Türkiye’de 1940’lı yıllarda hızla gelişen taşımacılık sektörünün gelişmesiyle ulaşım araçlarında da modernleşme yaşanmıştır. Bu anlamda ilk kez Bursa’da kurulan karoser sanayi ile birlikte at arabaları yerini modern araçlara bırakmıştır. İlk karoser sanayinin Bursa’da kurulmasıyla Bursa ve Ulucami çevresinde küçük çaplı birçok garaj oluşmuştur.
1950’li yıllara gelindiğinde dağınık halde bulunan küçük garajların tek bir çatı altında toplanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Garajların tek bir çatı altında toplanması hem sektörün gelişmesine hem de yolcu beklentilerinin karşılanması anlamında oldukça önemlidir.
1957 yılında Bursa Kent Meydanı’nın bulunduğu yerde ilk otogar olan Santral Garaj’ın temelleri atılmış ve 1961 yılında hizmete açılmıştır. Şehir içindeki küçük garajlar tek tek kapanarak, Santral Garaj’ın içinde hizmet vermeye başlamışlardır. 1978 yılında çıkan bir yangınla oldukça büyük ölçüde bir zarara uğrayan Santral Garaj, tekrar onarılarak hizmet vermeye devam etmiştir. Fakat hızlı şehirleşme ve nüfus artışıyla birlikte Santral Garaj, artan ihtiyaçları karşılayamamıştır. Artan ihtiyaçları karşılamak için 1990’lı yıllarda yeni bir terminal binası yapılması gündeme gelmiştir. 1995 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihale sonucunda 13 Aralık 1995 tarihinde Bursa Şehirlerarası ve Uluslararası Otobüs Terminali’nin temelleri atılmıştır. Boy-Koop tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılan terminal, 15 Haziran 1995 tarihinde hizmete açılmıştır.
Yeni terminalin toplam alanı 117 bin metrekaredir ve 14 bin metrekare de kapalı alana sahiptir. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan terminal, 10 yıllık süreci tamamladıktan sonra yeniden ihale yapılmış ve terminal işletimi BURULAŞ’a verilmiştir. Bursa Otogarı, 2009 yılından beri BURULAŞ tarafından işletilmektedir.
Bursa Otogarı, oldukça geniş ve Bursa’nın şehirler arası ulaşım ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlenmiştir. Otogarda 60’dan fazla otobüs firması bulunmaktadır. Yeni Yalova Yolu üzerinde bulunan otogarda; günde 800 otobüs seferi yapılmakta ve 30 bin kişi yolculuk etmektedir.
Bursa Otogarı, yolcularının her türlü ihtiyacına cevap verebilecek hizmetler sunmaktadır. Yolcular, sunulan hizmetlerle hem ihtiyaçlarını giderebilirler hem de otobüs saatini beklerken keyifli zaman geçirebilirler. Bursa Otogarı’nda bulunan sosyal hizmetler ise aşağıda yer almaktadır:
Yolcular, kaybolan eşyalarıyla ilgili aşağıdaki numaralarla irtibata geçebilirler.
Adres: Terminal Caddesi, Bursa Otogar, 16190 Demirtaş Dumlupınar Osb / Osmangazi / Bursa
Telefon: 0 224 261 54 00
Fax: 0 224 261 54 20
E-posta: terminal@burulas.com
Bursa’nın her noktasından otogara ulaşım sağlamak mümkündür. Bulunduğunuz noktaya en yakın otobüs hattını seçerek, otogara direkt ulaşım sağlayabilirsiniz. Otogara sefer düzenleyen otobüs bilgileri aşağıda yer almaktadır:
Bursa’nın çeşitli ilçelerinden terminale ulaşabileceğiniz diğer otobüs hatları ise şunlardır:
Bursa Otogarı’ndan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na Ulaşım
BURULAŞ, 10 ağustos 2017 tarihinden itibaren Bursa Şehirlerarası Terminali ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasında otobüs seferleri düzenlemeye başlamıştır. Yolcular biletlerini Bursa Otogarı içinde yer alan bilet satış noktalarından veya Burulaş websitesinden satın alabilirler. Otogardan havalimanına ve havalimanından otogara haftanın her günü ortalama 10 sefer düzenlenmektedir. 2021 yılı bilet fiyatı 70 TL'dir.
Yolcular daha ayrıntılı bilgiyi, www.burulas.com.tr adresinden ya da 0850 850 99 16 BURULAŞ Ulaşım Hattı’ndan alabilirler.
Bursa Otogar’ından şehir merkezine ulaşımda birçok alternatif yol vardır. Otogardan şehir merkezine, belediye otobüsleri, ticari taksiler ve otobüs şirketlerine ait servis araçlarıyla ulaşım sağalabilirsiniz. Bursa’da özellikle şehir içi toplu taşımada “Bukart” kullanarak uygun fiyata yolculuk edebilirsiniz. Bukart’ı terminal içerisindeki büfelerden temin edebilirsiniz.
Belediye Otobüsleri İle Şehir Merkezine Ulaşım
Belediye otobüsleri, otogardan 24 saat boyunca sefer düzenlenmektedirler. Otobüslerle; Ovaakça, BTSO, Yeniceabat Kampı, Siteler, Atatürk Caddesi, Yıldırım, Nilüfer, Uludağ Üniversitesi, Kestel, Gürsü, Beşevler, Teleferik, Çekirge, Emek, Bademli Kavşağı gibi ilçelere ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs seferleri her gün yarım saatte bir; gece saatlerinde ise belli aralıklarla yapılmaktadır. Terminalden kalkan otobüsler ve güzergahları aşağıda yer almaktadır.
Aynı otobüs hatlarını kullanarak terminalden, gitmek istediğiniz güzergaha da ulaşım sağlayabilirsiniz.
Taksi İle Şehir Merkezine Ulaşım
Terminal çıkışında hizmet veren taksiler ile şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. 24 saat boyunca hizmet veren taksiler ile Bursa’nın istediğiniz her noktasına rahat ve hızlı bir şekilde ulaşım sağlamak mümkündür.
Taksi Telefon: 0 224 261 52 66
Servisle Şehir Merkezine Ulaşım
Otobüs firmalarına ait ücretsiz servis araçları ile Bursa şehir merkezine ve ilçelerine ulaşım sağlayabilirsiniz. Servislerle ilgili daha detaylı bilgiyi yolculuk yaptığınız otobüs firmalarından alabilirsiniz.
directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması
lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)
done
Kolay ve hızlı bilet alma
event_busy
Online İptal Kolaylığı
Yorumlar
Mutlaka bavul bankosu olmalı.
Neden Bursa terminalinde emanet bavul yeri yok.Bursa'ya gitmem gerekiyor sabah geciş yapacağım, bir gün Bursa'da kalacağım. Bütün gün bavulla gezmek zorundayım Bursa içinde.