Doğasıyla kendisine hayran bırakan Artvin’in sınırları içerisinde bulunan en güzel ilçelerden biridir Hopa. Sadece doğası, doğal güzellikleri ile değil samimi ve içten insanıyla da sevilen bir yerdir. Her köşesinde ayrı bir güzellik barındıran bu ilçenin bir diğer özelliği ise Karadeniz sahilinin doğusundaki son ilçe olmasıdır.
Karadeniz baştan sona görülecek güzel yerlerle dolu. Ancak bu bölgede Artvin’in özellikle de Hopa’nın yerinin bambaşka olduğunu söylemeliyiz. Yolu yakında Hopa’ya düşecekler için, bu şirin ilçede gezilecek yerleri listeledik. Tüm gezi severlere şimdiden keyifli okumalar diliyoruz.
Çamburnu Tabiat Koruma Alanı
Görsel: Milliparklar
Karadeniz’in doğal güzelliklerini en iyi yansıtan ilçelerden biri olan Hopa’da ilk ziyaret etmeniz gereken yer Çamburnu Tabiat Koruma Alanı’dır. Burası özellikle doğa yürüyüşü yapmayı sevenlerin ve yeşile doyamayanların uğrak yeridir. Çamlıköy sınırları içerisinde yer alan bu doğal parka Trabzon-Hopa karayolunu kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz.
Orta Hopa Camii
19’uncu yüzyılda inşa edildiği bilinen Orta Hopa Camii, özellikle kubbesi ve tavan döşemeleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen bu cami, günümüzde ibadete açıktır. Tarihe yolculuk yapmayı sevenlerdenseniz, gezi listenize Hopa Cami’yi mutlaka eklemelisiniz.
Sarp Sınır Kapısı
1988 yılında açılan Sarp Sınır Kapısı’nda uluslararası gümrük işlemleri yapılıyor. Sovyetler Birliği ile imzalanan anlaşma ile açılan bu kapı sayesinde özellikle Hopa’da nakliye ve konaklama sektörü ivme kazanmış. Sarp Sınır Kapısı’na gittiğinizde aracınızı otoparka bırakıp yaya olarak sınırı geçebilirsiniz. Pasaportunuzu gösterdiğinizde hemen orada vizenizi alabiliyorsunuz.
Hopa Limanı
Hopa’ya gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri Hopa Limanı. Çünkü burası “Karadeniz’in dünyaya açılan kapısı” olarak biliniyor. 1997’de özelleştirilen bu liman, bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olma özelliği taşıyor. Sarp Sınır Kapısı’na sadece 15 kilometre uzaklıkta bulunan bu limanda yükleme, boşaltma, iç ticaret, ithalat, transit ticaret, antrepoculuk gibi tüm deniz hizmetleri yürütülüyor.
Sarp Sınır Kapısı’nın ve Hopa Limanı’nın açılması, bölgenin başlıca ekonomik kaynağını tarımdan turizme çevirmiş. Başta sınır komşusu olan Gürcistan olmak üzere, diğer komşu devletler ile hem sosyal hem de ekonomik ilişkiler gelişmiş. Bu durum Hopa’daki konaklama tesisi ve işyerlerinin sayısını ciddi oranda arttırmış.
Hopa Plajları: Eğer Hopa ziyaretiniz yaz aylarına denk geliyorsa, plajları gezerek denizin de tadını çıkarmanızı öneririz. Kemalpaşa Plajı ve Kopmuş Plajı, Hopa’da denize girebileceğiniz başlıca yerler arasında bulunuyor.
Hopa’ya yolunuz düşmüşken, yemyeşil doğasıyla dillerden düşmeyen Artvin’in doğal güzelliklerini de ziyaret etmelisiniz. Cehennem Deresi Kanyonu, Mençuna Şelalesi, Yeni Rabat Kilisesi, Porta Manastırı, Bilbilan Yaylası, Şavşat Kalesi ve Ferhatlı Kalesi’ni mutlaka gezi listenize eklemenizi öneririz.
