İzmir'in En Güzel Semtleri

İzmir’de hayat rakı, roka, balık lezzetinde, Körfez’den saçınızı okşayan imbat rüzgârı tazeliğinde geçer. Burası her adımda başınızı döndürecek, gezmelere doyamayacağınız bir şehirdir. Yaşaması da, tatil için bulunması da ayrı keyiflidir. Şehir güzeldir çünkü Körfez’e mücevher gibi dizilen semtleri güzeldir. İzmir’in güzel semtlerini sizin için derledik. 

35 ½ efsanesi Karşıyaka:

karşıyaka - izmir

Ezeli Göztepe-Karşıyaka rekabetinin taraflarından birini barındıran Karşıyaka Çarşısı, sağlı sollu mağazaları, midye, kokoreç, döner, turşu suyu gibi sokak lezzetleri ile günümüzde her köşede bitiveren AVM’lere meydan okur. 

Karşıyaka’nın sahilinden Bostanlı’ya ve Mavişehir’e kadar faytonla turlayabilir, kafe, bar ve restoranlarda, İzmir manzarasının tadını çıkarabilirisiniz. “Nerelisin?” sorusuna “İzmirliyim”den önce “Karşıyakalıyım” diyen, plakalarını 35 ½ ibaresiyle süsleyenlerin semtine uğramadan dönmeyin. 

Üniversitelilerin semti: Bornova

bornova

Burası Ege Üniversitesi’nin kampüsünden ötürü, üniversitelilerin semti olarak bilinir. Sokakları denize çıkmasa da Levanten köşkleri ile meşhur semtte, tarihi 1800’lere varan, bahçeli, iki katlı Rum evleri gözünüzü okşar. 

Türkiye'deki ilk futbol maçı 1890’da İzmir'e gelen İngiliz denizcilerle İzmirli gençler arasında burada yapılmıştır. Özellikle köy kahvaltısı ile ünlü, semtin yeşil yüzü Çiçekliköy ve Yakaköy buraya çok yakındır. Ayrıca civarda eğlenmek için 100’den fazla bar, restoran ve gece kulübünün bulunduğu Küçük Park, Meydan ya da Süvari Caddesi her daim gençliğin ritmini yakalar. 

Kadim semt: Bayraklı

bayraklı izmir

Görsel: Ahmet Semen - Panoramio

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Smyrna’yı barındıran bu semt, şehrin tarihi açısından özel bir konuma sahiptir. Çünkü İzmir’in ev sahipleri, şehri ilk kuranlar burada yaşamıştır. Karşıyaka ile Bornova arasında kalan bu semt muhteşem körfez manzarasıyla öne çıkar. 

Bir rivayete göre adını kıyılara gelip bayrak açarak denizci toplayan korsanların bu ritüelinden alan ilçe, Sevgi Yolu adı verilen geniş çarşısı ile ünlüdür. Sağlı sollu dükkânların sıralandığı çarşı gece-gündüz cıvıl cıvıldır. 

Gece hayatının kalbi burada atıyor: Alsancak

alsancak öküz

Günün her saati kalabalık olsa da, İzmir’de gece hayatının kalbi burada atar. İzmirlilerin meşhur buluşma mekânı Sevinç Pastanesi’nden devam edip Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne geçince, iki yanda dar sokaklar başlar. Bir ucu Kordon’a açılan bu sokaklarda saçaklı, cumbalı tarihi Rum evleri arasında dolaşabilir, kafelerde veya barlarda oturabilirsiniz. Civardaki meyhaneler de Alsancak’ın tadını çıkarmak için iyi bir alternatiftir. Gazi Kadınlar Sokağı, Muzaffer İzgü Sokak gibi dans edebileceğiniz mekanlarla dolu semtte, gece hayatından yorgun düşenler için pideci, çorbacı, kokoreççi, boyoz-yumurtacı gibi sokak lezzetleri imdada yetişir. 

Yıl boyunca çeşitli fuarlara ev sahipliği yapan Kültür Park, namıdiğer İzmir Fuarı da buradadır. Geçmişte özellikle fuar döneminde gazinolarıyla meşhur olan mekân, önemli fuar zamanları hariç sergi salonları, kültür merkezi, tiyatro, hayvanat bahçesi, spor salonları ve devasa yeşil alanı ile öne çıkar. 

