Şirin bir yer olan Mengen, doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile Bolu’nun görülmeye değer ilçelerinden biridir. “Aşçılar Diyarı” olarak bilinen bu ilçede, aşçılık mesleği çok eksilere dayanıyor. Öyle ki; 1453’te Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinden sonra saray mutfağını Mengenli Yakup Ağa adlı Paşa’ya kurdurduğu söyleniyor. Yakup Ağa bu sorumluluğu üstlendikten sonra mutfakta özellikle yakınlarını ve hemşerilerini görevlendirmiş. Bu olayla birlikte aşçılığın Mengenlilerin mesleği haline geldiği anlatılıyor.
Sırasıyla Hititler, Bitinyalılar, Frigyalılar, Persler, İskender İmparatorluğu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı'ya ev sahipliği yapan Mengen, 1 Ocak 1948'de ilçe statüsüne kavuşmuş. Yayla turizmi denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan bu ilçede çok sayıda yayla, piknik ve mesire alanı bulunuyor. Ayrıca yine ilçenin en çok ziyaret edilen yerlerinden olan Şirinyazı Göleti ve Ağalar Gölü’ne gidebilirsiniz. Tatilinizi biraz daha uzatmak isterseniz; Bolu ve civarındaki tarihi yerleri de gezebilirsiniz.
Yolu yakında Mengen’e düşecekler için, bu şirin ilçede gezilecek yerleri listeledik. Tüm gezi severlere şimdiden keyifli okumalar diliyoruz.
Gelin Kayası
Mengen’e yolu düşenlerin ilk olarak görmesi gereken yerlerden biridir Gelin Kayası. Merkeze yakın konumu ile kolay ulaşım sağlanan Gelin Kayası, Güneyhisar Mahallesi sınırları içerisinde yer alıyor. Bu muhteşem yere ulaşmak için yapmanız gereken tek şey Pazarköy yönünde ilerlerken yolun sol tarafındaki kayaları izlemek.
Daha önce hiç duymamış, hakkında hiçbir şey bilmiyor olsanız dahi, Gelin Kayası denildiğinde zihninizde geline benzeyen bir kaya canlanabilir. Evet, gerçekten de Gelin Kayası uzaktan bakıldığında adeta duvak takmış bir gelini anımsatıyor. Zaten ismi de bu betimleme sebebiyle verilmiş.
Ülkemizdeki pek çok ilginç yer gibi burayla ilgili de çok farklı efsaneler anlatılıyor. Gelin Kayası ziyaretiniz sonrası köy halkı ile sohbet etmenizi ve bu efsaneleri onlardan dinlemenizi tavsiye ederiz. Bu sohbet de sizler için oldukça farklı bir deneyim olabilir. Fakat dilerseniz şimdi biz size bu efsanelerden birini anlatabiliriz. Bir zamanlar bu yörede yaşayan çok güzel bir kız varmış. Bu kızın güzelliği dilden dile dolaşıyormuş. Bir gün bu güzeller güzeli kıza dünür gelmiş. Ailesi, kızın rızasını almadan gelen dünürlere kızı vermiş. Fakat bu kızın gönlü başka birindeymiş. Kızcağız aşık olduğu kişiyle evlenebilmek için günlerce Allah’a yalvarmış, devamlı dua etmiş. Diğer yandan ise düğün günü gelmiş çatmış. Dünürler gelin almaya gelmiş. Kızcağız düğün alayıyla bu kayaların yanından geçerken “Allah’ım beni taş et de, o eve varmayayım” diye dua etmiş. Tam da bu anda duası kabul olmuş ve oracıkta taşa dönüşmüş.
Ağalar Yaylası
Ağalar ve Babahızır köyleri arasındaki Ağalar Yaylası’nın ilçe merkezine uzaklığı 15 kilometredir. Orman ağaçları ile çevirili olan bu yayla aynı zamanda muhteşem bir piknik yeridir.
