Havayollarının logoları, tasarımcılar kadar yolcular için de merak uyandırıcıdır. Birçok havayolu firması hem uçuş kavramından uzaklaşmamak hem de güvenli bir seyahat mesajı vermek için logolarında kuş kullanmayı tercih eder. Bazıları ise mitolojiden ve kendi kültürlerinden esinlenen logolar taşır. İşte, havayolları logoları ve anlamları...
Türk Havayolları’nın ufak sadeleştirmeler ile 1959’dan beri kullandığı logo, yaban kazının uçarken verdiği görüntüden esinle tasarlanmıştır. Tasarımcısı, o dönem açılan ulusal logo yarışmasını kazanan Birleşmiş Milletler (BM) grafik ödüllü Mesut Manioğlu’dur. Yaban kazının logoya ilham vermesinin sebebi ise 9 bin metre kadar yüksek irtifada ve kıtalararası uçabilmesidir. Türk Hava Yolları'nın logosu belirli açılarda döndürüldüğünde T, H ve Y harflerini de simgeler.
Alman havayolu firması Lufthansa’nın logosu, havacılık tarihinin en eski ve en ikonik tasarımlarından biri sayılır. Turnadan esinlenen logo, Alman mimar ve tasarımcı Otto Firle tarafından, Deutsche Luft-Reederei (DLR) firması için 1918’de tasarlanmıştır. DLR 1954 yılında Lufthansa adını aldığında logosunu değiştirmemiştir. İkonik logo, 1963’te Otl Aicher tarafından sarı ve mavi renklerle yeniden tasarlandı; 2018 yılında da yeni rötuşlar yapıldı.
Logosu en hatırda kalan havayolu firmalarından biri de KLM’dir. Firmanın logosunda resmi adının (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V. - Hollanda Kraliyet Havayolları) kısaltması olan KLM harflerinin yanı sıra kraliyeti simgeleyen bir taç bulunur. Yine kraliyet ve soyluluk simgesi sayılan mavi renk kullanılır. KLM logosu ilk olarak 1961’de, üzerinde bir taç bulunan kanatlı bir zırh ve bu zırhın içinde KLM harflerinin göründüğü bir tasarımla tanıtıldı. Yıllar içinde bugünkü halini alacak şekilde sadeleşti.
Ryanair’in geçmişi 1987’ye uzanan logosu, sarı bir sembol ile beyaz harflerden oluşmaktadır. Sembolde, bir melek ile İrlanda’nın ulusal simgesi sayılan bir arp görülmektedir.
Logosunda İngiltere bayrağının renkleri olarak kırmızı, beyaz ve maviyi kullanan British Airways, aynı zamanda kurdela görünümlü bir sembole de yer vermektedir. Bu sembol, İngiliz Hava Kuvvetleri’nin 2. Dünya Savaşı’ndan önce kullandığı ve "speedbird (hız kuşu)" olarak anılan logodan esinlenmiştir.
Amerikan Havayolları 2013 yılına dek, American Airlines adının kısaltması olarak AA harfleri ile kanatlarını yıldız şeklinde açmış Amerikan kartalının göründüğü bir logoyu kullandı. Klasik bir tasarım olarak kabul edilen logo, 2013 yılında cesur bir kararla modernleştirildi. Yeni logo, Amerikan kartalının kırmızı, beyaz ve mavi renklerle soyutlanmış bir sembolü sayılıyor. Logodaki beyaz kısım, kartalın kafasını simgeliyor.
Amerikan havayolu firması Delta’nın 1959’dan bu yana birçok değişimden geçen logosu, esasen kalkış halindeki bir uçağı simgeler. Logo aynı zamanda Yunanca D (Delta) harfini de andırır. "The Widget" adıyla anılan logo, 2007’de verilen son şekli ile üç boyutlu bir görünüm kazanmıştır.
Air Canada’nın 2004’te tasarlanan logosu, ülkenin ulusal sembolü akçaağaçı kullanır.
Avustralya’nın bayrak taşıyıcı havayolu firması Qantas’ın logosu, ülkenin sembolü olan kanguruyu kullanır. İlk olarak 1947’de tasarlanan logo, bu dönemde kanatlı bir kanguruyu resmettiği için ‘uçan kanguru’ olarak anılıyordu. Kangurunun kanatları 1984’te kaldırıldı, logo bugünkü halini aldı.
Yeni Zelanda Havayolları’nın logosu, ülkenin yerli halkı Māorilerin ‘Koru’ sembolünden oluşur. Māori sanatının ve dövmelerinin ayrılmaz bir parçası olan ‘Koru’ yeni bir yaşamı, büyümeyi, gücü ve barışı simgeler.
1994’te tasarlanan logo, Aztek mitolojisinde "cuāuhtli" diye anılan kartal savaşçısını simgeler. Kartallar Aztek toplumunda Güneş sembolü olarak görülürken, kartal savaşçıları da ordunun en saygın ve kuvvetli askerleri sayılıyordu.
