Dim Çayı: Sakin ve Huzurlu Alanların Adresi

Bolca tatlı huzur almak isteyen tatilcilerin mutlaka görmesi gereken bir yer Dim Çayı…  Özellikle Alanya’ya gidenlerin uğradıkları bu yer, doğayla iç içe manzarası ve serinliğiyle ziyaretçilerine keyifli anlar vaat ediyor. 

Piknik alanı, restoranları ve pansiyonlarıyla harika bir yer olan Dim Çayı’nda göldeki masalarda yemeğinizi yiyebilir, ayaklarını buz gibi suda dinlendirebilir, temiz havayla ruhunuzu şenlendirebilirsiniz. Bu kadar sakinlikten sonra biraz macera çekerse canınız, rafting yapabilir ya da biraz ileride bulunan Dim Mağarası’nı ziyaret edebilirsiniz. 

Bizden size bir tavsiye daha: Dim Çayı’nda geçirdiğiniz her anı fotoğraf makinenizle ölümsüzleştirin. Emin olun, tatil bitip de şehir hayatının yoğun temposuna geri döndüğünüzde, bu anılara bakmak bile ruhunu dinlendirecek. 

Dim Çayı Nerededir?

Sıcak Akdeniz günlerinin adeta bir kaçış noktası olan Dim Çayı, ünlü tatil şehrimiz Antalya’nın Alanya ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Bu muhteşem yerin merkeze uzaklığı sadece 6 kilometredir. 

Dim Çayı Hakkında Bilgi

Doğum yeri Toroslar olan Dim Çayı, yaklaşık 60 kilometrelik bir yol izliyor. Bu yolculuk, Torosların eteklerinde yer alan Dimala Cami Köyü’nden, bir diğer adıyla Alakise’den başlıyor. Kuzeydoğu ve güneybatı ilerleyen Dim Çayı, Alanya'nın güneyinde Kestel ve Tosmur Beldeleri sınırından Akdeniz'e dökülüyor. Çayın turizme açık olan bölümü bu yolun son kısımlarındadır. 

Dim Çayı’nın yıllık ortalama su akımı 505.30 hm3,  ortalama debisi ise 16 m3/sn’dir. Çayın en önemli özelliği suyunun yaz kış soğuk olmasıdır. Bu özelliği ile Dim Çayı, Antalya’nın bunaltıcı sıcaklarından kaçmak isteyenler için ideal bir yerdir. Bununla birlikte,  kışın yağan kar baharda erimeye başladığından, özellikle bahar mevsiminde suyun daha da soğuk olduğunu söylemeliyiz. 

Dim Çayı’nın çevresindeki yerleşim yerlerine Dim Köyü deniliyor. Dim Çayı’nın etkisi ile yarılmış olan vadiye ise, Dim Vadisi deniliyor. Bu vadi yeşilliği ve serin havası ile turizm açısından önemli bir yer olma özelliği taşıyor.  

Adrenalin yaşamayı veya su sporlarını veriyorsanız çayın üst kısmında rafting yapabilirsiniz. Ayrıca, cip veya motosiklet kiralayarak Toroslar’da tura çıkabilir, Dim Köyü’nü ve Dim Vadisi’ni gezebilirsiniz. 

dim çayı

Dim Çayı Piknik Alanı

Kestel veya Tosmor yol ayrımından kuzeye doğru gittiğinizde yolun sağında ve solunda piknik alanları göreceksiniz. Özellikle alabalık yemek istiyorsanız, Dim Çayı’nın üst piknik alanlarına gitmeniz gerekiyor. Burada suyun içine atılan masalarda, bir yandan ayaklarınızı serinletirken diğer yandan yemeğinizi yiyebilirsiniz. “Yok ben göl kıyısında yemek istiyorum” diyorsanız, göl kenarındaki masalarda da oturabiliyorsunuz. Yemeğiniz bittiğinde ise; dilerseniz Dim Çayı’nın soğuk suyunda yüzebilir dilerseniz de hamakta keyif yapabilirsiniz. Canınız nasıl isterse…

Dim Mağarası

Dim Çayı’nda vakit geçirip dinlendikten sonra, yakınlardaki Dim Mağarası’nı ziyaret etmenizi öneriyoruz. Alanya'nın doğusunda, 1691 metre yükseklikteki Cebireis Dağı’nın batı yamacındaki bu mağaranın otoparkının hemen ön kısmında Dim Çayı ve Dim Vadisi yer alıyor. Başka bir deyişle, Dim Çayı piknik alanından yukarıya doğru çıktığınızda Dim Mağarası’na ulaşmış olacaksınız. 

