Spil Dağı

Ülkemizin en güzel parklarından birine ev sahipliği yapan Spil Dağı’nda gezip görülecek pek çok yer olduğunu biliyor musunuz? Hatta dilerseniz bu dağda konaklayabilir, piknik yapabilir ve çeşitli spor aktivitelerine katılabilirsiniz. 

Manisa ile İzmir arasında yer alan Spil Dağı’nın yüksekliği 1517 metredir. Gediz Nehri ovasının 60 metrelik seviyesinden başlayarak Karadağ zirvesinde 1517 metreye ulaşan dağın çevresinde derin vadiler ve bu vadiler içerisinde dere yatakları bulunuyor. Yunan mitolojisinde kutsal sayılan bu dağın isminin Tanrı Kronos'un eşi Kybele Sipylena'dan geldiği söyleniyor. Manisa ile özdeşleşen bu dağ; Manisa merkeze 24, İzmir merkeze ise (güney yoluyla) 50 kilometre uzaklıktadır. 1968 yılından bu yana milli park unvanına (Spil Dağı Milli Parkı) sahip olan dağ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı IV. Bölge Müdürlüğü’ne bağlıdır. 

Ormanlık bir bitki örtüsüne sahip olan Spil Dağı, flora bakımında oldukça zengindir. Dağda, başta yaban atları olmak üzere farklı yabani hayvan türleri ile karşılaşmak mümkün. Efsaneleri ile ünlü olan dağda, birçok doğal oluşum bulunuyor. İşte Spil Dağı’na gittiğinizde görebileceğiniz mağaralar ve doğal güzellikler…

Ağlayan Kaya (Niobe Kayası)

Spil Dağı eteklerinde yer alan ve Ağlayan Kaya, Niobe Kayası ismi ile de biliniyor. Doğal aşınma sonucu oluşan Ağlayan Kaya, uzaktan bakıldığında başı öne eğik, ağlayan bir kadın görünümüne sahip. Efsanesiyle ünlü bu kayanın hikayesini dinlediğinizde kayanın isminin de bu hikayeden geldiğini göreceksiniz. 

spil dağı ağlayan kaya

Ağlayan Kaya efsanesine göre; bölgede bir zamanlar Frigyalı yarı tanrı Tantalus’un kızı Niobe yaşarmış. Niobe çocukluğunu Hera (bazı kaynaklarda Leto olarak bilinir) ile geçirmiş. Niobe’nin büyüdüğünde yaptığı evlilikten 12, Hera’nın ise 2 çocuğu olmuş. Zamanla Hera’dan daha doğurgan olmakla övünen Niobe, halka kendisine tapmalarını söylemiş. Tüm bu olup bitenler Hera’nın kulağına gittiğinde, Hera çocuklarından Niobe’yi cezalandırmalarını istemiş. Bunun üzerine Hera’nın çocukları Apollon ile Artemis, Niobe’nin tüm çocuklarını okla öldürmüşler. Niobe’nin çocuklarının cesetleri başında günlerce ağlaması üzerine, Hera’nın eşi Zeus ona acımış ve acılarına son vermek için onu taşa dönüştürmüş. 

Spil Dağı eteklerinde Ağlayan Kaya ya da Niobe Kayası adıyla bilinen bu kayanın göz çukurlarına benzeyen girintilerinden sızan su Niobe’nin gözyaşları olarak yorumlanıyor. Ancak bu su yakın zamanda kuruduğu için bugün Ağlayan Kaya’ya gidenler Niobe’nin gözyaşlarını ne yazık ki göremiyor. 

Pelops Tahtı

Spil Dağı’nda Niobe’nin erkek kardeşi Pelops ile ilişkilendirilen, Pelops’un Tahtı ismiyle anılan, Frigya Krallığı’nın kült sanatının izlerini taşıyan bir oturak veya sunak bulunuyor. 

