Tarih boyunca savaşlar nedeniyle Kırım ve Balkanlar başta olmak üzere birçok yerden göç alan Eskişehir, oldukça zengin bir mutfağa sahip. Öğrenci şehri olarak bilinen bu kentte fiyatlar da oldukça ekonomik.
“Eskişehir’de ne yenir, nerede yenir?” sorusunun cevabını sizler için araştırdık ve Eskişehir’in en iyilerini listeledik.
“Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı” diyen Cemal Süreyya ne kadar da haklı değil mi? Günün en önemli öğünü olan kahvaltı çoğu zaman kendimize sunduğumuz bir ödül oluyor. Eskişehir’de kahvaltı yapabileceğiniz güzel bir mekan arıyorsanız, mutlaka Doyuran Kahvaltı Salonu’na gitmelisiniz. Reşadiye Camii’nin karşı sokağında yer alan bu mekan, her sabah saat 7.00’de açılıyor. Burası oldukça küçük bir yer. Bu nedenle eğer sabahın ilk saatlerini kaçırırsanız yer bulmanız biraz zor olabilir. Ayrıca, hafta sonları da mekanın çok kalabalık olduğunu söylemeliyiz.
Şehrin en meşhur yerlerinden biri olan Doyuran Kahvaltı Salonu, özellikle menemen ve yumurta seçenekleri ile ünlü.
Görsel: Foursquare
Detaylara girmeden önce sizlere bir açıklama yapmak istiyoruz. Halk arasında Çiğbörek olarak bilinen Eskişehir’e özgü bu lezzet aslında Çibörek şeklinde yazılıyor. Eskişehir’in fast food’u olarak tanımlayabileceğimiz Çibörek, aslen Kırım Tatarları’nın yemeğidir. Çeşitli sebeplerden ötürü ülkemize göç eden Tatarlar tarafından Eskişehir’e kazandırılan bu lezzeti birçok yerde yiyebilirsiniz. Ancak “En lezzetli Çiböreği nerede yiyebilirim?” diye sorsanız, sözleşmiş gibi herkes Papağan Çiğ Börek Evi diyecektir.
Bir rivayete göre, çibörek adını Kıpçak lehçesinde lezzetli anlamına gelen “çi”den alıyor. Başka bir rivayete göre ise böreğin yağda pişerken çıkardığı sesin zaman içinde telaffuzunun değişmesiyle bu lezzete çibörek denilmiş. Kısacası, çiböreğin adının nereden geldiğini kesin olarak bilinmiyor.
1875’te bu yana Eskişehir merkezde hizmet veren Papağan Çiğ Börek Evi’nin yemekleri diğer restoranlara oranla hem daha lezzetli hem de daha az yağlıdır. Fiyatları da oldukça uygun olan bu restoran genellikle yoğun oluyor. Bu nedenle de zaman zaman servis hizmeti kalitesinde sıkıntılar yaşanabiliyor. Özellikle cumartesi günleri çok kalabalık olan bu restoranda çatal ve bıçak servisi yok. Papağan Çiğ Börek Evi’ne birçok merkezi noktadan yürüyerek ulaşabilirsiniz. Tramvayı kullanmak isterseniz, İki Eylül Caddesi üzerindeki Çarşı durağında inmeniz gerekiyor.
Bilmeyenler için Eskişehir’in sembol yemeklerinden biri olan çiböreğin nasıl yapıldığından da bahsedelim. Hazırlanan hamurun içerisine soğanla ovulmuş ve baharat karıştırılmış kıyma konuluyor. İç harçla kapatılan hamur yağda kızartılarak pişiriliyor. Eğer kıyma sevmiyorsanız, peynirli çiböreği deneyebilirsiniz. Bu yemeğin iç harcının oranı restorandan restorana değişiyor. Bu nedenle çibörek yiyeceğiniz adresi önceden araştırmanız yararınıza olabilir.
Eskişehir denilince ilk akla gelen lezzetlerden biri olan çiböreği, Papağan Çiğbörek Evi’nde yemenizi tavsiye ediyoruz. Kapıda sıra bekleseniz dahi, çektiğiniz zahmetin bu lezzete değdiğini göreceksiniz.
Balaban Kebabı, tıpkı çibörek gibi Kırım Tatarları’nın Eskişehir’e kazandırdığı lezzetler arasında yer alıyor. Halk arasında Balaban Köfte olarak bilinen bu yemeğin asıl adı Balaban Kebabı’dır. Adeta İskender Kebabı’nın köfteli hali olan bu yemekte ızgarada pişirilen köfteler salça ve yoğurtla ıslanmış pidelerin üzerine konularak servis ediliyor. Eskişehir’de bu eşsiz lezzetin en iyi halini yiyebileceğiniz mekan, 70 yıldan fazla süredir bu işi yapan Abdüsselam Balaban Kebap’tır.
