ve Peru;
  • QantasLink’e bağlı Airlink, Eastern Australia Airlines ve Sunstate Airlines;
  • Rusya’da S7'nin sahibi olduğu Globus.

Sayılarla Oneworld

  • Oneworld şemsiyesi altında yer alan tüm bu havayolu firmaları, günde yaklaşık 14 bin uçuş yapmaktadır. Bu sayı, Oneworld bünyesindeki bir uçağın her beş saniyede bir dünyanın herhangi bir noktasına indiği ya da kalktığı anlamına geliyor.
  • 2018 yılında 535 milyondan fazla yolcu Oneworld üyesi bir havayolu firması ile uçtu. Oneworld ittifakı, dakika başı 1000’den fazla yolcu taşıdı. 
  • İttifakın bünyesindeki havayolu firmaları yaklaşık 3 bin 500 uçağa sahip.
  • İttifakın şu an yaklaşık 400 bin çalışanı bulunuyor.
  • Oneworld bugüne dek çeşitli kuruluşlar tarafından verilen ‘en iyi havayolu ittifakı’ ödülüne dokuz kez layık görüldü.

Oneworld Avantajları

Oneworld ittifakının sadakat programının dünya çapında yaklaşık 225 milyon üyesi bulunuyor. Esasında ittifakın kendine ait özel bir programı yok; yolcuların milleri ve statüleri, üye havayolu firmalarının sadakat programlarındaki durumlarına göre belirleniyor.

Ruby (Yakut), Sapphire (Safir) ve Emerald (Zümrüt) olmak üzere üç seviyesi bulunan Oneworld programı, ittifak üyesi havayolu firmaları ile uçan yolculara kapsamlı avantajlar sağlıyor. Yolcular, Oneworld bünyesindeki tüm firmalarla yaptıkları uçuşlarda mil kazanabiliyor ve bu milleri diğer üye firmaların uçuşlarında, 1100 farklı noktaya giderken kullanabiliyor. 

Sadakat programı üyeleri, tüm Oneworld uçuşlarında bulundukları seviye üzerinden hizmet alabiliyor. Sözgelimi, en üst olan Zümrüt seviyesindeki bir yolcu, Oneworld üyesi tüm havayolu firmalarının uçuşlarında öncelikli check-in, güvenlik kontrolünden hızlı geçiş, ekstra bagaj, öncelikli boarding ve lounge girişi gibi avantajlardan faydalanabiliyor. Oneworld sadakat programları üzerinden, dünya çapında 650 lounge’a giriş yapılabiliyor.

Oneworld ile Aktarma Yapılabilen Havalimanları

American Airlines: Charlotte Douglas Uluslararası Havalimanı, Chicago O'Hare Uluslararası Havalimanı, Dallas/Fort Worth Uluslararası Havalimanı, Los Angeles Uluslararası Havalimanı, Miami Uluslararası Havalimanı, John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı, New York LaGuardia Havalimanı, Philadelphia Uluslararası Havalimanı, Phoenix Sky Harbor Uluslararası Havalimanı, Ronald Reagan Washington Ulusal Havalimanı.

İngiliz Havayolları: Londra Gatwick Havalimanı, Londra Heathrow Havalimanı.

Cathay Pacific: Hong Kong Uluslararası Havalimanı.

Finnair: Helsinki Havalimanı.

Iberia: Adolfo Suárez Madrid–Barajas Havalimanı.

Japon Havayolları: Haneda Havalimanı, Narita Uluslararası Havalimanı, Kansai Uluslararası Havalimanı, Osaka Uluslararası Havalimanı.

LATAM: Jorge Newbery Uluslararası Havalimanı, Brasília Uluslararası Havalimanı, Comodoro Arturo Merino Benítez Uluslararası Havalimanı, El Dorado Uluslararası Havalimanı, Jorge Chávez Uluslararası Havalimanı, Mariscal Sucre Uluslararası Havalimanı, José Joaquín de Olmedo Uluslararası Havalimanı, São Paulo-Guarulhos Uluslararası Havalimanı, Rio de Janeiro-Galeão Uluslararası Havalimanı.

Malezya Havayolları: Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı, Kota Kinabalu Uluslararası Havalimanı, Kuching Uluslararası Havalimanı, Penang Uluslararası Havalimanı.

Qantas: Adelaide Havalimanı, Brisbane Havalimanı, Melbourne Havalimanı, Sydney Havalimanı, Perth Havalimanı.

Katar Havayolları: Hamad Uluslararası Havalimanı.

Ürdün Kraliyet Havayolları: Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı.

S7 Havayolları: Domodedovo Uluslararası Havalimanı, Tolmachevo Havalimanı.

Sri Lanka Havayolları: Bandaranaike Uluslararası Havalimanı.

Havayolu İttifakı Nedir?

Havayolu ittifakı, iki veya daha fazla firma arasında pek çok alanda yapılan işbirliği anlamına gelir. Bir havayolu ittifakına ne kadar çok firma katılırsa, o ittifakın dünya çapında kapsadığı uçuş noktaları ve kâr potansiyeli o kadar artar. İttifaklar havayolu firmalarına satış ofisi, personel, bakım veya catering gibi operasyonel alanlarda maliyeti düşürme imkânı tanır. Yolcular içinse daha ucuz uçak biletleri, aktarmalı uçuşlarda zaman kazanılması ve sık uçan yolcu statüsünde tüm ittifak üyelerine erişim imkânı tanır.

Bugün üç büyük havayolu ittifakından Star Alliance 1997, Oneworld 1999, SkyTeam ise 2000 yılında kurulmuştur. Bir havayolu firmasının ittifak üyesi olması için belirli standartlara erişmiş olması gerekir.

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up