Sahildeki gerdanlık: Kordon

izmir kordon sahil

Alsancak, Pasaport ve Konak arasında, sahilde sıra sıra palmiye ağaçları ve çimlerle bezeli Kordonboyu, İzmir’in en keyifli noktalarındandır. Dilerseniz yan yana dizilmiş kafe, bar ve restoranlarda güneşin batışını izleyebilir dilerseniz yiyecek içeceklerinizi alıp çimlere uzanabilirsiniz. 

Deniz kıyısında uzun bir yürüyüş yapmak veya belediyenin size sunduğu imkânlar sayesinde, bisiklet kiralayıp pedala basmak da seçenekler arasında yer alır. Hangisini seçerseniz seçin, Kordon’da rüzgar hafifçe yüzünüzü yalarken deniz kokusunu içinize çekin. 

İzmir’in kesişim kümesi Konak:

konak izmir

Görsel: Yavuz Peker

Konak Meydanı, İzmir’in en bilinen simgesi Saat Kulesi’ni göğsünde saklar. Mimar Raymond Charles Péré 2. Abdülhamit’in tahta çıkmasının 25. yılı şerefine, 1901’de Sadrazam Mehmet Sait Paşa’nın isteği üzerine yapmıştır. Saat kurulduğu günden bu yana, sadece 1974’teki 5.2’lik İzmir depreminde durmuştur. 

İzmir’in can damarlarının kesişme noktası Konak, Hükümet Konağı, Konak Camisi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ev sahipliği yapar. Bir zamanlar meydanda bulunan ve 1955’te yıkılan Sarı Kışla’dan geriye ise bugün sadece anıt şeklinde dikilen hitapnamesi kalmıştır. 

Alışveriş zamanı: Kemeraltı

kemeraltı çarşısı

Konak Saat Kulesi’nin yanı başındaki Kemeraltı, İzmir’in en eski alışveriş merkezidir. Geçmişte, İzmir Limanı sayesinde de ticaretin döndüğü bölge, her daim doğal bir keşmekeşin ev sahibidir. Burada çeyizciler, aktarlar ve aklınıza gelebilecek her şeyin satıldığı mağazalar bir aradadır. 

Çarşının göbeğindeki Kızlarağası Hanı, Osmanlı’da tüccarların ve yüklü develerinin kaldığı bir bedestendir. 271 yaşındaki bu handa bugün, otantik giysiler ve hediyelik eşya satan dükkânlar yer alır. Kemeraltı’nda dönercilerin, köftecilerin, turşucuların arasından geçerek, burada yapılan bol köpüklü Türk kahvesinin tadına muhakkak bakın. 

Deniz, mehtap ve Asansör: Karataş

karataş asansör

Geçmişte Musevilerin yoğun olarak yaşadığı semti, 1950’lerde popüler şarkıcı ve oyuncu Dario Moreno’nun Deniz ve Mehtap şarkısını mırıldanarak gezebilirsiniz. Çünkü birazdan onun adı verilen şirin bir çıkmaz sokaktan tarihi Asansör’e ulaşacaksınız. 

Biri, diğerinden 58 metre yüksekteki Mithat Paşa Caddesi ile Halil Rıfat Paşa Caddesi’nin arasında işleyen Asansör, görülmeye değerdir. 1907’de işadamı Nesim Levi Bayraklıoğlu tarafından yaptırılan eser, semt sakinlerini 155 basamak tırmanmaktan kurtarmıştır. Günümüzde ise balkonundan İzmir’i izlemek ve restoranında keyifli bir akşam yemeği yemek için şahane bir adrestir. 

Tam 35 Göztepe - Güzelyalı:

güzelyalı izmir

Görsel: Koray Taylan Davgana

Kentteki kıyasıya rekabetin taraflarından tam 35 Göztepe’nin doğduğu topraklar, İzmir’in güney sahilindedir. Göz şeklindeki Susuzdede Tepesi’nden adını alan Göztepe, bugün kafe, bar ve restoranlarla dolu sahil şeridiyle sürekli hareketlidir. Sarı-kırmızı renklerle bezeli üst geçidin civarı semtin uğrak noktasıdır. 

