Star Alliance Nedir?

Star Alliance, dünyanın en büyük küresel havayolu ittifakıdır. 14 Mayıs 1997’de kurulan ittifak, Türk Havayolları’nın da aralarında bulunduğu 26 üyesiyle 195 ülkeye seferler düzenlemektedir. Star Alliance ittifakına üye havayolu firmaları her gün 19 binden fazla uçuş gerçekleştirmektedir. İşte Star Alliance ittifakının tarihçesi, üye havayolları ve avantajları...

Anahatlarıyla Star Alliance

Star Alliance, dünyanın hem ilk, hem de en büyük havayolu ittifakıdır. Genel merkezi Almanya’nın Frankfurt kentinde bulunan ittifakın 26 üyesinin toplam filosunda yaklaşık 5 bin 33 uçak bulunmaktadır. İttifak üyesi havayolu firmaları 195 ülkede 1290’dan fazla havalimanına seferler düzenlemektedir. Üyeler yılda yaklaşık 762.27 milyon yolcu taşır. Bu rakamla, diğer iki büyük ittifak olan SkyTeam (630 milyon yolcu) ve Oneworld’ün (528 milyon yolcu) önünde yer alır. 

İttifakın Star Alliance Silver ve Star Alliance Gold programları üzerinden yolcularına dünya çapında sunduğu çok sayıda avantaj bulunmaktadır. Star Alliance’ın dünya çapındaki havalimanlarında 1000’den fazla lounge’u (bekleme salonu) bulunuyor. CEO’luğunu Jeffrey Goh’un yaptığı ittifakın Frankfurt’taki genel merkezinden 20’den fazla ülkeden çalışan istihdam ediliyor. İttifakın dünya çapındaki çalışan sayısı ise 420 bini buluyor. 

Star Alliance Avantajları

Star Alliance ittifakının üyesi olan firmalar ile uçmak, otomatik olarak birçok avantajı beraberinde getiriyor. İttifak öncelikle, bağlantılı uçuşlarda dünyanın bir ucundan öbür ucuna farklı firmalarla sorunsuz bir şekilde uçma fırsatını yaratıyor. Bağlantılı uçuşlarda uygun bilet fırsatı sunulurken, yolcuların mil kazanma şansı da artıyor.

İttifakın sık uçan yolcu programları da çok kapsamlı avantajlar sunmaktadır. Star Alliance Gold kart sahibi yolculara öncelikli check-in, özel yolcu salonu kullanımı, öncelikli biniş, koltuk garantisi, ekstra bagaj hakkı, öncelikli bagaj teslimi, rezervasyon yedek listesinde ve havalimanı yedek listesinde öncelik hakları tanınır.

Star Alliance Silver kart sahibi yolculara da rezervasyon ve yedek listesinde öncelik verilir. Bazı havayolları, Silver kart sahiplerine check-in, lounge girişi, bagaj ve koltuk tercihi açısından da ek avantajlar sağlar.

Star Alliance’ın Kuruluşu

Star Alliance ittifakı 14 Mayıs 1997 yılında, üç kıtada hizmet veren beş havayolu firması tarafından kuruldu. ABD’den United Airlines, Kanada’dan Air Canada, Avrupa’dan Scandinavian Airlines ve Lufthansa, Asya’dan da Thai Airways’in kurucu üyeleri olduğu ittifak, tarihte bir ilkti. Bu beş havayolu firması, daha önceden görülmedik bir şekilde, yolcuların uçuş deneyimini daha üst kaliteye çıkarmak amacıyla uçuş ağlarını, lounge girişlerini, check-in hizmetlerini ve başka birçok hizmeti tek bir program altında birleştirdiklerini açıkladı.

Young & Rubicam reklam şirketiyle anlaşan ve 25 milyon dolarlık bir reklam bütçesi ayıran ittifak, beş kurucu üyesini simgeleyen logosunu da bu tarihte kullanmaya başladı. Star Alliance bu tarihten itibaren, ‘dünyayı birbirine bağlayan ittifak’ ve ‘yolcuları dünyadaki büyük şehirlerin her birine götüren ittifak’ temaları üzerinden bir pazarlama stratejisi yürüttü. 

İlk Genişleme

Kuruluşundan sadece birkaç ay sonra, artık hizmet dışı olan Brezilya merkezli VARIG’in katılımıyla Star Alliance’un uçuş ağı Güney Amerika’yı da kapsar hale geldi. Ansett Australia ve Air New Zealand’ın üyeliği de gecikmedi. Bu sayede Pasifik bölgesine açılan ittifak, bir anda 110 ülkede toplam 1650 uçakla 720 noktaya seferler düzenleyen dev bir oluşuma dönüştü. 1999 yılında Japon firması All Nippon Airways’in (ANA) katılımıyla bu konumunu perçinledi.

Milenyumla Gelen Büyüme

2000’li yılların başında Austrian Airlines Grubu, Singapore Airlines, BMI ve Mexicana Airlines’ın katılımıyla ittifakın üye sayısı 13’e yükseldi. İttifak 2000 yılında Los Angeles, Frankfurt ve Bangkok’taki ilk iş merkezlerini açtı ve merkezi bir yönetim organının kurulduğunu açıkladı. Ancak tek Avustralyalı üyesi olan Ansett Australia’nın 2001’deki iflasıyla, Avustralya pazarındaki üstünlüğünü rakip havayolu ittifakı Oneworld’ün üyelerinden Qantas’a kaptırdı.