Kuruluşu 1938’li yıllara dayan Abdüsselam Balaban Kebap’ın esnaf lokantasını andıran görüntüsü sizi yanıltmasın! Çünkü burası Balaban Kebabı’nın en iyi yapıldığı, şehrin en meşhur restoranlarından biridir. Eskişehir Büyükşehir Belediye binasının arkasında yer alan bu mekana, yürüyerek ya da tüm toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşabilirsiniz. Tramvayı tercih ederseniz Belediye durağında inmeniz gerekiyor.
Bu arada unutmadan bir bilgi daha verelim. Porsiyonları dolu dolu olan Balaban Kebabı’nın ismi Tatarca'da “çok” anlamına gelen Balaban kelimesinden geliyormuş.
Eskişehir’in köftesinin de ünlü olduğunu biliyor muydunuz? Eskişehir’de köfte yiyebileceğiniz birçok mekan bulabilirsiniz. Ancak bu mekanların içinde bir tanesi var ki; sırf köfte yemek için şehir dışından gece-gündüz misafir ağılıyor. Neresi mi? Köfteci Ali.
Eskişehir’e gidenlerin Köfteci Ali’ye uğrayarak ünü Türkiye’yi saran ızgara köfteleri tatmasını tavsiye ediyoruz.
Eskişehir’in yöresel lezzetlerinin en tatlısı met helvadır. Tadı pişmaniyeyi anımsatan bu lezzeti İnan Met Helva’da yemelisiniz. Un, yağ, şeker, su ve limon karışımından oluşan met helva, çubuk şeklinde satılıyor. 1950 yılından bu yana hizmet veren İnan Met Helva, İstiklal Mahallesi Reşadiye Sokak’ta yer alıyor. Vanilya ve kakaolu olarak iki çeşitte bulabileceğiniz met helvasını yemeden Eskişehir’den dönmemelisiniz.
“İç Anadolu şehirlerinde balık bulunmaz” diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Eskişehir’de bu konuda tek adres olan Mezze Restoran, balık tutkunlarının uğrak yerleri arasında yer alıyor. Bu restoranın özellikle mezelerinin çok iyi olduğunu söylemeliyiz. Mezze Kızılcıklı ve Mezze Terrace olarak iki işletmesi bulunmaktadır.
Evet, yöresel yemeklerden sonra sıra geldi fast food tarzı yiyeceklere. 1978 yılından bu yana hizmet veren Pino, Eskişehir’in en ünlü fast food mekanlarından biri. Pino’yu bildiğimiz fast food zincirlerinden ayıran en önemli özelliği bol malzemeli yiyecekleri uygun fiyata sunması. Özellikle hamburger menüsü Eskişehir yerlisi arasında adeta efsaneleşen bu mekanda yiyeceğiniz hamburger sizi de büyüleyecek. Menüde yer alan patatesler de az yağlı ve ev yapımı tadında. Pino’da pizzaların da çok başarılı olduğunu söylemeliyiz. Ağırlıklı olarak gençlerin tercih ettiği Pino’yu, şehir içinde birçok yerde bulabilirsiniz.
1925 yılından bu yana hizmet veren Kara Kedi Bozacısı, Eskişehir’in klasikleşen mekanlarından biri. Özellikle soğuk kış günlerinde yolunuz Eskişehir’e düşerse, bu lezzeti mutlaka denemelisiniz. Hafif ekşili, tatlı ve yoğun kıvamlı olan Kara Kedi bozası, bildiğimiz bozalar gibi değil. Çünkü bu boza içilmiyor, yeniliyor. Bu nedenle Kara Kedi Bozacısı’nda her masada bir kaşık bulunuyor.
Canlı müzik eşliğinde akşam yemeği yemeyi sevenlerdenseniz, Ciğer Ahmet tam size göre bir yer. Geleneksel dekoruyla insana kendini başka bir dönemde hissettiren bu mekanda özellikle mezeler çok lezzetli. Ciğeri ve Harran tavuğu ünlü olan bu restorana yolunuz düşerse, yemek sonrası özel nohut kahvesini de denemelisiniz.
Künefe denilince akla ilk gelen yer Hatay olsa da, Eskişehir’deki Amcabey’de yiyeceğiniz künefenin Hatay’dakiyle aynı lezzette olduğunu söylemeliyiz. Künefe seviyorsanız Eskişehir gezinizi Amcabey Künefe’ye uğramadan bitirmemelisiniz.
directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması
lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)
done
Kolay ve hızlı bilet alma
event_busy
Online İptal Kolaylığı