Sinop'ta Ne Yenir?

Ülkemizin nadide şehirlerinden biri olan Sinop, sadece doğal güzellikleri ve tarihi eserleriyle değil her biri birbirinden lezzetli yöresel yemekleriyle de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.  

Gidilen yerin yöresel yemeklerini yemeden seyahatten dönmek olmaz elbette. Sinop’a gittiğinizde yiyebileceğiniz yöresel yemekleri sizler için derledik. Fakat uyarmadı demeyin; bu yazıyı okuduktan sonra hemen bu lezzetlerin tadına bakmak isteyeceksiniz. Hazırsanız, başlayalım! 

Kahvaltı

Günün ilk öğünü olan kahvaltı için bir yiyecekten ziyade, yer önerisinde bulunacağız sizlere. Güne hoş bir manzara eşliğinde başlamak istiyorsanız, merkeze yaklaşık yarım saat uzaklıkta bulunan Erfelek’te güzel bir köy kahvaltısı yapabilirsiniz. 

Unutmayın ki Sinop’ta gezilecek çok yer var. Günü enerjik bir şekilde geçirmek için sağlam bir kahvaltı yapmalısınız. Kahvaltı sonrası gezinize ilk olarak Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ne giderek başlayabilirsiniz. 

Sinop Mantısı 

Ülkemizde mantı denildiğinde ilk akla gelen şehir Kayseri oluyor. Ancak Sinop mantısını yedikten sonra Kayseri mantısını unutacağınıza eminiz. Sinop mantısı,  bildiğimiz klasik Kayseri mantısı gibi ufak değil, çok ince ve büyük hamurla yapılır. Ayrıca katlama şekli de farklıdır. İç malzemesi bol olan Sinop mantısını, cevizli ya da yoğurtlu olarak yiyebilirsiniz. İçi etli hamur ve kulak mantısı isimleriyle de bilinir.  

Sinop mantısı şu şekilde yapılır: Önce mantının hamuru hazırlanır. Ardından kıymalı harç hazırlanır. Kare şeklinde küçük parçalara ayrılan hamurun içerisine kıymalı harç konur. Harcı konulan parça üçgen şeklinde kapatılır ve kaynar suya atılır. Pişen hamurlar tabağa alındıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt, ceviz ve kızdırılmış tereyağı eklenir. 

Sinop’a gittiğinizde tadına ilk bakacağınız yemek kesinlikle Sinop mantısı olmalı. Hatta bu yemeği tattıktan sonra bugüne kadar yediklerinizin mantı olmadığını bile düşünebilirsiniz. Bizden söylemesi!

Nokul

Sinop denildiğinde ilk akla gelen yiyeceklerden olan Nokul, bir poğaça çeşididir. Mayalı hamur ile yapılır. Rulo şeklindedir. Haşhaşlı, sakızlı, fındıklı, tahinli gibi türleri vardır. Sinop’ta bayram sofralarının vazgeçilmezi olan bu yiyeceğin yapımı da oldukça kolaydır. Hamur oluşturulduktan sonra, soğanlar ince ince doğranır ve kısık ateşte kavurulur. İçerisine kıyma ve karabiber eklenir. Açılan yufkaların içerisine hazırlanan bu harç konulur ve rulo şeklinde sarılır. Arzuya göre, harcın içerisine üzüm ve ceviz de konulabilir. Hazırlanan rulo şekildeki poğaçalar yağlanmış tepside pişirilir. 

Nokul sadece Sinop’ta değil, Isparta ve Samsun’da da bilinen bir yiyecektir. Ancak yapılışı ve içindeki malzemeler yöreye göre farklılık gösterir. 

İçli Tava

İçli tava aslında bir hamsi yemeğidir. Hatta hamsi pilavına çok benzer. Hamsiler temizlendikten sonra tavaya dizilir. Diğer taraftan ise, soğanlar ince ince doğranır ve kavrulur. Ardından pirinç eklenir ve devamlı karıştırılarak kavrulur. Tuz eklendikten sonra üzerini kapatacak şekilde su konulur ve pişmeye bırakılır. İçli tava için pirinçlerin diri olması gerekir. Pilav suyunu çekince üzerine karabiber, maydanoz ve nane eklenir. Ardından hazırlanan pilav demlenmeye bırakılır. 

Demlenen pilav tavaya dizilen hamsilerin üzerine eklenir. Kısık ateşte çevirerek pişirilir. Piştikten sonra, tava ters çevrilir ve hazırlanan yemek servise sunulur.  