Firmanın logosunda, Arjantin’e özgü tepeli akbaba kullanılmaktadır. 2010’da tasarlanan logo Arjantin bayrağının renkleri olan mavi ve beyazdan oluşur.
Firmanın 1988’den bu yana kullandığı Anka kuşlu logo simgelerle doludur. Anka kuşu şans, güzellik ve uyumu simgeler; kırmızı rengin ise havayolu çalışanlarının gayretini ve tutkusunu anlattığına inanılır. Logodaki Anka kuşu ayrıca, ‘VIP’ gibi de okunacak şekilde tasarlanmıştır.
İlk görüşte bazılarına Pepsi’yi hatırlatan bu logo, esasında Kore kültüründe son derece sembolik bir anlam içerir. Taegeuk isimli bu sembol Güney Kore’nin bayrağında da kullanılır ve "her şeyin çıkış noktası olan nihai gerçeklik" anlamına gelir. Kore Havayolları’nın logosu 1984’te tasarlanmıştır.
İran Havayolları’nın logosunda, Pers İmparatorluğu’ndan bu yana sayısız efsaneye konu olan Hüma kuşu kullanılmaktadır. Asla yere konmadığına, yeryüzünden görünemeyecek kadar yükseklerde uçtuğuna inanılan bu kuş Sufi ve Divan edebiyatında yaygın bir motiftir. Osmanlı döneminde "başına devlet kuşu konmak" deyimi ile kast edilen de bu kuştur. İran Havayolları ülke içinde "hüma" sözcüğünün Farsça karşılığı ile Homa olarak da bilinir.
Firmanın ikonik logosu, kanatları bölgenin geleneklerinde büyük rol oynayan Malezya hançerine benzetilmiş bir kuşu içerir. Logo, 1972 yılında Walter Landor tarafından tasarlanmıştır. Bazı boyut, renk ve yazı karakteri değişikliklerine rağmen logo o tarihten bugüne pek farklılaşmamıştır.
2007’de tasarlanan logo, uçan bir kırmızı kazdan esinlenir. Kazın açılmış kanatlarında ise Konark Güneş Tapınağı’nda bulunan ve Güneş Tanrısı’nın atlı arabasına ait olduğuna inanılan meşhur tekerlekler, turuncu renk ile simgelenir. Kırmızı ve turuncunun enerjiyi ve ilerlemeyi anlattığına inanılır.
Firmanın 2006 yılında tasarlanan logosunda, uzun boynuzlu bir antilop kullanılmaktadır. Afrika ve Ortadoğu’da bulunan bu antilop türü, Katar’ın ulusal hayvanı sayılır. Antilopun logodaki renki, Katar bayrağı ile uyumludur.
Bahreyn’in bayrak taşıyıcı havayolu firması Gulf Air, logosunda yere inmekte olan bir şahini kullanır. 2018’de modernleştirilen logo, tasarımcılar tarafından ikonik olarak tanımlanır.
Firmanın logosu, antik Mısır mitolojisinde "güneşin kanatlı tanrısı" olarak anılan Horus’tan esinlenmiştir. Logoda, bir erkek başı ile iç içe geçmiş bir kartal görülmektedir. Mısır Havayolları bu logoyu 2008’den beri kullanmaktadır.
Japonya Havayolları’nın 1958’de Jerry Huff tarafından tasarlanan logosunda, kanatlarını bir yuvarlak oluşturacak şekilde açmış bir turna görülmektedir. Bu logoya Japonya’da ‘turna çemberi’ anlamına gelecek şekilde ‘tsurumaru’ adı verilir. Japon geleneklerinde turna uzun bir yaşamı, refahı ve sağlığı simgeler; kırmızı renk de mutluluk sembolüdür. Firma 2002’de logosunu değiştirse de, eleştiriler üzerine 2011’de eski tasarıma geri dönmüştür.
Firmanın logosunda, Sri Lanka’nın yerel türlerinden olan tavuskuşu yer alır. Logo 1999’daki markalama sürecinden bu yana kullanılmaktadır.
Endonezya’nın bayrak taşıyıcı havayolu firması Garuda Endonezya’nın logosunda, Hindu mitolojisine gönderme yapılır. Logoda görünen figür, yarı insan yarı kartal özellikleri taşıdığına inanılan, doğumu ve cenneti temsil eden Garuda’dır.
Hawaii Havayolları’nın logosu, soyutlaştırılmış bir kuş, uçak veya hayvan içermemesi ile çoğu firmanın tasarımlarından ayrışır. Logoda, "Pualani" adıyla anılan yerli bir kadın görülmektedir. "Pualani", Hawaii yerlilerinin dilinde "gökyüzündeki çiçek" anlamına gelir.
directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması
lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)
done
Kolay ve hızlı bilet alma
event_busy
Online İptal Kolaylığı