Sinop'ta Gezilecek Yerler

Karadeniz’in incisi Sinop, doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini büyülüyor. Mavi ile yeşilin bir arada olduğu bu kente gitmeyi planlıyorsanız günleriniz doldu dolu geçeceğini en baştan söylemeliyiz. 

Antik çağdan bu yana önemli bir ticaret merkezi olan Sinop, yıllar boyunca birçok devlete ev sahipliği yapmış bir şehir. Sinop’un eksi Yunan’da Irmak Tanrısı Asapos’un su perisi kızlarından Sinope tarafından M.Ö. 8. yüzyılda kurulduğu rivayet ediliyor. 

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi eserlerin bulunduğu şehir, en çok doğal güzellikleri ile ünlü. Hazırsanız başlayalım! İşte Sinop’a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler…

Tarihi Sinop Cezaevi 

Başın öne eğilmesin

Aldırma gönül aldırma

Ağladığınız duyulmasın  

Aldırma gönül aldırma

Dışarda deli dalgalar

Gelir duvarları yalar

Seni bu sesler oyalar

Aldırma gönül aldırma

Çoğumuzun Edip Akbayram’dan duymaya alışkın olduğu bu dizelerin sahibi aslında şair Sabahattin Ali. Şiirin ikinci dörtlüğünde bahsedilen duvarlar ise Sinop Cezaevi’nin duvarlarıdır. 

Sinop Cezaevi, üç tarafı denizle çevrili tarihi kale duvarlarının içerisinde yer alıyor. Bu kalenin 4000 bin yıl önce bölgede etkin olan Gaşkalılar tarafından inşa edildiği biliniyor. Daha sonraki yıllarda Grek, Pontus, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde güçlendirilen bu kale, 1568 yılında cezaevi olarak kullanılmaya başlanmış. Sinop Cezaevi, 1999 yılında ise müzeye çevrilerek ziyarete açılmış.

Görsel: Wikimedia.org

Erfelek Şelaleleri 

Sinop’a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri de adeta bir cenneti anımsatan Erfelek Şelaleri’dir.  Büyüleyici bir görüntüsü olan Erfelek Şelaleri’nde kademe kademe akan suları izleyerek ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Bölgede, yüzebileceğiniz göller ve kamp alanı da bulunuyor.  Dilerseniz, doğayla içiçe olan bu bölgede birkaç gün kamp yaparak şehrin gürültüsünden ve yoğun iş stersinden uzaklaşabilirsiniz. 

Görsel: Yaşar Sudar

Akgöl Yaylası

Ayancık’ta bulunan Akgöl Yaylası’nda iki farklı çayın beslediği bir göl bulunuyor. Orman içerisinde uzun yürüyüşler yapmaktan hoşlanıyorsanız, bu yaylaya mutlaka uğramalısınız.

Akliman

İl merkezine 9 kilometre uzaklıktaki Akliman; piknik alanı, orman manzarası ve plajı ile ünlüdür.  Özellikle yaz aylarında Sinop’a gidiyorsanız, burada deniz girmenizi öneririz.  

Hamsilos Koyu

Ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunan Hamsilos Koyu, buzul aşındırması sonucunda oluşmuş. İl merkezine yaklaşık 11 kilometre uzaklıktaki bu koya Akliman yolundan gidebilirsiniz. Hamsilos Koyu’na özellikle akşamüstü gitmeli ve gün batımını burada izlemelisiniz.  Bu arada yanınıza bir fotoğraf makinesi almayı ve bu muhteşem anları ölümsüzleştirmeyi unutmayın.

Sinop Yarımadası

Kardeniz’e doğru ilerleyen kütlesel bir yarımadadan oluşan bölge, eşsiz manzarası ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Vadilerle derin bir şekilde yarılmış olan yarımada, Doğu ve Batı Karadeniz havzalarını ayırıyor. Sinop Yarımadası’nın kuzeybatısında İnceburun, kuzeydoğusunda ise Boztepe Burnu yer alıyor. 

İnceburun

Okul yıllarımızda öğrendiğimiz gibi İnceburun, ülkemizin en kuzeydeki ucudur. Dik falezli kııyılarla çevrili bir yer olan İnceburun’un açıklarında küçük bir kara parçası olan Davşan Adası bulunuyor.  Kıyı şeridi tamamen girintili çıkıntılı olan İnceburun, şehir merkezine 19 kilometre uzaklıktadır.

İnceburun Feneri 

İnceburun’da yer alması sebebiyle "Türkiye’nin en kuzey ucunda yer alan fener"  unvanını taşıyan İnceburun Feneri, sahil kenarında düzlük bir alandadır. 

1863 yılında yapılan fenerde, uzun yıllardır bir aile yaşıyor. 12 metrelik bir kulesi olan fener, uzaktan bakıldığında bile rahatlıkla görülebiliyor.  

Boztepe Burnu

Sinop Burnu ismiyle de bilinen Boztepe Burnu, yaklaşık 8-9 kilometre uzunluğundadır. Boztepe Burnu’na gittiğinizde; güneyde Gerze’yi, kuzeyde Hamsilos Koyu’nun girişini ve Başkaya Burnu’nu görebilirsiniz. Boztepe Burnu’nun en önemli özelliği; güney kısmının Karadeniz’in Türkiye sınırları içerisinde kalan bölümünün tek doğal liman olmasıdır. Burnun kuzeydoğu kısmı, denizcilik açısından en tehlikeli bölge olarak bilinir. Sebebi ise bölgenin kayalık olması ve denizin dibinde birden fazla uçurumun bulunmasıdır. Bu tehlikelere rağmen  Boztepe Burnu uzunca bir süre liman olarak kullanılmış. Bu bölgede bulunan kayalık uçurumların içerisinde denizden girilebilen çok sayıda mağara bulunuyor. 

Yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çeken Boztepe Burnun’da, ziyaretçilerin bölgeyi baştan sona gezebilecekleri bir yol mevcut.   Sinop’un görülmesi gereken bir başka noktası olan Karakum da Boztepe Burnu üzerinde yer alıyor. 

Başkaya Burnu

Ülkemizin en kuzey noktası olarak bilinen İnceburun üzerindeki ikinci burundur. Pek çok kişi "ülkenin en kuzey ucundaki burun" denildiğinde  buraya çıkabileceğini zannediyor. Ne yazık ki, Başkaya Burnu’nun üzerine çıkmak mümkün değil. Ancak aracınızla Sinop – İnceburun yolu üzerinden Başkaya Burnu’na yaklaşabilir ya da buraya en yakın yer olan Dibekliköy’ü ziyaret edebilirsiniz. 

Karakum Plajı

Doğal bir güzelliğe sahip olan Karakum Plajı, ilk merkezine 3 kilometre uzaklıktadır. Plajdaki denizin dibi, bir yanardağın püskürttüğü kül ve kumlardan dolayı siyah kum ile kaplıdır. Genellikle sakin olan plajda şezlong, şemsiye, duş ve kafeterya hizmetleri mevcut. 

Sarıkum Plajı Gölü 

Sarıkum Plajı ve Gölü, Sinop’un en uzun plajına sahip olan köyü Sarımkum’da yer alıyor. Bu köyün dikkat çeken bir diğer yanı ise 100’den fazla kuşa ev sahipliği yapmasıdır. Sarıkum Plajı, il merkezine 25 kilometre mesafededir. 

Babaçay Kanyonu 

Gittiğiniz yerlerde uzun yürüyüşler yapmayı seviyorsanız, Babaçay Kanyonu’nu mutlaka ziyaret etmelisiniz.  Ayancık’taki bu kanyon, Ayancık – Kastamonu Yolu’nun 17. kilometresinde yer alıyor. Kanyondaki yürüyüş parkurunun sonunda ziyaretçiler Sinop’un başka bir doğal güzelliği olan İnaltı Mağarası’na ulaşıyor. 

İnaltı Mağarası 

1995 yılında, Babaçay Kanyonu’nun yürüyüş parkurunun sonundaki İnaltı Mağarası’nın turizme kazandırılması için çalışmalar başlamış. Bu çalışmalar doğrultusunda; 2001 yılında mağaranın içi aydınlatılmış, çevre yolları düzenlenmiş ve yürüyüş merdivenleri yapılmış. Buraya gittiğinizde yakınlardaki alabalık tesislerinde balık yiyebilirsiniz.

Sinop Kalesi 

M.Ö. 7. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Sinop Kalesi’nin kuzey surları 1800, güney surları 400, doğu surları 500, batı surları ise 273 metre uzunluğundadır.  Surların yüksekliği ise 30 metreye kadar çıkıyor. 

Şehirdeki en önemli tarihi yapı olan kale Gaspalılar, Grek, Pontus, Bizans ve Osmanlı tarafından kullanılmış. Bu büyülü şehre gittiğinizde ilk olarak kaleye giderek muhteşem Sinop manzarasını izlemelisiniz. 

Boyabat Kaya Mezarları

Paflagonyalılar tarafından yapıldığı tahmin edilen Boyabat Kaya Mezarları, Salar Köyü'nün güneydoğusunda yer alıyor.  Kalker kayalara oyularak yapılan kaya mezarlarında aslan figürlerinin bulunduğu sütun başlıkları ve kare şeklinde sütun kaideler bulunuyor. 

Balatlar Kilisesi 

Roma döneminde hamam olarak kullanılan bu tarihi yapı, Bizans döneminde kiliseye çevrilmiş. Sinop’a gittiğinizde, 2000 yılında halkın ziyaretine açılan bu kiliseyi de gezebilirsiniz. 

Mobil ve Korucuk Köyü

Sinop’ta denize girebileceğiniz bir başka yer ise Mobil ve Korucuk Köyü’dür.  Kumunun bazı hastalıklara iyi geldiği söylenen bu köyün denizi de oldukça sakindir. 

Alaaddin Cami

Selçuklu dönemi eserlerinden olan Alaaddin Camii, enine planlı olarak yapılmış. 2 sahanlı olan camii, büyük bir avlu ile çevirilidir.  Caminin kuzeydoğu cehpesinde Candaroğulları Türbesi yer alıyor. Bu türbenin içinde 11 tane sanduka bulunuyor. 

Seyyid Bilal Hazretleri Türbesi

Hazreti Hüseyin’in soyundan olan Arap ordusunun komutanı Seyyid Bilal’in şehit olduğu yere yapılan türbe, Selçuklu dönemi eseridir. 

Sinop Etnografya Müzesi

Şehirdeki en güzel Osmanlı dönemi mimarisi örneklerinden olan Aslan Torunlar Konağı’ndadır. Birinci katı müze olarak kullanılan konağın ikinci katı da ziyarete açıktır. 

Şehitler Çeşmesi

Hacı Ömer Camii’nin hemen yanında yer alan Şehitler Çeşmesi, Osmanlı Rus savaşında şehit olan denizcilerin cebinden çıkan paralarla yaptırılmış.  Bu çeşmeden su içen kişilerin bir kez daha Sinop’a geleceği rivayet ediliyor.  

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up