Salda Gölü

Burdur’un gezilecek yerleri arasında bulunan Salda Gölü, doğal güzelliği ve etkileyici manzarası ile her yıl yüzlerce kişiyi ağırlıyor. Bembeyaz kumsallarla çevrili, kuzeydoğusu ve batısı dik kayalık, güneyi ise çayırlık olan gölün huzur veren manzarasında kendinizi çok iyi hissedeceğinizden eminiz. 

184 metrelik derinliği ile “Türkiye’nin en derin gölü” unvanını taşıyan Salda Gölü, aynı zamanda doğal plajları ile de ünlü. Burada dilerseniz günübirlik gezilerle keyfili vakit geçirebilir, dilerseniz de gölün etrafındaki tesislerde konaklayabilirsiniz. 

Kumsalı, turkuaz rengi, berraklığı ve temizliğiyle hayranlık uyandıran Salda Gölü’nün bir diğer dikkat çekici özelliği ise; Mars gezegeninin kaya yapısı ile dünyada benzerlik gösteren iki yerden biri olması. Bu özellik sizi de çok heyecanlandı değil mi? Öyleyse, en kısa sürede Burdur’a giderek Salda Gölü’nü ziyaret etmenizi öneriyoruz. 


Salda Gölü Nerededir?

Göller Bölgesi içerisinde yer alan Salda Gölü, Burdur’un yaklaşık 60 kilometre batısındadır. Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlı olan bu gölün ilçeye uzaklığı ise 4 kilometredir. Gölün doğusunda Yeşilova ilçesi, güneybatısında Salda, kuzeybatısında Doğanbaba, kuzeydoğusunda is Kayadibi köyleri yer alıyor. 

Salda Gölü Derinliği ve Özellikleri 

Hafif tuzlu, karstik bir göl olan Salda Gölü, ormanla kaplı tepelerin arasında kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrilidir. 44 kilometre yüzölçümüne sahip olan bu göl, 184 metreye varan derinliği ile Türkiye’nin en derin gölü olma özelliği taşıyor. Deniz seviyesinden 1140 metre yükseklikteki gölün içerisindeki suda bulunan magnezyum, kil bazı ve sodanın özellikle cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Göle gelen ziyaretçiler hem keyifli saatler geçiriyor hem de toprak yapısının sahip olduğu mineraller ile şifa bulabiliyor. 

Çevresindeki yemyeşil karaçam ormanları ile ziyaretçilerine huzur dolu anlar sunan Salda Gölü’nde çeşitli plajlar bulunuyor. Bu doğa harikası 1989 yılında Doğal Sit Alanı ilan edilmiş olsa da, 1992 yılında kısıtlı yapılaşmaya izin vermek amacıyla ne yazık ki koruma derecesi düşürülmüş. Sonraki yıllarda ise, alana ait Sulak Koruma Bölgesi Sınırları yetkililerce belirlenmiş ve Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından bu sınırlar onaylanmış. 

Salda Gölü’ne gittiğinizde; gölün parkında özellikle kış aylarında pasbaş ve dik kuyruklu ördek gibi canlıları görebilirsiniz. Gölün etrafındaki ormanlık alanda ise tavşan, yaban domuzu, keklik ve tilki gibi hayvanlar yaşıyor. Bitkiler açısından da zengin olan göl alanında 18 bitki çeşidi tespit edilmiş. Son 20 yılda, iklim koşullarına bağlı olarak göl seviyesinde yaklaşık 5 metrelik çekilme meydana gelmiş olsa da, bu çekilme sonrasında görülmeye başlayan 7 beyaz adanın gölün görüntüsüne başka bir güzellik kattığını söyleyebiliriz. Gölün çevresindeki kumsal ise, magnezyumlu kayaların parçalanması ile oluştuğundan ayakları yakmıyor. Magnezyumlu yapı, kumsalın çok sıcak olmasını önlüyor. 

Salda Gölü’nün dikkat çeken bir turizm merkezi olmasına neden olan diğer bir özelliği ise; dünya üzerinde Mars’ın yüzey özelliklerini taşıyan iki yerden biri olmasıdır. Araştırmalara göre; Mars’ın yüzey özellikleri dünya üzerinde sadece Kanada’nın kuzey bölgesinde ve Salda Gölü’nde bulunuyor. Gölün bu özelliğinden dolayı, 2000 yılında İngiliz televizyon kanalı BBC olan BBC gölle ilgili belgesel çekimi için bölgeye bir ekip göstermiş.

Salda Gölü Plajları

Salda Gölü’ne gittiğinizde denize girebileceğiniz 2 farklı plaj alanı göreceksiniz. Bu plajlar gölün güneybatı ve güneydoğu kıyılarında yer alıyor. 

İşte Salda Gölü’nde denize girebileceğiniz plajlar…

Orman Plajı: Yemyeşil orman manzarası eşliğinde denize girmeyi kim istemez? Salda Gölü plajları denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Orman Plajı, güzel kumsalı ve piknik alanları ile ziyaretçilerine keyifle geçirebileceği saatler vaat ediyor. Etrafı tel örgüler ile çevrili olan bu plajın girişinde güvenlik amacıyla görevli bulunuyor. Girişin ücretli olduğu bu plajda büfeler ve bir adet restoran yer alıyor.  

Belediye Plajı: Her şeyden önce, Belediye Plajı’nın bölgede kamp kurmak isteyenler için ideal bir yer olduğunu belirtmeliyiz. Plajda çadır kurmak isteyenlere özel kamp alanı, duşa kabinler, tuvalet, çocuk parkları, voleybol sahası ve birkaç restoran bulunuyor. Hatta kamp yapanlara, isteğe bağlı olarak elektrik bağlatma imkanı da sunuluyor. 