Çok eski çağlardan bu yana bilinen Dim Mağarası’nın bir bölümü çevre halkı tarafından barınak olarak kullanılıyormuş. Dim Mağarası’nın en önemli özelliği Türkiye'de özel teşebbüs tarafından turizme açılan ilk mağara olmasıdır. Mağtur A.Ş. firması bu mağarayı turizme kazandırmak amacı ile 1996 yılında devletten kiralamış. 1 yıl içerisinde mağara içi ve dışı inşaat ve aydınlatma projelerinin uygulamalarını tamamlayan firma, mağarayı 1988 yılının Eylül ayında turizme açmış. 

Toplam uzunluğu 410 metre olan Dim Mağarası, yatay ve yarı kuru mağara sınıfında yer alıyor. Mağaranın sadece 360 metrelik bölümü ziyarete açık. Mağaranın tavanından akan su damlaları görülmeye değer sarkıtlar oluşturmuş. İçerisi elektrik ile aydınlatılan mağarada, olası bir elektrik kesintisine karşı jeneratör bulunuyor. Sıcaklığı 18 derecede sabitlenen mağaranın içinde küçük havuzlar ve son bölümde 200 metrekare yüzeyli, 2 metre derinliğinde bir göl bulunuyor. 

Dim Mağarası’na Dim Vadisi’nden ve Kestel beldesindeki asfalt yoldan ulaşım sağlayabilirsiniz. Mağaraya giden yol, Cebireis Dağı eteğinde açılmış olan Yaylalı Köyü sulama kanalı boyunca 300 metre devam ediyor. Bu yolda, çam ormanlarını ve Toros Dağları’nı izleyerek yürüyüş yapmanın çok keyifli olduğu söylemeliyiz. 

Yıl içerisinde binlerce kişinin ziyaret ettiği Dim Mağarası’nın ülkemizin en güzel mağaralarından biridir. 

Dim Çayı’na Nasıl Gidilir?

Yol tarifine geçmeden önce, Dim Çayı’na ulaşımın çok kolay olduğunu müjdelemek istiyoruz sizlere. Şimdi gelelim nasıl gideceğinize… 

Dim Çayı, Alanya’ya 15 kilometre uzaklıkta bulunan Akçatı Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Eğer yola özel aracınız ile çıkıyorsanız; Alanya çıkışındaki sahil yolundan Gazipaşa-Mersin yolunu takip edin. Yolun yaklaşık 5’inci kilometresinde, Alantur’a gelmeden önceki soldan dönün. Bu yol sizi piknik alanlarına götürecektir. 

Toplu taşıma ile Dim Çayı’na gitmeyi planlıyorsanız; Alanya merkezden hareket eden otobüslere binmeniz gerekiyor. 

Dim Çayı Otelleri 

Dim Çayı’nın sunduğu muhteşem manzara ve huzur eşliğinde birkaç gün geçirmek istiyorsanız, çevredeki pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Ancak bu pansiyonların düşük yatak kapasiteli olduğunu söylemeliyiz. Bununla birlikte ülkemizin en önemli tatil beldelerinden olan Alanya’da konaklayıp, dilediğiniz zaman Dim Çayı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Alanya’daki otel ve pansiyon seçenekleri, sizlerin de tahmin edebileceği üzere oldukça fazla. 

Dim Çayı Restaurantları

Dim Çayı kenarındaki paralel giden yola açılan çok sayıda lokanta ve aile çay bahçesi bulunuyor. Ana yola yaklaşık olarak 8 kilometre uzaklıktaki regülatörlerden sonra da yeme-içme ihtiyacınızı karşılayıp, sevdiklerinizle güzel vakit geçirebileceğiniz lokantalar mevcut. Bu lokanta ve kafelerin ortak özelliği ise, çayın içine atılmış masalardır.  Bu görüntünün ve yaşayacağınız serinliğin sizi çok çok mutlu edeceğinden hiç şüpheniz olmasın. Ayrıca dilerseniz göl kenarındaki masalarda da yemeğinizi yiyebilirsiniz. Bazı tatilciler suyun soğukluğuna uzun süre dayanamadığından, göldeki masaları tercih etmeyebiliyorlar. 

Çayın kenarındaki restoran ve kafelerin büyük bölümü sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da hizmet veriyor. Ağırlıklı olarak tavuk, et ve balık servisi yapılsa da, menülerin çok zengin olduğunu söyleyebiliriz. Yemek sonrasında ise dilerseniz dinlenme localarında uyuyabiliyorsunuz. 

Bu yaz yolu Alanya’ya düşen herkesin huzur dolu bir tatil geçirmesini diliyoruz. 

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up