Yolunuz Spil Dağı taraflarına düştüğünde Ağlayan Kaya’yı ve Pelops’un Tahtı’nı mutlaka ziyaret etmenizi, yıllardır dilden dile dolaşan Ağlayan Kaya efsanesini bir de yerinde dinlemenizi tavsiye ederiz.  

Sabuncubeli Geçidi

İzmir’i İstanbul’a bağlayan en önemli karayolu olan Manisa – İzmir yolu üzerindeki Sabuncubeli Geçidi; Manisa ve İzmir’i Spil ile Yamanlar Dağı arasından birbirine bağlar. Geçidin en yüksek noktası 600 metre rakıma sahiptir. 1960’lı yıllarda çevresinde ağaçlandırma çalışması yapılan bu yolda özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yolculuk yapmak oldukça keyiflidir. 

Sülüklü Gölü ve Atalanı

Spil Dağı Milli Parkı’nın doğusunda, 600 metre yükseklikte bulunan göldür. İçi sülük dolu olduğu için ismine Sülüklü Göl denilmiş. Ayrıca, Osmanlı Devleti’nden bu yana bölgedeki atların mevsimlik olarak ya da yaşlanmaları sebebiyle burada yılkıya bırakılması üzerine zirveye yakın olan yere Atalanı ismi verilmiş.

Atalanı bölgesinde çeşitli büyüklükte 29 adet bungalov tarzı konaklama tesisi ve ücretli günübirlik piknik alanı bulunuyor. Gelmişken burada birkaç gün vakit geçirmek isterseniz Atalanı bölgesindeki bungalovlarda konaklayabilirsiniz. Ayrıca, bölgede yamaç paraşütü, dağcılık, yürüyüş, bisiklet ve offroad sporlarını yapabilirsiniz. 

Spil Dağı Milli Parkı 

Karstik bir yapıya sahip olan Spil Dağı Milli Parkı’nda kanyonlar, mağaralar ve dolinler bulunuyor. Dağ üzerindeki otsu bitkilerden 20 kadarı endemiktir. Meşhur Manisa Lalesi de bu milli parkta yetişiyor. Parkta karaca, yaban keçisi, tilki, porsuk, sansar, sincap gibi hayvanların yanı sıra; ötücü, yırtıcı kuşlar ve sürüngenler yaşıyor. Park içerisinde av yapmak ise kesinlikle yasak. 

Manisa merkeze 23 kilometre uzaklıkta olan Spil Dağı Milli Park’ta yükseltiden dolayı hissedilen sıcaklık şehre oranla 10-15 derece daha düşüktür. Bu nedenle mevsim ne olursa olsun, Milli Park’a gittiğinizde yanınıza hırka almanız yararınıza olabilir. 

Spil Dağı Milli Parkı’nın koruma sahası olan Seyirtepe çevresinde endemik bitki türleri, yaşlı çam ağaçları ve derin vadiler bulunuyor. Parkta 600 metre yükseltiye kadar kızılçam, daha yüksek noktalarda ise karaçam, meşe, ardıç, çınar, laden, defne, berberis, kuşburnu ve yaban mersini ağacı görmek mümkün. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız eğer; özellikle ilkbaharda dağa çıkan asfalt yol üzerindeki zeytinlik, zakkum ve katırtırnağı çiçeği görüntüsüyle çok güzel kareler yakalayabileceğinizin müjdesini vermeliyiz. 

Spil Dağı Milli Parkı’na Nasıl Gidilir? 

Manisa içinden Kırmızı Köprü, Karaköy semtine giderek Spil Dağı Milli Parkı’na ulaşabilirsiniz. Parka giriş ücretlidir. Muhteşem bir Manisa manzarası sunan Mevlihane yönü ve Atalanı mevkine giden yolların asfaltları çok düzgündür. Dağdaki bungalov evlerde konaklayanların ihtiyaçlarını karşılayabilmesi amacıyla bir servis aracı bulunur. 

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up