Kapılarını ziyaretçilerine 2008 yılında açan Sazova Parkı, 7’den 70’e her yaş grubundan insana hitap ediyor. İsmi park olsa da, bir parktan çok daha fazlasını sunan Sazova Parkı; bilim, sanat ve kültür merkezi olarak tasarlanmış. Yolunuz Eskişehir’e düştüğünde, Türkiye’de başka eşi benzeri olmayan bu parkı mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
Tam adı Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı olan bu parka özellikle çocuklu ailelerin ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiğini söylemeliyiz. 400.000 metrekare alan üzerine kurulan bu devasa park, sadece Eskişehirlileri değil Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ve her yaş grubundan ziyaretçiyi ağırlıyor.
Bu muhteşem park, Eskişehir’in Sazova Mahallesi’nde yer alıyor.
Seyahat severlerin Eskişehir’e gittiklerinde en çok ilgi gösterdikleri yerlerden biri olan Sazova Parkı, farklı bölümlerden oluşuyor. Parkta; Masal Şatosu, Sabancı Uzay Evi, Eti Sualtı Dünyası, Korsan Gemisi, Yapay Gölet bölümlerinin yanı sıra engelli çocuklar için oyun alanı, amfi tiyatro, konser alanı, gözlemevi ve Şirinlerin Evi gibi çeşitli oyun grupları yer alıyor. Ayrıca, park içerisinde kafe, restoran, hediyelik eşya satan dükkanlar gibi çeşitli ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz yerler bulunuyor.
Sazova Parkı’nın en çok ilgi gören bölümlerini sizler için araştırdık. Gelin şimdi birlikte güzel bir tura çıkalım.
Sazova Parkı’nın kuşkusuz en çok merak edilen yeri mimari açıdan Disneyland Şatosu’na benzeyen Masal Şatosu. Bu bölümde; özel rehberli turların yapıldığı alanların yanı sıra Sihirli Elma isminde bir kafe, hediyelik eşyalar satan bir dükkan, ücretsiz gezilebilecek seyir terası ve özel dekorların bulunduğu çeşitli alanlar yer alıyor.
Masal Şatosu’nda hem çocuklar hem de yetişkinler için özel rehberli turlar düzenleniyor. Bu turlarla ilgili bilgiyi şatonun girişindeki gişeden alabilirsiniz. Şato giriş biletleri de aynı gişeden alınıyor. Çocuklara özel düzenlenen turlarda, her çocuk için bir veli tura katılabilse de, genellikle veriler ayrı bir grup ile şatoyu geziyor. Eğer çocuğunuzla birlikte Masal Şatosu’na gitmeyi planlıyorsanız, biraz önce bahsettiğimiz ayrı gruplar halinde gezme durumu sizi endişelendirmesin. Çünkü çocuklar için hazırlanan turda tur boyunca yaşatılan masal atmosferi çocuğunuz çok daha keyifli vakit geçirmesini sağlayacaktır. Çocuk turlarında genellikle tur rehberi çocuklara bir hikaye anlatıyor ve çocuklar tur boyunca o hikayedeki olayı çözmeye çalışıyor. Her iki tur da ortalama 35 dakika sürüyor.
Masal Şatosu’na giriş ücretsizdir. Koridor ve merdivenleri, girişteki dükkanları ve seyir teraslarını ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Seyir terasında sizi harika bir manzaranın beklediğini söylemeliyiz. Buradan parkın tamamını ve yapay gölü doyasıya seyredebilir, dilerseniz bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.
Yapay Gölet’in hemen yanında bulunan Korsan Gemisi, çocukların park içerisinde ilgi gösterdikleri bir diğer yapıdır. Bu gemi, Atlas Okyanusu’nu aşan May Flower gemisinin birebir ölçülerinde kopyası olarak yapılmış. Geminin içinde kaptan köşkü, zindan, zindan içinde çürümüş insan iskeleti, mürettabat hamakları, mutfak ve kiler bölümlerini görebilirsiniz.
Çocuklara küçük yaştan itibaren bilim ve teknolojinin önemini anlatmak amacıyla kurulan bu bölümde, belirlenen saatlerde özel gösterimler yapılıyor. Tesisin hemen önünde, bir kaldıraç ve savaş uçağı yer alıyor. Bu kaldıraç ve savaş uçağını Bilim, Deney Merkezi’nin ziyarete kapalı olduğu anlarda bile görebilirsiniz.
Hem çocukların hem de yetişkinlerin eğlenceli vakit geçirdiği Sabancı Uzay Evi, aslında Bilim Deney Merkezi’ne bağlı bir tesis. İsminden de anlaşılacağı üzere Sabancı Vakfı’nın desteği ile yapılan bu tesis, dışarıdan bakıldığında devasa bir top görünümünde. 96 kişi kapasiteye sahip olan tesiste; dünya, galaksi, evren, yıldızlar ve diğer gezegenlerle ilgili hem eğlenceli hem de bilgilendirici üç boyutlu sunumlar yapılıyor. Bu tesis adeta bir sinema salonu tarzında. Burada dilerseniz yatar pozisyonda tesisin kubbesine yansıtılan sunumları izleyebilirsiniz. Gösterimler 40 dakikalık tam gösterim, yarı gösterim, yarı sesli anlatım ve açıklama şeklinde yapılıyor. Kalabalık gruplara denk geldiğinizde (okul gezisi vs.) bilet almakta sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu nedenle biletinizi birkaç saat önceden almanızı tavsiye ederiz.