Akçakoca Yaylası
Mengen ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Akçakoca Yaylası, tam da Mengen, Gerede ve Eskipazar sınırlarının kesiştiği noktada yer alıyor. Yayla hayatı severlerin uğrak noktalarından biri olan Akçakoca Yaylası’nın, Kabalaklı ismiyle bilinen bölgesinde doğal kaynak suyu bulunuyor. Ayrıca bu kaynak suyunun olduğu yerde bir de alabalık üretme tesisi yer alıyor.
Mamatlar Yaylası
İsmini aldığı Mamatlar Köyü yakınlarında bulunan Mamatlar Yaylası’nın ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık 30 kilometredir. Bu yayla için “ilçenin en güzel yaylası” desek, kesinlikle abartmış olmayız. Her tarafı orman ağaçlarıyla çevrili olan bu yayla, aynı zamanda meyve ağaçlarıyla da ünlüdür. Ayrıca yaylada yaşı 900’ü bulan iki adet meşe ağacı bulunuyor. Bu ağaçların gövde çapları 2 metreden fazladır. Mamatlar Yaylası’na yolu düşen herkesi ilk olarak bu 2 anıt ağaç karşılıyor.
Ağalar Gölü
Bölgenin ünlü mesire alanlarından biridir. İlçe merkezine yaklaşık 6 kilometre uzaklıktaki Ağalar Gölü, özellikle bölge sakinlerinin uğrak yeridir.
Şirinyazı Göleti
Görsel: Murat Yazıcı
Mengen’e bağlı Bürnek Köyü sınırları içerisinde yer alan Şirinyazı Göleti, Orman İşletmeleri tarafından, orman yangınlarına müdahale amacıyla yapılmış. Yıllar içerisinde balıklandırılan bu gölün ortalama derinliği 5 metredir. Balıklandırma işlemi sonrasında piknik ve mesire yeri olarak kullanılan Şirinyazı Göleti’nde olta balıkçılığı yapılabiliyor.
Yemyeşil yaylaları ve temiz havası ile tam bir cennet olan Mengen’de çok sayıda piknik ve mesire alanı bulunuyor. Özellikle Filyos, Mengen Çayı ve Bolu Çayı’nın çevresindeki kamp ve piknik alanları, yaz aylarında turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, Aşçılar Diyarı olarak bilinen Mengen’de geleneksel olarak “Mengen Aşçılar ve Turizm Festivali” yapılıyor. Her yıl, Ağustos ayının ilk hafta sonu gerçekleştirilen bu etkinliğin ilki 1981 yılında düzenlenmiş. Bütün aşçıların bir araya gelerek hünerlerini sergileyebilmeleri amacıyla organize edilen festivalde yemek yarışmaları, stant açılışları, müzik ve eğlence programları düzenleniyor. Yurt dışındaki aşçıların da dikkatini çekmeyi başaran bu festivalin çok yakın zamanda uluslararası olması bekleniyor.
Diğer yandan, her yılın Temmuz ayında Yayla Şenlikleri adı altında organizasyonlar yapılıyor. Dilerseniz Mengen ziyaretinizi bu etkinliklerle aynı tarihlere denk getirerek gezinizin daha da keyifli bir hal almasını sağlayabilirsiniz.
Bu arada unutmadan ekleyelim. Yolunuz aşçıları ile ünlü bu şirin ilçeye düştüğünde kedi batmaz, kaldırık dolması, Mengen pilavı ve höşmerim gibi yöreye özgü lezzetlerin tadına bakmanızı öneririz. Mengen'in yöresel lezzetleri ile ilgili daha fazla bilgi için Mengen'de ne yenir? sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Mengen’e Nasıl Gidilir?
D-750 karayolu üzerinde bulunan Mengen, Zonguldak’ı D-100 karayoluna bağlayan yol üzerindedir. Bolu’ya 56 kilometre uzaklıktaki bu ilçe Devrek’e ise 42 kilometre mesafededir. Mengen, Gerede’ye 33, Ankara’ya 236, İstanbul’a ise 372 kilometre uzaklıktadır.
directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması
lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)
done
Kolay ve hızlı bilet alma
event_busy
Online İptal Kolaylığı