Sefer Yiğit Mağarası

Doğal mağaraları ile ünlü ilimiz Burdur’daki son keşif olan Sefer Yiğit Mağarası, eşsiz güzellikteki sarkıt ve dikitleriyle kısa sürede yerli ve yabancı çok sayıda turistin ilgisini çekmeyi başardı. Aynı zamanda yarasaların barınağı olduğu için “Yarasa Mağarası” olarak da bilinen bu mağara, ziyaretçilerine başka hiçbir yerde yaşayamayacağı anlar vaat ediyor. 

Yolunuz Burdur’a düşerse, henüz daha çok az kişinin gittiği bu mağarayı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. 

Sefer Yiğit Mağarası Nerededir?

Sefer Yiğit Mağarası, Burdur’un Bucak ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. 

Sefer Yiğit Mağarası Hakkında Bilgi

Çevreye hakim bir yükseklikte bulunan Sefer Yiğit Mağarası’nın kapısına ulaşmak için; Bucak – İncirdere Yolu’nun 3’üncü kilometresinden kuzeye dönüp, 25 metre ilerideki bir lokantanın hemen batısındaki çalılık ve kayalıklar arasındaki patika yolu takip etmeniz gerekiyor. Mağaranın güneye açılan, üçgen biçimli, çok dar bir girişi var. Ancak bu dar giriş sizi korkutmasın çünkü girişten itibaren mağaranın tavanı aniden yükseliyor. Çok uzun boylu birisi bile olsanız mağarada rahatça yürüyebilirsiniz. 

Mağaraya girdiğinizde; tavan ve duvarlardaki dantele benzeyen sarkıtları çok beğeneceğinizi garanti edebiliriz. Ayrıca mağarada su altı süngeri, salkım, buket, demir parmaklık, muz hevengi, tül perde, dorik ve iyonik sütunları andıran dikitler göreceksiniz. Mağarada bazı heykelimsi oluşumların ise maymun, insan ve köpeğe benzediği iddia ediliyor. 

Mağaranın derinliklerinde ise yarasalar bulunuyor. Bu bölüm yarasaların barınağı olduğu için mağaraya “Yarasa Mağarası” da deniliyor. Hatta mağaranın bu özelliğinden dolayı yıllar içinde birçok yerli ve yabancı araştırmacı mağarayı ziyaret etmiş ve çeşitli incelemeler yapmış. Bu bölümde gezerken çok sayıda yarasanın uçuşmasının ya da sabit duran bir yarasanın birden hareket etmesinin zaman zaman ürkütücü anlara sebep olabileceğini söylememiz gerekiyor. Ayrıca, yarasa pisliklerinin tavandan damlayan sularla karışıp taşlaşması nedeniyle farklı konimsi oluşumlar görebilirsiniz. 

Karanlık, kaygan zemin ve derin yerlerde oksijenin azalması gibi nedenlerden ötürü mağarayı rehber eşliğinde gezmenizi tavsiye ediyoruz. 

Sefer Yiğit Mağarası Efsanesi

Ülkemizdeki birçok mağarada olduğu gibi, Sefer Yiğit Mağarası’yla ilgili de çok sayıda efsaneler üretilmiş. Bu efsanelerden birine göre; bir zamanlar, seferberlik zamanında, seferberliğe katılacak zengin bir adam heybeler dolusu altınını bu mağaraya saklamış. Ancak seferberlikten ölüm haberi gelen bu şahsın altınları mağarada kalmış. Halk bu olaydan sonra mağaraya “Sefer Yitiği” adını koymuş. 

Bir başka rivayete göre ise; yine seferberlik döneminde askere gitmesi gereken bir genç, bu mağarada uyuyakalmış. Bu nedenle devre kaybeden genç mağaradan çıktıktan sonra akranlarıyla birlikte cepheye gitmiş. Gence o andan sonra “Sefer Yitiği” denilmiş. 

Görüldüğü üzere, mağara ile ilgili anlatılan her efsanenin sonunda mağaranın isminin nasıl konulduğu belirtilmiş. Hakkında birçok efsane bulunan Sefer Yiğit Mağarası, ne yazık ki keşfedildiği günden bu yana antika ve define avcıları tarafından tahrip edilmiş.


