Adeta kartpostalları anımsatan bir manzara eşliğinde birkaç gün geçirmek istiyorsanız; rotanızı Sinop’a, Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ne çevirmelisiniz. Özellikle büyük şehirde yaşıyorsanız, şehrin keşmekeşinden ve yoğun iş hayatının stresinden bunaldıysanız bu cennet köşesinde geçireceğinizin zaman size çok iyi gelecektir.
Tatlıca Takım Şelaleleri olarak da bilinen Erfelek Tatlıca Şelaleleri, 28 adet irili ufaklı şelaleden oluşuyor. 2 kilometre uzunluktaki vadi içerisinde, şelalelerin kenarında, doğayla iç içe yürüyüş yapmak oldukça keyifli. Bölge, 1997 yılında Erfelek Barajı’nın yapımı sırasında açılan yollar sonrasında Devlet Su İşleri tarafından keşfedilmiş. Yani, 1997 yılından önce bu doğa harikasından kimsenin haberi yokmuş. Şu anda da gittiğinizde ortamın çok sakin ve huzur verici olduğunu göreceksiniz. Bununla birlikte, turizm şirketlerinin Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ni Karadeniz turlarına dahil etmesiyle bölgenin ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyor.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri’nde su merdiven şeklinde, kademe kademe akıyor. Suyun düştüğü yerlerde oluşan göletlerin bazılarında yüzülebiliyor. Bölgede ayrıca konaklamak için kamp alanı bulunuyor. Bir gece konaklama bedeli ise yalnızca 5 TL. Bölgeye dilerseniz günü birlik piknik yapmak amacıyla dilerseniz de birkaç günlüğüne kamp yapmak amacıyla gidebilirsiniz.
Karasu Deresi üzerinde yer alan şelalelerde tırmanma ve trekking yapabilirsiniz. Şelale kenarındaki oyukları ve taş şekilleri basamak olarak kullanarak şelaleye tırmanabilirsiniz. 28 şelaleden sadece birine tırmanmanız mümkün değil ancak bu şelaleden de dönüş yolunda geçebilirsiniz. Şelalelerin en tepesinde bir kafe bulunuyor. Bu kafede dinlenebilir ve muhteşem manzaraya karşı çayınızı, kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Şelalelerin tepesinden aşağıya inmek için kullanacağınız dönüş yolu üzerinde de çay bahçeleri bulunuyor. Bu yolu kullanırken aynı zamanda güzel bir doğa yürüyüşü yapmış olacaksınız.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ne gittiğinizde kuş sesleri eşliğinde yürüyüşünüz yaparken doğanın içinde farklı hayvanlarla karşılaşabilirsiniz. Ancak bu hayvanlar çok ürkek olduğundan genellikle insanlardan kaçarlar. Bu sebeple bir kere gördüğünüz bir hayvanı daha sonra tekrar görme olasılığınız oldukça düşüktür.
Sinop’un en önemli turizm noktalarından biri olan Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ne giriş ücretlidir. Bölgeye arabanız ile giriş yapabilmeniz için 7-8 TL ödemeniz gerekiyor. Kamp yapmak amacıyla gidiyorsanız, bir gece için ödeyeceğiniz tutar 5 TL’dir.
Aslında Sinop’un Ayancık ilçesine bağlı olan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Erfelek ilçesine daha yakındır. Bu nedenle ulaşım Erfelek’ten sağlanıyor.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri Sinop il merkezine 45 kilometre, Erfelek ilçesine ise 10 kilometre uzaklıktadır. Özel aracınız yok ise, Sinop’tan Erfelek’e her yarım saatte bir otogardan hareket eden dolmuşlarla gidebilir, Erfelek’ten de şelaleye giden dolmuşlara binebilirsiniz. Bu dolmuşların sadece Cumartesi ve Pazar günleri olduğunu belirtmekte fayda var. Eğer hafta içi bölgeye gideceksiniz özel aracınızla ya da taksiyle gitmeniz gerekiyor.
Görsel: Yaşar Sudar
Doğa harikası Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ne gittiğinizde buradan ayrılmak istemeyeceğinize eminiz ama yine de "gitmişken birkaç yer daha göreyim" diyorsanız, birazdan söyleyeceğimiz yerleri gezmenizi öneririz.
Doğa tutkunuysanız eğer, Erfelek Tatlıca Şelaleleri’nden sonraki ilk durağınız Akgöl Yaylası olmalı. 110 metre yükseklikteki olan ve çam ağaçlarıyla çevrili bu muhteşem yaylada dilerseniz kamp da yapabilirsiniz.
İsterseniz Ayancık ilçesindeki Babaçay Kanyonu’nu ziyaret edebilirsiniz. Kanyondaki parkurun sonunda başka bir doğal güzellik olan İnaltı Mağarası bulunuyor. İnaltı Mağarası’nı da gezdikten sonra yine bu bölgeye yakın olan Karlık Yaylası ve Düdeni’ne gitmenizi öneririz. Geniş bir yayla olan Karlık Yaylası’nın yüksekliği 1600 metredir. Yayladan İnceburun açıkları rahatlıkla görülebiliyor. Orman İdaresi’ne ait bir telsiz istasyonu ve gözetleme kulesinin de bulunduğu yaylada görülecek yerlerin başında Karlık Düdeni geliyor. İki yamacın arasında çökmüş bir görüntü veren düdende bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Karlık Düdeni’nde kayalık kesimden aşağıya doğru uzanan bir mağara bulunuyor. Bölgenin yüksekliğinden dolayı burada biriken karlar Ağustos ayının sonuna kadar erimiyor.
Ayancık’ta sadece doğal güzellikler değil, gezilecek pek çok tarihi yer de bulunuyor. Yolunuz bu şirin ilçeye düşerse Yalı Mahallesi’nde bulunan Ayancık Kilisesi’ne (Eski Cezaevi) gidebilirsiniz. Yıllarca cezaevi olarak da kullanılan bu kilise Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde 1885 yılında inşa edilmiş. Günümüzde ise, yapının kültür merkezi haline getirilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.
Ayancık Kilisesi sonrasında dilerseniz İstifan Köyü’ne giderek İstifan Limanı, İstifan Kaya Mezarları ve İstifan Sulu Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Paphlagonia tipindeki kaya mezarlarının Pontus krallarına ait olduğu biliniyor. Tamamen sular altında olan İstifan Sulu Kilisesi’nde ise sadece bir galeri toprak üstündedir.
Sinop’un plajlarında vakit geçirmek isterseniz, Ayancık’tan İstifan’a kadar uzanan koylara gidebilirsiniz. Özellikle bu bölgedeki Çamurcu Plajı, denize girmek için en doğru tercih olabilir. Yerli ve yabancı turistlerin adeta akın ettiği Çamurca Plajı; sığ denizi ve harika kumu ile doğal bir plajdır.
Ayancık’tan İstifan’a giderken uğrayabileceğiniz bir diğer yer ise Gelincik Burnu’dur. Muhteşem görüntüsü ile ziyaretçilerini büyüleyen Gelincik Burnu’nda balık tutabilir ya da ailenizle piknik yapabilirsiniz.
directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması
lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)
done
Kolay ve hızlı bilet alma
event_busy
Online İptal Kolaylığı