Hopa, Artvin il merkezine 68, Rize’ye ise 98 kilometre mesafededir. Bölgenin Artvin’in diğer önemli ilçelerinden Borçka’ya uzaklığı 35, Arhavi’ye uzaklığı ise sadece 9 kilometredir.
Hopa’ya havayolu ile direkt ulaşım ne yazık ki mümkün değil. Ancak İstanbul’dan Artvin’e gidecekseniz; Gürcistan’ın Batum iline vizesiz olarak havayolu ile ulaşım sağlayıp buradan otobüs veya özel araç ile Hopa’ya gidebilirsiniz.
Hopa'ya otobüs ile ulaşım için Hopa otobüs seferleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Hopa’da gezilecek yerler hakkında bilgi verdik, şimdi sırada orada yapabileceğiniz aktiviteler var. Her sahil kentinde olduğu gibi burada da balık yemenizi öneriyoruz. Bunun dışında, Karadeniz denilince ilk akla gelen yiyecekler olan laz böreği, hamsi ve hamsili pilavın tadına mutlaka bakmalısınız. Yöresel yemeklere meraklıysanız Kvane’yi deneyebilirsiniz. Bu yemek fasulye, ceviz, sarımsak, acı biber ve nar ekşisinden yapılıyor. Yine bölgenin yöresel yemeklerinden olan Harhaşi’yi de listenize ekleyebilirsiniz. Bu yemeğin ana malzemesi Karadeniz’in vazgeçilmezlerinden olan lahanadır. Ayrıca, ilçeden dönmeden hem sevdikleriniz hem de kendiniz için çay, ceviz ve bal satın alabilirsiniz.
Gelelim ilçedeki sanatsal faaliyetlere… Hopa’da her yılın Temmuz ayının ilk haftasında Hopa Kültür ve Sanat Festivali düzenleniyor. Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen bu festivalde çeşitli sanatsal, sportif ve kültürel etkinlikler yapılıyor.
Bölgedeki bir diğer sanat faaliyeti ise Kafkas Film Günleri’dir. Kopmuş Plajı’nda düzenlenen bu etkinlik eğer hava şartları uygun değilse Liman Tesisleri’nde yapılıyor. Bu etkinliğin yapılmasına karar verildiğinde ilçede sinema salonu bulunmuyormuş. Dolayısıyla liman işletmelerindeki bir depo sinema salonu olarak düzenlenerek etkinlik mekanı olmuş. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen etkinlikte: Türkiye, Azerbeycan, Ermenistan, Rusya ve Gürcistan’dan filimler gösteriliyor.
Yolunuz Hopa’ya düştüğünde mutlaka yapmanızı önerdiğimiz bir diğer şey ise Batum ziyaretidir. Sarp Sınır Kapısı’ndan pasaportunuzu göstererek vize alabilir ve günübirlik olarak Batum’a geçebilirsiniz. Kapıyı geçer geçmez adım atılan köyün adı Sarpi’dir. Burada dilerseniz bir kafede oturup etrafı izleyebilirsiniz. Batum’a giden otobüslerin hareket noktası da burası. Diğer yandan, bölgenin en güzel plajları sınırın hemen ötesinde sizi karşılıyor olacak. Eğer Gürcistan’a geçmeye karar verirseniz, yanınıza mutlaka bir miktar döviz almanız öneririz. Çünkü Batum’da Türk Lirası bozdurmanız mümkün olmayabiliyor.
Sınır kapısına varmadan önce ise Kemalpaşa beldesinde vakit geçirebilirsiniz. 3500 kişi nüfuslu bu beldenin Sarp Sınır Kapısı’na uzaklığı sadece 10 kilometre. Burada Salı ve Cuma günleri pazar kuruluyor. Dilerseniz, hazır giyim ve ev tekstili ağırlıklı olan bu pazarlardan da alışveriş yapabilirsiniz.
directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması
lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)
done
Kolay ve hızlı bilet alma
event_busy
Online İptal Kolaylığı