Mısır Çorbası 

Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi mısır çorbasını bir de Sinop’ta tatmalısınız. Mısır çorbası yapılırken; çorbalık mısır ve barbunya akşamdan ıslatılır ve bir gece suda bekletilir. Soğanlar ince ince doğrandıktan sonra kavrulur, üzerine kemikli et eklenir. Bu karışımın üzerine mısır ve barbunya da eklenir. Arından malzemelerin üzerini kapatacak kadar su konulur ve yemek kısık ateşte pişirilir. 

Kestaneli İç Pilav 

Sinop kestanesini bilmeyenler için söyleyelim: Sinop’un kestanesi meşhurdur. Şehirde kestane daha çok Erfelek ve Ayancık ilçelerinde yetişir. Kestaneli iç pilav yemeğinin isminden de anlaşılacağı üzere, Sinop’ta kestane sadece çerez olarak yenmiyor, bu yemeğin de ana malzemesi olarak kullanılıyor. 

Kestaneli iç pilavın yapımı biraz zahmetli olsa da, lezzeti bu zahmeti kısa sürede unutturuyor. Yemek yapılırken öncelikle yıkanıp hazırlanan kuşbaşı et yağsız bir tavada kavrulur. Et suyunu çektikten sonra; kekik ve karabiber eklenir. Hemen ardından tavaya bir miktar tereyağı konur ve et bir süre daha kavrulur. Et piştikten sonra sıra tuza gelir. Tuz ekildikten sonra tavanın altı kapatılır. Diğer taraftan, ayrı bir tencerede iki soğan doğranır ve tereyağı ile kavrulur. Önceden suda bekletilen ve kabukları çıkarılan bademler, soğanın üzerine eklenerek kavurmaya devam edilir. Bademler kızarana kadar kavurma işlemi sürdürülmeli. Diğer taraftan pirinç önce haşlanır ardından soğuk suda yıkanır ve bademlerin üzerine eklenir. Bademle pirinç sürekli karıştırılarak pişirilir. Kuş üzümü, haşlanmış nohut ve kavrulmuş fıstık eklenir. Daha sonra et, tuz, karabiber eklenir ve malzemeler pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından malzemeleri bir parmak geçecek şekilde su eklenir ve pilavın pişmesi beklenir. Piştikten sonra ise demlenmeye bırakılır. Son olarak hazır olan pilava haşlanmış ya da kavrulmuş kestaneler eklenir. 

Sırık Kebabı

Özellikle yolunuz Boyabat’a düşerse, burada orta çarşı diye bilinen eski çarşıdaki lokantalarda sırık kebabı yiyebilirsiniz. Bu yemek, sırığa geçirilen kuzunun çevrilerek odun ateşinde pişirilmesiyle hazırlanır. Dilerseniz, yemek sonrası çarşıya giderek yine buraya özgü tatlardan olan cevizli ve fındıklı Boyabat ezmesinden satın alabilirsiniz. 

Kuyu Kebabı

Ayancık ilçesinin meşhur yiyeceğidir.  Kuzunun bütün olarak kuyudaki tandırda uzunca bir süre pişirilmesiyle hazırlanır. Ayancık’a gittiğinizde bu yöresel yemeği mutlaka tatmanızı öneririz. 

Balık


Sinop gibi bir sahil kentine gidip de balık yemeden dönmek olmaz tabii ki. Sinop’a yolunuz düştüğünde; merkezde, kalenin altındaki iskele yakınlarında bulunan restoranlarda denize karşı balık yemenin keyfini çıkarabilirsiniz. 

Hamursuz Tatlısı

Kahvaltımızı yaptık, yemeğimizi yedik sıra geldi tatlıya! Tatlı olarak ise Sinop’un meşhur Hamursuz Tatlısı’nı denemenizi öneririz.

Tatlı yapılırken yumurta, süt ve un karıştırılır ve tatlı hamuru yumuşaklığında hamur yoğurulur.  Hazırlanan hamur biraz dinlendirildikten sonra ufak parçalara bölünür. Bir miktar un ve nişasta birbirine karıştırılır ve bu karışımla yufka açılır. Hazırlanan yufkaların her iki tarafı sacda kızarana kadar pişirilir. Bu arada, iki ayrı tepsi hazırlanır. Bu tepsilerden birinin içine su konulur diğer tepsi ise yağlanır. Sacda pişirilen yufkalar önce su dolu tepsiye batırılır, arından da yağlanmış tepsiye üst üste dizilir. Yağlı tepsiye dizilen yufkaların arasına sıvı yağ dökülür ve kırık ceviz konuşur. Yufkaların dizimi bitince üzeri yağlanır, börek şeklinde kesilerek fırına verilir. Yufkalar pişerken başka bir kapta tatlı şerbeti hazırlanır. Fırından çıkan yufkaların üzerine şerbet dökülür. Böylelikle hamursuz tatlısı hazırlanmış olur. 

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up