Hamsilos Koyu

Ülkemizin doğal güzellikleri arasında yer alan Hamsilos Koyu, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Cezbedici manzarasıyla her geleni kendisine hayran bırakan bu koyda özellikle gün batımını izlemenin keyfi başka hiçbir şeye değişilmez. Yolunuz Hamsilos Koyu’na düştüğünde yanınızda mutlaka bir fotoğraf makinesi bulundurmalı ve bu muhteşem manzaranın her anını ölümsüzleştirmelisiniz.  

Hamsilos Koyu’nun Özellikleri

Buzul aşındırması sonucu oluşan Hamsilos Koyu; ülkemizin ilk fiyordu, dünyada ise kendiliğinden oluşan ilk koy olma özelliği taşıyor.  Bununla birlikte; koyun fiyord olmadığı, sadece şekil itibariyle fiyorda benzediği iddia ediliyor.  Şekil olarak adeta bir fil kafasına benzeyen koyun deniz ile birleştiği kısım epeyce geniştir. Koy, iç kısımlara doğru ilerledikçe daralır ve ormanlaşır.  Bu muhteşem yere gittiğinizde çam ormanlarının neredeyse denizin içine girdiği muhteşem bir manzara ile karşılaşacaksınız. Geçmişte bu koyda savaş gemilerinin gizlediği biliniyor. Günümüzde ise koy, balıkçıların fırtınalı havalarda korundukları bir yer haline dönmüş. 

Koy, Deveci Deresi adındaki ufak bir akarsuyun ağzında yer alan yaklaşık 400 metrelik bir deniz girintisidir.  Hamsilos Limanı ise, Deveci Vadisi’nin aşağı kesiminin karada oluşan çöküntüler sonucunda sular altında kalmasıyla oluşmuş.  Hamsilos Koyu, dünyada sadece Norveç’te bulunan ria tipi bir kıyıdır. 

Her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Akliman – Hamsilos bölgesi, 1991 yılında Kültür Bakanlığı tarafından “1. derecede doğal sit alanı” ilan edilerek koruma altına alınmış. 

Hamsilos Koyu Nerededir? 

Hamsilos Koyu, Türkiye’nin en kuzey noktasında yer alan Sinop’un doğal güzelliklerinden biridir. Bu muhteşem şehre gittiğinizde pek çok doğal güzelliği ve tarihi yerleri gezebilirsiniz.  Hamsilos Koyu, yine bu şehrin bir başka güzelliği olan  Akliman Koyu’nun 1 kilometre ilerisindedir.  Adeta cennetten bir köşe olan Hamsilos Koyu; şehir merkezine 11, İnceburun’a ise 10 kilometre mesafededir.  Sinop merkezden Hamsilos’a 20 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. 

Bugün bir milli park olan Hamsilos Koyu, özellikle Sinop halkının en çok sevdiği piknik alanlarından biri olma özelliği taşıyor.

hamsilos koyu

Hamsilos Koyu’na Nasıl Gidilir? 

Hamsilos Koyu’na giden sadece bir yol var, o da Akliman’dan geçiyor.  Koyun en uç noktasına kadar ulaşım imkanı olsa da, yolların bozuk olması nedeniyle ziyaretçiler genellikle belli bir noktadan sonra yürümek zorunda kalıyor. 

Çiçek ve ağaçlarla çevrelenen Akliman - Hamsilos yolu üzerinde çok sayıda mesire alanı bulunuyor.  Yıl içinde bölgede yapılan festivallerin büyük bölümü bu mesire alanlarında yapılıyor.  Eğer festival dönemine denk gelirseniz burada bolca vakit geçirmenizi öneririz. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi yapıları ile gezilecek bir çok yeri olan Sinop’a  mutlaka gitmeli ve bu muhteşem şehirde birkaç gün geçirmelisiniz.

Yakın Çevrede Gezilecek Yerler

Ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Sinop’ta gezilip görülecek yerlerin sayısı oldukça fazla. Bu sebeple şehre gitmeden önce gezeceğiniz yerlerle ilgili bir liste yapmanızı ve rotanızı hazırlamanızı öneririz. Yolunuz Hamsilos Koyu’na düştüğünde ise yakınlarındaki Akilman, Sarıkum, Karakum, İnceburun, İnceburun Feneri, Sinop Cezaevi ve Sinop Kalesi’ni görmeden dönmemenizi öneririz. 

Hamsilos Koyu’na en yakın noktalardan biri Akliman’dır. Akliman Koyu Sinop merkeze 9, Hamsilos Koyu’na ise sadece 1 kilometre uzaklıktadır.  Yeşillikler içerisine bir de piknik alanı bulunan Akliman’da dilerseniz denize de görebilirsiniz.

Akliman’ın ardından, Türkiye’nin en uzun noktası olan İnceburun’a geçebilirsiniz.  Dik falezlerle çevrili bir yer olan İnceburun açıklarında Davşan Adası bulunuyor. Bölgede kıyı şeridinin tamamı girintili – çıkıntılıdır. İl merkezine 19 kilometre uzaklıktaki İnceburun’da bir de İnceburun Feneri yer alıyor.  1863 yılında inşa edilen bu fenerde günümüzde bir aile yaşıyor.  Fenerin 12 metrelik bir kulesi bulunuyor.  Yolunuz Sinop’a düştüğünde İnceburun’a giderek hem feneri görmelisiniz hem de muhteşem Sinop manzarasını izlemelisiniz. 

Sinop gezinizi denize girerek taçlandırmak istiyorsanız, rotanızı birazdan söyleyeceğimiz plajlara çevirmelisiniz.  Sinop’un en uzun plajına sahip köyü Sarıkum’dur. 4 kilometre uzunlukta bir plaja sahip olan köyde ayrıca içerisinde çok sayıda kuşun olduğu Sarıkum Gölü ve Kuş Cenneti yer alıyor.  Sinop’ta gidebileceğiniz bir diğer plaj ise Karakum’dur.  Bu plajdaki denizin dibi,  Boztepe Yarımadası’nı şekillendiren yanardağın püskürttüğü kül ve kumlar sebebiyle siyah kumla kaplıdır.  Bu nedenle plaj, Karakum olarak anılıyor.  Çoğu zaman sakin olan plajda; şezlong, şemsiye, duş ve kafeterya hizmetleri mevcut. Plajın il merkezine uzaklığı ise sadece 3 kilometre. 

Tarihi yapı olarak ise il merkezinde bulunan Sinop Kalesi ve Sinop Tarihi Cezaevi’ni ziyaret edebilirsiniz.  Kalenin yapılış tarihi tam olarak bilinmese de, M.Ö. 7. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor.  Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları, İsfendiyaroğulları ve Osmanlı dönemlerinde onarım gördüğü bilinen kale, bölgede en çok ziyaret edilen yerlerden biri.  

Geçmişte pek çok ünlü kişinin kaldığı Sinop Cezaevi ise 1999 yılında müzeye çevrilmiş.  Cezaevi aslında 3 yanı denizle çevrili bir kale içerisinde yer alıyor. Bu kalenin bundan 4000 yıl önce Gaskalılar tarafından inşa edildiği biliniyor.  Kalenin cezaevi olarak kullanıldığına dair en eski belge ise 1568 yılına ait. İç kalenin resmi olarak zindana dönüştüğü tarih ise 1887’dir. Cezaevine 1939 yılında çocuk hapishanesi olarak kullanılmak üzere bir bina daha eklenmiş. 

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up