2003 yılında Asiana Airlines, Spanair ve LOT Polish Airlines ittifaka katılırken, 2004 yılında katılan US Airways ittifakın ABD merkezli ikinci firması oldu. Aynı yılın kasım ayında katılımları gerçekleşen Adria Airways, Blue1 ve Croatia Airlines, ittifakın ilk üç bölgesel üyesi oldu. TAP Air Portugal’ın 2005’teki üyeliği, ittifakın uçuş ağını Afrika’ya da genişletti. 2006 yılında katılan Swiss International Air Lines ittifakın altıncı Avrupa merkezli üyesi olurken, South African Airways de ilk Afrika merkezli üye haline geldi. 

İlk 10 Yılın Bilançosu

Mayıs 2007’ye gelindiğinde 10’uncu yılını kutlayan Star Alliance ittifakının üyeleri, 155 ülkede 855 noktaya seferler düzenlemekteydi. İttifak bu tarihte, yılda 406 milyon yolcu taşıyordu. Bu rakam, küresel bazda neredeyse her üç yolcudan birinin Star Alliance ittifakıyla uçtuğu anlamına geliyordu. İttifak bu tarihte, Birleşmiş Milletler’in kültür örgütü UNESCO ve bazı çevreci kurumlara işbirlikleri de geliştirmişti.

Türk Havayolları’nın Star Alliance Üyeliği

Türk Havayolları, Aralık 2006’da başlatılan 15 aylık bir entegrasyon sürecinin ardından, 1 Nisan 2008 tarihinde Star Alliance ittifakının 20’inci üyesi oldu. İki yıl sonra Mısır’ın ulusal havayolu firması EgyptAir’ın katılımı geldi. EgyptAir, ittifakın ikinci Afrika merkezli üyesi oldu.

72 Saat İçinde Büyük Transfer

Star Alliance 2009 yılında, havacılık tarihinin en ilginç transferlerinden birine imza attı. Continental Airlines, rakip ittifaklardan SkyTeam’i terk etmesinden sadece üç gün sonra Star Alliance’a üye oldu. Dönemin CEO’su Jaan Albrecht bu olayı sonradan, “Continental Airlines’ın Star Alliance’a katılımı gerçekten benzersiz bir deneyimdi. Tarihte ilk kez bir havayolu şirketi bir ittifaktan diğerine doğrudan geçiş yaptı” sözleriyle anlatacaktı.

Son Genişlemeler

Üye sayısı giderek artan ve uçuş ağı beş kıtaya yayılan Star Alliance’a 2009 yılında Belçika merkezli Brussels Airlines katılırken, 2010 yılında da Brezilya merkezli TAM Airlines ve Yunanistan’ın en büyük havayolu firması Aegean Airlines üye oldu. Bu üyelikleri Etiyopya Havayolları izledi. 2010 yılına gelindiğinde, ittifak 181 ülkede 1172 havalimanına seferler düzenliyordu.

2012-13 arasında Spanair’in iflası, BMI’ın satışı ve Continental’ın United ile birleşmesi, Star Alliance’ın üye sayısında düşüşe sebep oldu. Bununla birlikte, Avianca, TACA Airlines ve Copa Airlines’ın üyelikleri, ittifakın Latin Amerika’daki varlığını ciddi ölçüde sağlamlaştırdı. Star Alliance, Shenzhen Airlines ve EVA Air’ın 2013’teki katılımlarıyla 28 üyeye ulaşarak dünyanın en büyük havayolu ittifakı haline geldi.

Star Alliance İttifakı Üyeleri Tam Liste

Star Alliance ittifakına üye havayolu firmaları ve katılım tarihleri şöyledir:

  • Aegean Airlines (2010)
  • Air Canada (1997)
  • Air China (2007)
  • Air India (2014)
  • Air New Zealand (1999)
  • All Nippon Airways (1999)
  • Asiana Airlines (2003)
  • Austrian Airlines (2000)
  • Avianca (2012)
  • Brussels Airlines (2009)
  • Copa Airlines (2012)
  • Croatia Airlines (2004)
  • EgyptAir (2008)
  • Ethiopian Airlines (2011)
  • EVA Air (2013)
  • LOT Polish Airlines (2003)
  • Lufthansa (1997)
  • Scandinavian Airlines (1997)
  • Shenzhen Airlines (2012)
  • Singapore Airlines (2000)
  • South African Airways (2006)
  • Swiss International Air Lines (2006)
  • TAP Air Portugal (2005)
  • Thai Airways (1997)
  • Türk Havayolları (2008)
  • United Airlines (1997)

Star Alliance Eski Üyeleri

Kuruluşundan bu yana bazı şirketler iflas veya başka firmalarla birleşme gibi sebeplerle Star Alliance üyeliğinden ayrılmıştır. Bu firmalar şunlardır: Ansett Australia, Blue1, BMI, Continental Airlines, Mexicana de Aviación, Shanghai Airlines, Spanair, TAM Airlines, US Airways, Varig.

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up