Çalışmaları hala devam eden Hayvanat Bahçesi, açıldığında hiç kuşkusuz Sazova Parkı’nın en çok ilgi gören bölümü olacak. Bugün parka gidenler, bu bölüm henüz tamamlanmadığından sadece Sualtı Dünyası’nı ziyaret edebiliyor.
Eti firması ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla açılan bu bölümde 84 farklı türden 2150 adet balık bulunuyor. Buradaki Kuzey Ege, Atlas Okyanusu, Kızıldeniz, Güney Amerika ve Amazon Nehri gibi bölgelerden çeşitli balık türleri ve sualtı tüneli görülmeye değerdir. Bu akvaryum içerisinde ayrıca dinlenebileceğiniz bir kafe ve sevdiklerinize bir şeyler alabileceğiniz hediyelik eşyalar satan bir dükkan bulunuyor.
850 metrekarelik alan sahip Eti Sualtı Dünyası tek seferde 400, bir günde ise 3500 ziyaretçiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahip.
Bu bölümün de yapım çalışmaları devam ediyor. 70.000 metrekarelik bir alana inşa edilen bu merkezin bodrum katında; Türk Dünyası Bilgi Bankası, Türk Dünyası Musiki Tarihi Müzesi, Türk Dünyası Bilim, Sanat ve Kültür Okulu ile çeşitli salonlar yer alacak. Giriş katındaysa, çok amaçlı sergi salonları ile 40 isme özel odalar olacak. İsme özel odalarda kişilerin heykelleri, eserleri ve 10 dakikalık belgesellerin yayınlanacağı ekranların olması planlanıyor.
İstanbul’daki Miniatürk’e benzeyen bu bölümde, çoğunluğu ülkemizden olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerindeki 30 yapının 1/25 ölçekli maketlerini görebilirsiniz.
Eskişehir - Kütahya yolu üzerindeki Sazova Parkı’na özel aracınız ile gitmeyi planlıyorsanız, şehir merkezinden yaklaşık 20 dakikalık bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Otobüs ile gidecekseniz, Eskişehir’in ünlü ilçesi Odunpazarı’ndan 11, 17 ve 31 numaralı hatlarla ya da Atatürk Stadyumu’nun hemen arkasındaki minibüs durağından 16 ve 38 numaralı minibüslerle parka gidebilirsiniz.
Bu muhteşem parka giriş ücretsiz olsa da, içerideki bölümleri gezmek için sembolik de olsa giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. İşte Sazova Parkı’nda gezebileceğiniz bölümlerin 2016 yılı itibari ile giriş ücretleri…
Parka haftanın her günü ziyarete açık olsa da, içerisindeki birimlerin ziyaret günlerinin ve saatlerinin farklılık gösterdiğini söylemeliyiz. İşte Sazova Parkı’ndaki birimleri ziyaret edebileceğiniz günler ve saatler…
Eti Sualtı Dünyası: Haftanın her günü açık olan bu birimi saat 10.00 ila 19.00 arası ziyaret edebilirsiniz.
Bilim Deney Merkezi: Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan bu birimi haftanın diğer günlerinde saat 11.00 ila 16.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Birim, hafta sonları ise saat 17.00’ye kadar açıktır. Bilim Deney Merkezi’ne ziyaretler saatlik grup gezileri şeklinde yapılıyor.
Uzay Evi: Bu bölümü Pazartesi günleri hariç hafta içi 11.00 - 15.00 saatleri arasında, hafta sonu ise 11.00 – 16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Masal Şatosu: Hem çocukların hem de yetişkinlerin keyifli vakit geçirdiği Masal Şatosu bölümü Pazartesi günleri ziyarete kapalı. Diğer günlerde ise saat 10.00 ila 17.30 arasında bu bölümü ziyaret edebilirsiniz. Masal şatosunun farklı konseptteki turlarla gezdiriliyor. Dilerseniz bu konudaki detaylı bilgiye Sazova Parkı’ndaki İletişim Merkezi’nden alabilirsiniz.
directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması
lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)
done
Kolay ve hızlı bilet alma
event_busy
Online İptal Kolaylığı
Yorumlar
Kesinlikle girip gezmenizi tavsiye ederim.
siz yine de girin bence, kendi deneyimlerinize dayanarak "beğenmedim" deyin
Masal şatosu tamamen hayal kırıklığı sadece dışardan gözleyin seyredin sakın para verip içine girmeyin paranıza yazık hiçbir şey yok. İçeriye giren bin pişman girmeyen hiç pişman olmasın tamamen duygusal arkadaşlar dışardan görüldüğü gibi değil.