Burdur’da Mutlaka Gezmeniz Gereken 5 Yer

Ülkemizin nadide illerinden biri olan ve pek çok doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Burdur, yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Çok sayıda antik kent ve mağaranın bulunduğu Burdur, doğal gölleriyle de dikkat çekiyor. 

Yolu Burdur’a düşen seyahat severlere bizim de bazı tavsiyelerimiz olacak. Siz siz olun Burdur’a gittiğinizde şimdi sayacağımız yerleri görmeden dönmeyin. 

Burdur Gölü: Okul yıllarınızdan da hatırlayacağınız gibi; tektonik, tuzlu bir göl olan Burdur Gölü oldukça geniş bir havzanın içerisinde yer alıyor. Bu gölde tuzluluk sebebiyle balık göremeyeceksiniz ama özellikle kış mevsiminde flamingo başta olmak üzere çok sayıda kuş türünü görebilirsiniz. Geçtiğimiz yıllarda çevresi ağaçlandırılan ve koruma altına alınan bu göl, ziyaretçilerine yeşil ve mavinin dinginliğini sunuyor. Bu dinginliğe biraz da hareket katmak isterseniz, yeni yeni düzenlenmeye başlayan kürek sporu etkinliklerine katılabilirsiniz. Burdur Gölü’nü görmek sizi mutlu ederse, Yeşilova ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve binlerce yıl önce jeolojik bir çökme sonucu oluşan Salda Gölü’nü de gezi listenize eklemenizi öneririz. 

İnsuyu Mağarası: Türkiye’nin ziyarete açılan ilk mağaralarından biri olma özelliği taşıyan İnsuyu Mağarası’nın içerisinde çok sayıda sarkıt ve dikit bulunuyor. Bu mağaradaki su, karbonatlı maden suyudur. 

Cremna Antik Kenti:  Bucak’ın 25 kilometre doğusundaki Çamlık Köyü sınırları içerisinde yer alan Cremna Antik Kenti’ndeki eselerin büyük bölümü Roma dönemine ait. Yolunuz bu antik kente düştüğünde; bazilika, kemerli yapısıyla dikkat çeken kilise, kütüphane, yukarı şehir, meydan ve son kazılarda ortaya çıkan 9 adet mermer tanrı heykelini görebilirsiniz. 

Burdur’daki diğer antik kentlerde olduğu gibi, Cremna Antik Kenti’nden çıkarılan eserler Burdur Müzesi’nde sergileniyor. Bu nedenle Burdur’daki antik kentleri gezdikten sonra Burdur Müzesi’ni de ziyaret etmenizi öneriyoruz. 

Sagalassos Antik Kenti: Ağlasun ilçesi sınırları içerisinde yer alan Sagalassos Antik Kenti, Burdur’un en çok ziyaret edilen antik kentidir. Geçmişten günümüze birçok medeniyetin kültürel mirasını taşıyan bu antik kentte pek çok kalıntı sağlam bir şekilde gün yüzüne çıkarılmış. Kentte yapılan kazı çalışmalarında; konutlar, 2 adet Roma hamamı, aşağı ve yukarı agoralar, Apollon Klarios ve Antonian Pius Tapınakları, meydan, sütunlu cadde, kent villası, seramik üretim merkezi, tiyatro bölümü, kütüphane, çeşme, meclis binası, aşağı agorada yer alan Ares, Herakles, Zeus, Hermes, Athena ve Poseidon'un büstleri bulunmuş. Büyük bölümü ayakta kalan antik kentte en iyi durumundaki yapılardan olan tiyatro bölümü ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. Ayrıca, kentin teraslı yapısının da dikkat çekici olduğunu söylemeliyiz. 

Baki Bey Konağı: Burdur merkezde yer alan ve Osmanlı sivil mimari örneği olan Baki Bey Konağı, iki katlı yapısıyla ilgi çekiyor. Bu muhteşem konağın bahçesinde kuyu ve kök boyalarından yapılmış duvar motifleri göreceksiniz. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1988 yılında restore edilen bu konak, restorasyon sonrasında turistlerin hizmetine sunulmuş. 

Baki Bey Konağı’nın yanı sıra dilerseniz yine sivil mimarisi örnekleri olan Taş Oda, Mısırlılar Evi, Çelikbaşlar Evi, Piribaşlar Evi ve Çetinerler Evi’ni ziyaret edebilirsiniz. 

Yolu Burdur’a düşenlere şimdiden iyi tatiller dileriz.

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up