Yeşilova Belediyesi’ne ait olan bu plajın etrafı, tıpkı Orman Plajı’nda olduğu gibi tel örgüler ile çevrilidir. 

Salda Gölü'nde Balık

Hep turizm özelliklerinden bahsettiğimiz Salda Gölü, iç su balıklarının yaşam yeri olması açısından da ayrı bir öneme sahiptir. Gölde, nesli dünya çapında tehlike altında bulunan Aphanius Anatoliae türü de dahil olmak üzere 3 endemik balık türü yaşıyor. Kış aylarında çok sayıda pasbaş patka ve dik kuyruk ördeğe ev sahipliği yapması, gölün uluslararası öneme sahip sulak alanlar içerisinde yer almasını sağlıyor. Küçük batağan, karabatak, yeşilbaş ördek, bahri, büyük ak balıkçıl, kara boyunlu batağan, karabaş martı, gri balıkçıl, sakarmeke ve elmabaş pakta gölde yaşayan diğer canlı türleridir.  

Salda Gölü’nde Nerede Kalınır? Salda Gölü Otelleri ve Salda Gölü Konaklama

Ülkemizdeki pek çok turizm merkezinin etrafı çeşitli pansiyonlar, oteller ve moteller ile doldurulurken Salda Gölü’nün kıyısında az sayıda konaklama yeri bulunuyor. Bunun sebebi ise; göl çevresinin 1. Derece Sit Alanı olması nedeniyle yapılaşmaya izin verilmemesidir. Elbette bu durumun Salda Gölü kıyısının doğallığını ve muhteşem manzarasını koruması açısından olumlu bir gelişme olduğunu söylememiz gerekiyor. 

Salda Gölü’nü ziyaret etmişken burada birkaç gün geçirmek istiyorsanız, aşağıdaki tesislerden birini tercih edebilirsiniz. 

Anatolia Turistik Dinlenme Tesisleri Motel: Bu tesis, göle en yakın konumda olan yerdir. Hem konaklama hem de yemek hizmeti sunan Anatolia Turistik Dinlenme Tesisleri Motel’de toplam 7 oda bulunuyor. Ayrıca tesisin bahçesinde çadır ve karavan kampı yapma imkanı da var. 

Sultan Pınarı Dinlenme Tesisi: Bu tesis de tıpkı Anatolia Turistik Dinlenme Tesisleri Motel gibi konuklarına konaklama, kamp yapma ve göl kıyısında yemek hizmetleri sunuyor. Sultan Pınar Dinlenme Tesisi’ni bölgedeki diğer tesisten ayıran özellikleri; alabalık havuzlarına sahip olması ve konuklarına yöresel lezzetler sunması. Tesisin ismi ise yaylalardan gelen soğuk ve lezzetli suyundan geliyor. 

Orman İçin Dinlenme Yeri: Orman Bakanlığı’na ait olan ve Salda Gölü kıyısında yer alan bu tesiste; çocuklu aileler için çocuk parkı, günübirlik ziyaretçiler için çardaklar ve masalar, çeşme, duş, tuvalet ve kabinler bulunuyor.  Bu tesis içerisinde de kamp severler için kamp yapma imkanı sunuluyor. Ayrıca tesis içerisinde bakkal ve manav yer alıyor. 

Yeşilova Belediyesi Dinlenme Tesisleri: Yeşilova Belediyesi’ne ait olan bu tesiste; işletmesi Burdur İl Gençlik Spor Müdürlüğü’ne ait olan kamp alanının yanı sıra, kafeler, tuvalet, çeşme, çocuk parkı ve kabinler bulunuyor. Çadır kampı yapmayı seviyorsanız, bu tesisteki kamp alanını değerlendirebilirsiniz. 

Hotel Lago Di Salda: Bölgede konaklama için tercih edebileceğiniz bir diğer yer ise Hotel Lago Di Salda’dır. Lago Turizm Otelcilik tarafından işletilen bu tesis; 23 standart ve 2 suit oda ile hizmet veriyor. Otelde yetişkinler ve çocuklar için 2 farklı yüzme havuzu, sauna, televizyon, şark köşesi, Türk Hamamı, restoran, toplantı salonu, Amerikan bar, snack bar ve açık otopark gibi bölümler yer alıyor.  

Salda Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Salda Gölü Burdur, Denizli ve Antalya şehirlerinin ortasında yer almasına rağmen, şehirlerarası karayolları üzerine olmadığından otobüs ile ulaşım sağlanamıyor. Bu nedenle Salda Gölü’ne özel aracınız ile ulaşmanızın daha kolay olacağını söylemeliyiz. Göle minibüs ile ulaşım sağlamak isterseniz, Antalya veya Denizli otogarından hareket eden Yeşilova minibüslerini kullanabilirsiniz.

Burdur’dan Salda Gölü’ne Ulaşım: Burdur üzerinden Salda Gölü’ne gitmek için Burdur, Hacılar ve Yeşilova güzergahını izlemelisiniz. 

Antalya’dan Salda Gölü’ne Ulaşım: Antalya’dan Salda Gölü’ne iki farklı güzergah bulunuyor. Dilerseniz Antalya, Çavdır, Karamanlı yolunu takip ederek göle ulaşabileceğiniz gibi, Antalya, Acıpayam, Güney güzergahını da kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, Antalya, Acıpayam, Güney rotasını takip ettiğinizde daha kısa sürede Salda Gölü’ne ulaşacağınız aklınızda olsun. 

Denizli’den Salda Gölü’ne Ulaşım: Denizli, Serinhisar, Güney güzergahını takip ederek Denizli’den Salda Gölü’ne ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up