Geçmişte yalıları ile meşhur komşusu Güzelyalı ise, yıllar öncesinin anılarını bugün bile yaşatır. Sahilde dolaşırken, evlerin önündeki iskelelerden denize girilip, akşam olunca da bahçeden mis kokulu yaseminler toplandığı zamanları hayal etmek hiç zor değildir.  

Bedeniniz ve ruhunuz dinlensin: Balçova

Sırtınızı dağa yaslayıp İzmir’in tadını çıkarabilmek için en ideal semtlerdendir Balçova. Dilerseniz Teleferik sayesinde İzmir’e tepeden bakarken kahvaltı keyfi veya piknik yapabilir, öğleden sonra civardaki termal havuzlardan faydalanabilirsiniz. Akşam da İnciraltı’nda deniz havası alabilirsiniz. Türkiye’nin jeotermal enerji ile ısıtılan ilçelerinden Balçova’da, sakin bir hafta sonu sizi dinlendirip yenileyebilir. 

Bir rivayete göre semtin adı, civarı balçık olduğu için Balçık Havi adının Balçova’ya dönüşmesinden gelir. Diğer rivayete göre ise Balçova Farsça “renkli yaşam bölgesi” demektir. Pek çok medeniyetin yer aldığı Balçova’da bugün Romalılardan kalma Agememnon Kaplıcaları ve Yunanlılardan kalma bir su kuyusu ve mahzeni bulunur. 

Bahçeler arasındaki püfür püfür semt: İnciraltı

inciraltı sahil

Üçkuyular Feribot İskelesi’nden başlayan bu semt Balçova’ya bağlıdır. Balık restoranları ile ünlü İnciraltı’nın pek çok yeri sit alanı olduğu için, İzmir sıcakta cayır cayır yanarken burada püfür püfür oturmak mümkündür. Civarda sergilenen savaş gemisini ve denizaltıyı gezebilir, semtin meşhur midyecisine uğrayabilirsiniz. Semtteki kafelerde, restoranlarda oturup deniz havasını doyasıya içinize çekebilirsiniz.

Geçmişte incir ağaçlarının bolluğu ile öne çıkan yöredeki bahçelerde ve seralarda dilediğiniz fideyi bulabilir, tek tük kalmış balıkçı teknelerinin arasından göğe yükselen AVM’yi gezebilirsiniz. 

Şehrin ortasında huzur var: Narlıdere

Bir zamanlar Ali Onbaşı Deresi etrafında bulunan nar bahçelerinden ismini alan semt, bugün narenciye bahçeleri, balıkçıları ve kahvaltı salonlarıyla ünlü. Narlıdere sırtını çam ormanlarıyla kaplı Çatalkaya Dağı’na yaslamış. Ayrıca burası İzmir Körfezi’nin en temiz sularına sahip. 

“Şehrin ortasında köy olur mu?” demeyin. Narlı Mahallesi, yerel ismiyle Yukarıköy, merkeze birkaç adım uzaklıkta, ummadığınız bir yerde karşınıza çıkıveriyor. 1800’lerin başında Tahtacı Türkmenlerin kurduğu köyde hem özel lezzetler hem bozulmamış, özel bir kültür yer alıyor

Tatil kasabası sınırı: Güzelbahçe

İzmir’in şirin sahil kasabaları Urla ve Seferihisar’ın komşusu Güzelbahçe’yi bir sınır gibi kabul edebilirsiniz. Şehrin keşmekeşinden sıyrılıp, taze balığın tadını çıkarabileceğiniz, civardaki Payamlı ve Büyükkaya köyleri sayesinde İzmir’den kilometrelerce uzaklaştığınızı düşündüğünüz bir yerdesiniz. 

Civardaki çam ormanı ve Derepınar mesire yerini gezip, uygun yerlerde piknik yapabilirsiniz. Akşama doğru limana inerek güneşi batırabilir ve meşhur Balık Hali’ndeki taze deniz ürünleri ile sofralarınızı şenlendirebilirsiniz. Burası yamaç paraşütü sporu için de çok uygun. Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin yamaç paraşütü kulüpleri burada eğitim çalışmaları yapıyor.

Yazar: Emel Gülcan

Yorumunuzu paylaşın

directions_bus
200'den fazla
Otobüs Firması

lock
Güvenli Ödeme
(0 Komisyon)

done
Kolay ve hızlı bilet alma

event_busy
Online İptal Kolaylığı

keyboard_arrow_up